Pjesma u Kini

Dino Marcan: Matjaž Kek mi je nit vodilja

Zlatko Horvat

Kek ima zdrava sportska razmišljanja  i volio bih kada bih ga jednog dana mogao upoznati. Za mene bi to bila iznimna čast.  Igrači »Rijeke« su privilegirani što ih vodi – kaže Marcan



RIJEKA Dino Marcan i njegov austrijski partner Tristan-Samuel Weissborn plasirali su se u polufinale challengera u kineskom Anningu, što za 26-godišnjeg riječkog tenisača znači novi plasman karijere u konkurenciji parova. Prvi put će se naći među prvih sto…


Uoči pobjede nad Kinezima Caijem i Zhangom, Marcan se zagrijavao uz navijačke pjesme »Rijeke«. Dino je veliki navijač »bijelih«, koji na listu noge ima istetoviranu ajkulu, a na leđima riječku uru i vojsku što simbolizira Armadu, uz latinski natpis »Unus obviam sulum« – sam protiv svih.


– Svima već na uši izlazim s navijačkim pjesmama, ha, ha… Gledao sam utakmicu »Rijeke« i »Osijeka«, naravno da sam gledao, na nekom streamu. Teško hakerstvo… – javio se Marcan iz Kine.




Njegov plasman u prvih sto nagrada je za upornost. Još 2009. zajedno s Marinom Draganjom osvojio je juniorski Roland Garros, ali prijelaz u seniorske vode nije bio posut ružama.


– Još 2012. imao sam najbolji plasman u singlu, 289. mjesto, ali godinu dana kasnije bio sam pred dilemom prestati ili ne. Iz bunara me izvukao trener Marko Toić.


Nije bilo lako gledati kako se prema vrhu probijaju i tamo ostaju igrači iz njegove generacije, počevši od Marina Draganje, dok je Dino bio na margini.


– Nije bilo lako, jer na počecima dok sam se borio za kvalifikacije Grand Slama, njih nije bilo nigdje. No, uspjeli su izgurati karijere. Međutim, u tom sam razdoblju naučio biti skroman i strpljiv. Sada znam što želim. U međuvremenu sam se i oženio za Splićanku Karlu Geu. Zajedno smo od 2010. godine i živimo u Zagrebu. Njen brat je član Torcide, ali to rješavamo pacifistički i diplomatski.


Od početka sezone igra s Tristanom-Samuelom, koji dobro zna da »Rijeka« još nije izgubila ove sezone, kao i činjenicu da mreže trese njegov sunarodnjak Alexander Gorgon.


– Spojila nas je zajednička menadžerska agencija »McCartney Sports« čuvenog klana McCartney, sportski direktor koje je Gilbert Schaller. Danas se i od parova može prostojno živjeti, sada nas je i u Hrvatskoj puno koji igraju samo parove. Mate pavić, Mektić, braća Draganja, ja… Povećao se fond nagrada, dodan je »no ad« sistem, koji pokazuje tko dobro reagira u ključnim trenucima. Moram priznati, napokon sto posto uživam u tome što radim. Nije mi se teško rano ujutro dignuti zbog treninga, putovanja…


Iako se ne poznaju, jedna osoba je, uz Marka Toića, također velikog navijača »Rijeke« koji je propušta utakmice na Rujevici, ali ni neka gostovanja bijelih, imala veliki utjecaj na Marcanova razmišljanja. Trener »Rijeke« Matjaž Kek…


– Od njega sam jako puno naučio. Nakon svake utakmice »Rijeke« slušam ili čitam što je rekao na konferencijama za novinare. On mi je nit vodilja, od njega dobivam dozu samopouzdanja. Ima zdrava sportska razmišljanja. Bilo koji sportaš može puno naučiti od njega i volio bih kada bih ga jednog dana mogao upoznati. Za mene bi to bila iznimna čast. Igrači »Rijeke« su privilegirani što ih vodi. Od igrača »Rijeke« poznajem Filipa Bradarića, protiv njegova brata Marina godinama sam igrao. Ono što mi je Filip prenio je fascinantno.


Marcan je uvjeren da je titula bijelima na dlanu. Možda za naslov padne još jedna tetovaža, iako mama Dorela, zadovoljna posljednjim uspjesima sina, neće biti najsretnija.


– Moram dodat’ dvoglavog orla…