Trener Rafaela Nadala

CARLOS MOYA EKSKLUZIVNO ‘Sa zdravim Rafom dolaze lijepe stvari’

Zlatko Horvat

Na kavi u Monte Carlu - Carlos Moya i naš novinar Zlatko Horvat

Na kavi u Monte Carlu - Carlos Moya i naš novinar Zlatko Horvat

Moj je cilj pomoći Rafi da osvoji još poneki Grand Slam, bude broj jedan, ali ništa se ne može usporediti kada to učiniš kao igrač. Više ne mogu biti broj jedan pa uživam što sam dio njegove ekipe – kaže Moya



Tako nešto može se dogoditi samo u Monte Carlu. Kava s Ivanom Ljubičićem, trenerom Rogera Federera, nešto kasnije razgovor u obližnjem Monte Carlo Bay hotelu s Carlosom Moyom, trenerom Rafaela Nadala i peterostrukim pobjednikom Umaga. Veza je bio Riječanin Dalibor Širola, kondicijski trener Borne Ćorića. Radili su zajedno s Milošom Raonićem i ostali dobri prijatelji. Moya je pristao bez problema, pogotovo jer je u pitanju bio novinar iz Hrvatske. Ipak je on – kralj Umaga.


– Dalibor je sjajna osoba i veliki radnik. Uživao sam raditi s njim. Stalno smo u kontaktu i lijepo ga je bilo vidjeti u Monte Carlu – kaže Carlos Moya.


Što pomislite kada se spomene Umag?




– Uvijek je lijepo prisjetiti se turnira na kojem sam se osjećao kao doma. Tamo sam proveo lijepe trenutke i bio vrlo uspješan, uspio sam pet puta podići trofej. Nikad neću zaboraviti kako su me gledatelji tretirali. Ljudi su bili sretni što igram u Umagu, a ja sam bio sretan što sam opet tamo. Osim toga, nije bilo direktora turnira poput Slavka Rasbergera. Sjajan čovjek, koji je uvijek bio uz igrače.


Bilo je zabavno na terenu i izvan njega?


– Pokušao sam uživati na terenu i izvan terena. Mogao sam živjeti jedan normalniji život, ali znajući da vrijeme prolazi. Stvari koje radiš sa 20 ili 25 godina nisu iste kada imaš 40 ili 45 godina. Stvari koje sada volim, nisam volio sa 20, stvari koje sam volio sa 20, sada mi nisu drage. Svako razdoblje ima svoje favorite, tako pristupam životu.


Korida


Sada su stvari ozbiljne, samostalno vodite prvog tenisača svijeta i jednog od najboljih svih vremena, Rafaela Nadala?


– Dugo se znamo, još dok je bio dječak. Mislim da je to važno u jednom odnosu, znam sve o njegovom životu, obitelji. Imam bolju sliku, ne samo o njemu kao tenisaču, već i kao osobi. Mislim da je to velika prednost. Dobro radimo, iako je posljednjih mjeseci bilo nekoliko ozljeda. Prošla je godina bila nevjerojatna, vjerujem da će i ova biti dobra. Zdrav je, dobro igra, sretan što je opet na zemlji…


Ovo je Nadalov dio sezone. Rafa je već u koridi u Sevilli u Davis Cupu najavio da je opet onaj stari, nepobjediv na zemlji?


– Bilo je važno dobro odigrati ta dva meča, dokaz da može igrati na visokoj razini, iako nije nastupao tri mjeseca. Sevilla je bila važna za njegovo samopouzdanje.


Postoje li neki ciljevi ove sezone?


– Iskreno, nemamo ciljeva. Osobno, želim samo da je zdrav jer će u tom slučaju doći samo lijepe stvari.


Koliko su se stvari promijenile otkad Rafin ujak Toni Nadal nije uz rub terena?


– Sve je drugačije, pritisak je veći. Toni je bio Rafaleova sjena kroz tolike godine. Sada više nema osobe koja je bila stalno uz njega. No, nitko nije veći od sportaša. Mogu ja biti uz Rafu, ili netko drugi, ali posao će se napraviti jer je on vrhunski igrač. Uvijek vjerujem talentu i radu igrača, a moje je dodati neke sitne stvari. No, igrač odlučuje koliko će i kada trenirati.



