Finale Šangaja

BORNA ĆORIĆ: Bit će to veliki meč, Novak Đoković je jedan od najvećih svih vremena

Zlatko Horvat

Hrvatski tenisač borit će se peti put za trofej, ali prvi put na jednom ATP-u s oznakom Masters 1000. Finale počinje u 10.30 sati



RIJEKA Borna Ćorić igrat će danas najvrijedniji finale u mladoj karijeri. Peti put borit će se za trofej, ali prvi put na jednom ATP-u s oznakom Masters 1000! Ćorić je u polufinalu svladao branitelja naslova Rogera Federera, vlasnika rekordnih 20 Grand Slam naslova, sa 6:4, 6:4 poslije jednog sata i 14 minuta igre. Druga je to uzastopna pobjeda Ćorića nad Federerom, dobio ga je i na travi u finalu Hallea u lipnju. Mladi Zagrepčanin je dominirao, u deset servis gemova izgubio samo devet poena, pritom je ubacio 78 posto prvog servisa, pa u cijelom meču Federer nije došao do – »break« lopte.


– Ako ovo nije najveća pobjeda, zasigurno spada u top 2 ili top 3. Stvarno je posebna. Došao sam u Šangaj poslije dva poraza na startu turnira, još me mučio vrat i mislio sam čak odustati. Nisam dobro igrao, nisam se dobro osjećao i ne znam kako se sve preokrenulo. Rekao sam sebi, nemaš što izgubiti. Napravio sam sto puta više od onoga što sam očekivao. Odigrao sam jedan od mečeva života. Osjećao sam loptu, servirao kao nikad. Tražio sam kuteve i pogađao sve što sam zamislio. Igrao sam iznad svojeg standarda – rekao je Borna Ćorić.


Samopouzdanje


Federer, koji je priznao da je Borna bio bolji, izgubio je servis u prvom gemu meča te u prvom gemu drugog seta. Za Švicarca, kojeg vodi Ivan Ljubičić, više nije bilo izlaza. Ionako u Šangaju nije blistao, izuzetak je tek meč četvrtfinala s Keijem Nishikorijem. Ćorić je igrao tek drugi Masters 1000 polufinale, ali ovoga puta nije dozvolio da mu Federer, kao u polufinalu prvog Masters 1000 turnira u Miamiju, pobjegne s udice.




– Na ovoj podlozi teško je slomiti servis suparnika. Dva rana »breaka« bila su mi od velike pomoći, dala su mi puno samopouzdanja i to je vjerojatno bio ključ meča – kaže Ćorić.


Marrakech prošle i Halle ove godine dva su naslova za Bornu. Na putu prema najvrijednijem trofeju stoji mu Novak Đoković, koji je nadigrao Nijemca Alexandera Zvereva, pobijedivši sa 6:2, 6:1. Đoković je tom pobjedom osigurao uspon na drugo mjesto na svijetu, ostvario 17. uzastopnu pobjedu, 18. mu donosi 32. Masters 1000 krunu. Rekorder Rafael Nadal ima 33 naslova…


Velik izazov


Finale počinje u 10.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.


– Bit će to veliki meč. Novak je jedan od najvećih tenisača svih vremena, veliki izazov za mene – dodaje Ćorić, koji je izgubio oba dosadašnja međusobna susreta, oba na zemlji, u Madridu 2016. i Monte Carlu ove godine. Usput, Ćorić ima omjer 8-14 protiv top 5 igrača u karijeri, pola pobjeda ostvario je ove sezone. Ova pobjeda donosi mu 13. mjesto na ATP ljestvici u ponedjeljak, ali i 11. u utrci za londonski ATP Finale. Nije nemoguć ni kraj sezone u krugu deset najboljih tenisača svijeta!


Mate Pavić nije se s Austrijancem Oliverom Marachom uspio plasirati u finale parova. Izgubili su od Poljaka Lukasza Kubota i Brazilca Marcela Mela sa 6:2, 7:5.