ATP Masters

Čilić u Londonu krenuo porazom: ‘Ljut sam sam na sebe, opet mi se dogodilo isto’

Hina

Reuters

Reuters

Čilić i Zverev su se sastali pet puta, a ovo je bila četvrta pobjeda 20-godišnjeg Nijemca



Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić porazom od Nijemca Alexandera Zvereva u susretu 1. kola skupine »Boris Becker« započeo je svoj nastup na ovogodišnjem ATP »mastersu« u Londonu, mladi je Nijemac bio bolji sa 6-4, 3-6, 6-4 nakon dva sata i pet minuta igre.


Čiliću je ovo treće sudjelovanje na završnom »mastersu« i treći je put izgubio u svom prvom dvoboju. No, dok je 2014. i 2016. gubio od prvih igrača svijeta u tom trenutku, Novaka Đokovića i Andyja Murraya, ovoga je puta izgubio susret protiv sebi ravnoga suparnika i to nakon što je bio u dobitnoj poziciji.


Naime, Čilić je u trećem setu vodio sa 3-1 i imao 0-30 na servis Zvereva, no nije uspio doći niti do »break-lopte«, da bi sljedećem gemu imao 40-15 na svom servisu, ali je potom izgubio četiri poena zaredom i tako ostao bez prednosti. Nakon što je uspio izjednačiti na 3-3 u odlučujućem setu, Zverev je podigao razinu svoje igre, dok je Čilićeva pala i to je rezultiralo gubitkom servisa našega igrača kada je servirao za ostanak u meču i to bez osvojenog poena.




Susret nije dobro počeo za Čilića koji je izgubio servis u prvoj igri. Zverev je u tom prvom gemu bio čvršći u svakoj izmjeni udaraca s osnovne linije ui zasluženo stigao do »breaka«. Serijom pogrešaka mladi je Nijemac u četvrtoj igri ponudio Čiliću »break-loptu«, ali ju je i odlično neutralizirao asom.


Što je susret više odmicao, to je Čilić bio sigurniji na svom početnom udarcu te do kraja prvoga i tijekom drugoga seta nije dopustio niti jednu »break-loptu« Zverevu. On je uspio oduzeti servis suparniku na početku druge dionice igre i povesti sa 2-0, da bi kod 5-2 imao i priliku za još jedan »break« koji bi mu osigurao da servisom otvori i treći set. No, Zverev je tu set-loptu otklonio dobrim servisom i smečem nakon njega.


Treći set je započeo slično kao i drugi, Čilić je kod 1-1 oduzeo servis Zverevu, potom i sigurno potvrdio »break«, ali situacija je krenula u nepovoljnom smjeru po našeg igrača u šestoj igri. Čilić je imao veliku priliku za vodstvo od 4-2, ali je promašio »zicer« forhend, da bi na »break-loptu» pokušao smečom uhvatiti lob suparnika, a činilo se kako bi taj udarac Zvereva išao u aut. Čilić nije pustio da loptica padne, a smeč je promašio i tako izgubio prednost.


Kod servisa za ostanak u meču ponovila se situacija iz prvog gema dvoboja kada je Zverev u svakoj izmjeni udarac s osnovne linije bio agresivniji što mu je na kraju donijelo i pobjedu.


Čilić i Zverev su se sastali pet puta, a ovo je bila četvrta pobjeda 20-godišnjeg Nijemca.


Bio je ovo sedmi susret kojega je Čilić odigrao na »mastersu« u karijeri, a dosada je ostvario samo jednu pobjedu, u 3. kolu prošle godine protiv Japanca Keija Nishkorija.


U prvom susretu ove skupine Švicarac Roger Federer svladao je Amerikanca Jacka Socka sa 6-4, 7-6 (4).


Tako će u susretima 2. kola u utorak igrati Čilić i Sock te Federer i Zverev.


U susretima 1. kola skupine »Eltingh/Haarhuis« natjecanja parova Amerikanac Ryan Harrison i Novozelanđanin Michael Venus nadigrali su Finca Henrija Kontinena i Australca Johna Peersa sa 6-4, 7-6 (8), dok su Francuzi Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut nadigrali Nizozemca jean-Juliena Rojera i Rumunja Horiju Tecaua sa 1-6, 7-6 (7), 10-8.


Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić izjavio je kako je razočaran i ljut na sebe porazom


»Činjenica jest da sam bio puno bolji igrač u drugom setu i prvoj polovici trećeg, čak sam imao i sitne prilike za dupli »break« kojim bih poveo sa 4-1 u trećem setu gdje bi priča bila potpuno završena. On se tada uspio izvući, dati si malu nadu za nastavak meča i, nažalost, u šestom gemu nisam uspio iskoristiti 40-15, dao samu malu priliku koju je on iskoristio priliku i zatim odservirao dva sjajna gema. U zadnjem gemu je on potegnuo par lopti koje su ušle u teren i to je napravilo razliku«, rekao je


Čilić i nastavio:


»Razočaran sam i ljut na sebe zbog poraza, jer su mi se ovakve stvari znale događale i proteklih tjedana pri kraju setova ili mečeva. Zato sam htio biti maksimalno koncentriran i izvući maksimum iz svakog poena. Nažalost, opet mi se dogodila slična situacija. Sada, što je tu je, pokušat ću iskoristiti ovaj meč da me još više motivira za nastavak turnira«.


Sljedeći Čilićev suparnik na »mastersu« bit će Amerikanac Jack Sock kojega je ranije u nedjelju svladao Švicarac Roger Federer sa 6-4, 7-6 (4).


»Psihički moram ostati unutar turnira i za sljedeći meč moram biti na dobroj razini. Pozitivna stvar u ovom porazu je što sam osvojio set i to bi moglo biti bitno u nastavku«, zaključio je Čilić.