Španjolska – Hrvatska mogući je finale Davis Cupa. Što mislite o hrvatskim igračima?


– Hrvatski tenis je odličan, trenutačno dobro pozicioniran, a ima sjajnu budućnost. Čilić je sadašnjost, Ćorić također, ali pred njim je i blistava budućnost. Igraju jako dobro. Finale? Bolje da idemo korak po korak, čeka nas gostovanje u Francuskoj i sve je moguće.


Hrvatski treneri na touru.


– Rade veliki posao, ne samo sada. Goran Ivanišević je s Marinom Čilićem osvojio US Open. Ne znam kako rade iz dan u dan, ali rezultati sve pokazuju. Vode velike igrače, Ivan Ljubičić je s Federerom…



Upozoravali ste da dolazi jedan sjajan mladi igrač. Jeste li mogli zamisliti da će osvojiti 16 Grand Slam naslova, 10 puta slaviti u Roland Garrosu?


– Znao sam da će osvajati velike naslove, ali napravio je puno, puno više nego što sam očekivao. Ne samo to, dvaput je osvojio Wimbledon, dvaput US Open… Prije 20 godina to bi iz španjolskog kuta izgledalo nemoguće.


Vi najbolje znate koliko je Rafa ostao isti u odnosu na onog 17-godišnjaka koji je prvi put došao u Umag 2003. godine i osvojio parove?


– Nadal je ostao vrlo skroman, pristojan dečko, s nogama je čvrsto na zemlji. Najveća promjena je u tome što sada ne može slobodno šetati ulicom. No, unutra je ostao isti. Ima iste prijatelje kao kada je bio dječak, privržen je svojoj obitelji. Da, u tom smislu nije se promijenio, ali drugi aspekti su se promijenili.


Pogled na vašu karijeru. Osvojili ste Roland Garros, igrali finale Australian Opena, bili ste broj jedan.


– Mogao sam biti ambiciozniji. Bio mi je dovoljan jedan Grand Slam, pozicija broj jedan, to sam sanjao kao dječak i to sam ostvario. Možda bi bilo drugačije da mi je cilj bio osvojiti pet Slamova i godinu završiti kao broj jedan, ali ne žalim za stvarima koje nisam ostvario. Sretan sam sa svojom karijerom, za vrijeme koje sam uživao i ostvario što sam želio.


Dva poraza


Trenerski Grand Slamovi također se pišu.


– Naravno. Moj je najveći cilj pomoći Rafi da osvoji još poneki Grand Slam, bude broj jedan, ali ništa se ne može usporediti s time kada to učiniš kao igrač. Budući da više ne mogu biti broj jedan, uživam u tome što sam dio njegove ekipe.


Možete li izdvojiti igrače koji mogu dobiti zdravog Rafu na zemlji? Lista baš nije duga.


– Znamo Rafin omjer u mečevima na tri dobivena seta: 105-2! Ta dva poraza doživio je samo od Robina Soderlinga i Novaka Đokovića. Iskreno, kada igra najbolji tenis, Rafu nitko ne može dobiti na zemlji u meču na tri dobivena seta. Naravno, ovo je sport, svašta se može dogoditi, ali kada je na sto posto, gotovo ga je nemoguće dobiti. Druga su stvar mečevi na dva dobivena seta, kada se igra nekoliko turnira u nizu. Tada je više stvari uključeno. Najopasniji su Dominic Thiem, Marin Čilić, pravi Novak Đoković, David Goffin, oni u pravom danu mogu dobiti Rafu.


Dominacija na zemlji i ukupno 16 Grand Slam naslova obilježili su Nadalovu karijeru, ali prate ga i ozljede?


– Nije imao sreće s ozljedama, ali svejedno je 15 godina u prvih pet. To pokazuje koliko je dobar igrač, koji se uvijek vraćao još jači poslije ozljeda.


Iza rivalstva Nadala i Federera stoji prijateljstvo?


– Postoji veliki međusobni respekt. Obojica znaju da su jedan drugog učinili boljima. Rafa mora igrati na limitu da bi dobio najboljeg Rogera, a Roger je pronašao nekoga tko ga je počeo pobjeđivati. Zato je bio prinuđen postati još bolji.