Umaški turnir

Ivan Dodig: ‘U srcu još uvijek želim igrati singl’

Zlatko Horvat

Foto: Miivoj Mijošek

Foto: Miivoj Mijošek

Još igram na visokoj razini, ali u posljednih godinu, godinu i pol, konstantno imam problema s leđima. Nastavio bih ja ozbiljnije u pojedinačnoj konkurenciji, ali tijelo nije u najboljoj formi – kaže Ivan Dodig



UMAG Ivan Dodig spasio je jedini domaći ATP turnir Plava laguna Croatia Open, barem za dan, dva. Nakon što Franko Škugar nije uspio proći kvalifikacije, iako je imao četiri meč lopte, a nad nastup Borne Ćorića navukli su se tamni oblaci neizvjesnosti, 32-godišnji Međugorac dobio je prvi meč u pojedinačnoj konkurenciji poslije 13 mjeseci. Dodig se poslije pet godina vratio na ovaj turnir i dobio prvi meč u umaškoj prašini od 2010. godine, sjajno iskoristivši pozivnicu.


– Drago mi je što sam uspio. Zahvalio bih direktoru Lawrenceu Frankopanu što mi je dao priliku. Još igram na visokoj razini, ali u posljednih godinu, godinu i pol konstantno imam problema s leđima. Nastavio bih ja ozbiljnije u pojedinačnoj konkurenciji, ali tijelo nije u najboljoj formi, sada igram više sebi za gušt. U srcu još želim igrati singl. Pobijedio sam ovdje Copila, 88. na svijetu, koji tamo nije slučajno. Međutim, ne želim si pokvariti karijeru. Ove sezone četiri puta sam morao pauzirati zbog leđa, upitan je bio i Wimbledon.


Posljedica je to velikog broja mečeva. U četiri sezone odigrao sam preko sto mečeva godišnje, jedne 127, to je jako puno. Federer i ekipa, oni s vrha, igraju 70-80 mečeva. U singlu Dodig je potonuo na 412. mjesto, dok je u parovima sedmi igrač svijeta. Najbolji plasman bilo mu je četvrto mjesto.


Marin Čilić vjenčani je kum Ivana Dodiga, koji danas sa suprugom Majom ima dva sina, Petra i Josipa.– Marin je ostvario veliki rezultat, velik za njega i hrvatski tenis. Igrao je finale Wimbledona, nedavno smo igrali finale Davis Cupa, ali kod nas se to ne priznaje. Međutim, ostat će zapisano da je igrao u finalu. Ponosni smo na njega, a tek je puno toga dobroga pred njim – kaže Dodig.


– Parovi su sada prioritet, a velika želja pozicija broj jedan. Znam da će biti teško, ali to bi bio moj završni korak u tenisu. U posljednjih pet godina sam konstantno u prvih deset, zašto ne bih napravio još taj korak, međutim, sve to moram uzeti s rezervom što će biti sa zdravljem, jer problemi traju još od Indian Wellsa. U svemu tome bitna će biti iduća godina. Poslije brojnih uspjeha s Brailcem Marcelom Melom, što uključuje trijumf u Roland Garrosu prije dvije godine, plus četiri Masters 1000 trofeja, Ivan je od starta sezone sa Španjolcem Marcelom Granollersom.




Ivan je bio u sastavu koji nije uspio pobijediti Argentince u zagrebačkom finalu Davis Cupa. Hrvatska je poslije pobjede Dodiga i Čilića imala 2:1 poslije drugoga dana… Hrvatsku sredinom rujna čeka susret za ostanak, gostovanje u Kolumbiji.


– Razgovarao sam s izbornikom i nažalost, neće me biti u Kolumbiji. Zbog zdravlja. Stanje mi se pogoršalo zbog finala, igrao sam pod blokadom. Uopće nisam trenirao uoči finala. To je uzelo i energije i zdravlja. Jer Davis Cup je zahtjevan čak i ako igraš samo parove. Gubiš osam tjedana, a sve to treba uklopiti u sezonu. Neću biti s ekipom, ali bit ću njihov najveći navijač. Poslije Kolumbije ćemo sjesti i vidjeti, pa krenuti na osvajanje »salatare«.



– Teško je govoriti o parovima. Netko igra singl, netko samo parove. No, najvažnije je da postoji kemija. Granollers je dobio samo dva, tri meča u singlu, a znamo koliko je dobar igrač- To je ostavilo posljedice i na igru parova, jer sve ono što smo izgubili, izgubili smo tijesno, u super »tie breaku«. Granollers je odličan partner, ali vidjet ćemo što je najbolje za mene. Nisam još definitivno odlučio, imam nekoliko opcija, ali sve će biti jasnije nakon US Opena. Hrvatski tenis ostavio je duboki trag u Wimbledonu i u konkurenciji parova. Mate Pavić igrao je finale, Franko Škugor i Nikola Mektić polufinale.


Goran Ivanišević, Pat Cash i Richard Krajicek, tri pobjednika Wimbledona, pojačani za »showmana« Gaela Monfilsa, večeras će na umaškoj zemlji pokazati svoje umijeće. Sprektakuarna ekshibicija s mirisom Wimbledona počinje u 21.30 sati. Krajicek je već stigao u Umag, u društvu direktora Lawrencea Frankopana prošetao se oko stadiona i terena. Krajicek je inače direktor ATP-a u Rotterdamu.


– Drago mi je zbog Mate, Franka, Nikole, ali i Antonija Šančića, jako su dobro odigrali Wimbledon, ostvarili su vrhunski rezultat. Mate sada ima priliku ući u prvih deset, mora to iskoristiti, baš kao i Nikola i Franko.Možda Dodig može zaigrati u hrvatskom paru. Ima širok izbor. – Volio bih to. U svakom slučaju, dobro je imati više opcija.