Pobjeda Španjolca

‘KRALJ ZEMLJE’ Rafael Nadal nadigrao Thiema i rekordni 12. put osvojio Roland Garros

Hina

Reuters

Reuters



U reprizi prošlogodišnjeg finala u Roland Garrosu 33-godišnji “kralj zemlje” Rafael Nadal ponovno je nadigrao 25-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema i, svladavši ga sa 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 nakon tri sata i jedne minute igre, po 12. put u karijeri osvojio Kup mušketira, što mu je 18. Grand Slam naslov u karijeri.


Bio je to 13. međusobni dvoboj Nadala i Thiema te deveta pobjeda ljevorukog Španjolca koji je od Austrijanca bio bolji u svih pet mečeva na Grand Slam turnirima, od kojih su četiri odigrali u Parizu. Thiem je prvi put uspio oteti set Nadalu u Roland Garrosu, ali nije uspio prekinuti niz trijumfa igrača starijih od 30 godina na Grand Slam turnirima.


Posljednji tenisač koji je prije 30. rođendana osvojio Grand Slam naslov bio je Britanac Andy Murray koji je kao 29-godišnjak osvojio Wimbledon 2016. godine.




Nadal je postao prvi u povijesti koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri Grand Slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Australkom Margaret Court koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.


Thiem je u prvom setu poveo 3-2 s ‘breakom’, ali je Nadal nanizao četiri gema i osvojio prvu dionicu. Thiem se ‘breakom’ u 12. gemu vratio u igru u drugom setu i izjednačio rezultat. No, to kao da je samo ‘razljutilo’ najboljeg tenisača na zemljanoj podlozi svih vremena pa je Nadal u sljedeća dva seta Thiemu prepustio svega dva gema.


Uz 12. pobjednički trofej, Nadal je iz Pariza odnio i pobjednički ček na 2,3 milijuna eura, dok je Thiem za poraz u finalu zaradio 1,18 milijuna eura.


Nakon 12. naslova u Parizu Nadalova Grand Slam kolekcija broji 18. trofeja, samo dva manje od rekordera Rogera Federera, a tri više od sljedećeg na vječnoj ljestvici, Novaka Đokovića. Njih trojica osvojila su posljednjih deset Grand Slam naslova.  


 


ROLAND GARROS, tenisači – finale


Rafael Nadal (Špa/2) – Dominic Thiem (Aut/4) 6-3, 5-7, 6-1, 6-1