Riječki trener u New Yorku

Dalibor Širola: Ljubičićev poziv se ne odbija

Zlatko Horvat

Ivan me još tijekom Roland Garrosa pitao da li bih mu bio spreman pomoći u radu s Milošem ako se ukaže prilika. Poziv takvog čovjeka jednostavno ne možete odbiti. Mislim da kao trener ima potencijal jer je bio inteligentan igrač i sada to može prenositi na mlađe igrače – kaže Širola

RIJEKA  »S najboljim kondicijskim trenerom na svijetu«, napisao je Ivan Ljubičić na Twitteru uz zajedničku fotografiju s Daliborom Širolom. Riječanin je uzvratio:   – Hvala, šefe. Možda malo pretjerujete, ali samo malo, ha, ha… 

  Suradnja ovoga dvojca iz Ljubičićevih igračkih dana je nastavljena, nekadašnji broj tri, sada trener Miloša Raonića, broja 11 s ATP ljestvice, angažirao je Širolu da bi Kanađanina rođenog u Crnoj Gori »doveo u red«.


  – Ivan me još tijekom Roland Garrosa pitao da li bih mu bio spreman pomoći u radu s Milošem ako se ukaže prilika. Poziv jednog takvog čovjeka jednostavno ne možete odbiti. Mislim da kao trener ima veliki potencijal jer je bio inteligentan igrač, čitao je igru i protivnika i sada to može prenositi na mlađe igrače. Uz sve to kroz godine suradnje mogao je puno naučiti od jednog od najvećih – Riccarda Piattija. 


  Zato Širola u New Yorku ima pune ruke posla budući da radi i s Talijanom Andreasom Seppijem. 




  – Dani su prilično ispunjeni. Sa Seppijem surađujem drugu sezonu, s Raonićem sam počeo nedavno raditi, od prošloga mjeseca – kaže Dalibor Širola, koji je već devet dana u New Yorku. Naime, priprema igrača za Grand Slam turnire malo je drugačija. 



Marin Čilić je bio u SAD-u, ali morao je otkazati nastup. Još uvijek nema odluke o kazni zbog pozitivnog doping testa u Münchenu.   – O Marinovu slučaju, kao i slučaju Viktora Troickog, stalno se priča. Ne prođe dan a da netko od igrača ili trenera ne upita ima li što novoga u slučaju Čilić. Moj je dojam da igrači postaju jos svjesniji kako ih i najmanja nepažnja i nesmotrenost može stajati suspenzije – kaže Širola.


 Temeljite pripreme


– Za četiri najveća turnira svaki ozbiljan igrač pokušava se što bolje i temeljitije pripremiti. Obično imamo između sedam i deset dana, ovisno o tome kada je igrač odigrao zadnji meč i kada mu je na rasporedu prvo kolo. To daje mogućnost kratkog odmora, a isto tako i dovoljno vremena za sanaciju eventualnih ozljeda i podizanje razine tjelesne spreme. 


  Roland Garros, Wimbledon, ljeto u Sjevernoj Americi, US Open, pet paklenih mjeseci, koji se zaključuju na tvrdoj podlozi, što nije idealna za koljena, kukove… Širola s igračima mora razmišljati i o prevenciji ozljeda. 


  – Prevencija je nešto izrazito važno u modernom sportu. Teniska sezona traje cijelu godinu i pravilno programiranje natjecanja s razdobljima odmora i pripreme je od velike važnosti za zdravlje igrača. 


  Raonić je poslije serije slabijih rezultata zablistao u Montrealu, stigavši do finala Masters 1000 turnira, izgubljenog od Rafaela Nadala. Time je postao prvi kanadski TOP 10 igrač. Andreas Seppi je na 23. mjestu ATP ljestvice. 


  – Za uspjeh pojedinog igrača potreban je dobar rad cijelog tima, a ne samo kondicijskog ili teniskog trenera. Mislim da sam time sve rekao. 


  Prije 12 godina Širola je s Deanom Misturom osnovao »Scipion«. Radio je s riječkim sportašima, braćom Anasom i Ahmadom Sharbinijem, Goranom Vrbancom, Mateom Ferk, Daliborom Šamšalom, Marinom Lovrovićem mlađim, Ivanom Cerovićem… Ponuda Ivana Ljubičića promijenila mu je život, Širola je postao – svjetski putnik. 



Arthur Ashe (17): A. Radwanska – Soler-Espinosa, Flipkens – V. Williams (19), R. Harrison – Nadal, S. Williams – Schiavone (1.00), Federer – Žemlja.Grandstand (17): Ramos – Tomić, Verdasco – Dodig… 



 Sinatra


– To mi je najveći problem. Dosta sam odsutan, nedostaje mi obitelj, moje cure… New York? Ovdje sam treću godinu u nizu, vidio sam već ponešto, ali budući da je ovo grad koji nikada ne spava, još uvijek ima jako puno mjesta za posjetiti. 


  I Sinatra je pjevao u gradu koji nikad ne spava, u kojem se želi probuditi i – biti broj jedan. Tko će podići pobjednički trofej? Kladionice za prvog favorita svrstavaju Rafaela Nadala (2.87), slijede Novak Đoković (3.00) i Andy Murray (4.33). Roger Federer (12.00) je na četvrtom mjestu, ali John McEnroe sugerira da vlasnik 17 Grand Slam naslova neće upisati još jedan veliki trofej. Godine… 


  – Nadal, Đoković i Murray su, uz sve ostale kvalitete koji posjeduju, i prirodni atlete tako da jednostavno ne rade nešto posebno u fizičkoj pripremi što bi ih činilo boljima od ostalih. Iz razgovora s kolegama znam da i oni imaju svoje rutine koje dosljedno provode tijekom godine. 


  Od hrvatskih predstavnika danas, prvoga dana US Opena, nastupa samo Ivan Dodig, suparnik kojega je Španjolac Fernando Verdasco. 


  – U kontaktu smo s našim igračima. Neki dan smo Ivan i ja pitali Karlovića prije zadnjeg kola kvalifikacija s kime igra i da li ga poznaje. Nije nam znao odgovoriti niti na jedno pitanje, na što je krenula šala kako nije niti potrebno. »Samo ti Karlo odserviraj svoje…«