Riccardo Piatti

BIVŠI TRENER IVANA LJUBIČIĆA ‘S Bornom Ćorićem želim osvojiti Grand Slam naslov’

Zlatko Horvat

SVE JE SUPER I SVE JE ZA PET – Riccardo Piatti i Dalibor Širola / Foto Zlatko HORVAT

SVE JE SUPER I SVE JE ZA PET – Riccardo Piatti i Dalibor Širola / Foto Zlatko HORVAT

Borna me ponekad podsjeća na Ivana. Sve što mu govorim, razumije i primjenjuje na svoju igru. On je poseban. Raonić i Ivan su puno toga osvojili, bili su top tri, ali siguran sam da me čeka Grand Slam naslov. Nadam se da će to biti s Bornom – kaže Piatti



Riccardo Piatti je ostvario jedan od svojih snova, otvorio je teniski centar koji nosi njegovo ime. Nekadašnji trener Ivana Ljubičića, kojeg je doveo do trećeg mjesta na svijetu, želi do vrha dovesti nekog iz novih generacija. Prva je prilika – Borna Ćorić.


– Ovo je naša kuća u kojoj smo mi gazde, možemo raditi što želimo. Šef sam na terenu, a Dalibor Širola u teretani. Tu je i fizioterapeut Claudio Zimaglia. Sjajna smo ekipa. No, tu je još deset teniskih trenera, Dalibor ima 2 ili 3 fitness trenera, Zimaglia još dva fizioterapeuta. Imamo i mentalnog trenera, nekoliko osoba koje rade na metodici. Na dva terena imamo deset kamera koje analiziraju svaki udarac, brzinu, kilometražu, rotaciju loptice… »Playsight« sistem. Na terenu radimo jako dobar posao, u teretani također. Problem je kako sve to uskladiti i savršeno organizirati. No, prilično smo sretni… Imamo planove i za proširenje kampa za još dva terena, ali prvi cilj je da se međusobno organiziramo – kaže Riccardo Piatti.


Riccardo Piatti i naš novinar Zlatko Horvat


Riccardo Piatti i naš novinar Zlatko Horvat





Centar je i koštao. Piatti nije otkrio detalje, ali otkrio je dovoljno. Milijuni eura…


Savršeno mjesto - U teniski kamp u Bordigheri uložena je godišnja zarada TOP 5 igrača sa ATP ljestvice / Foto Zlatko HORVAT


Savršeno mjesto – U teniski kamp u Bordigheri uložena je godišnja zarada TOP 5 igrača sa ATP ljestvice / Foto Zlatko HORVAT



– Nije bilo malo, zarada top 5 igrača u jednoj sezoni, zato i želimo da Borna čim prije uđe u top 5 i vrati mi i vrati novac, ha, ha…


Marin Čilić, peti igrač prošle sezone, lani je zaradio četiri milijuna dolara. Dimitrov je bio na trećem mjestu sa 6,6 milijuna dolara. Negdje između za centar u Bordigheri, živopisnom mjestu udaljenom 31 kilometar od Monte Carla. Buka i vreva kneževine zamijenjeni su za mirno mjesto na Azurnoj obali, u kojem vreva traje samo ljeti.


Bornin potencijal


– Ovdje sam praktički cijelu godinu, osim što odlazim do Monte Carla. U ostatku godine nadam se da ću više putovati s Bornom. Plan je biti u Roland Garrosu, to je prvi korak, drugi je organizirati travnatu sezonu, nakon koje slijedi beton i američka turneja, a zadnji dio sezone je kineska turneja i dvorana. S Daliborom počinjemo od temelja graditi Bornu, korak po korak, napraviti sve da bi bio odličan igrač. Za to su nužni vrijeme i treninzi.



Ivan Ljubičić se orijentirao na mendžersku skrb oko mladih igrača, kod njega su 16-godišnji Duje Ajduković i četiri godine mlađi Dino Prižmić, što znači da su i kod Piattija.


– Volim Ajdukovića. Strašan potencijal, može biti veliki igrač. Ali čudno je s tom mladom djecom, misle da nemaju vremena. Stalno žure za rezultatima, više nego Roger ili Čilić. Moraju pronaći ravnotežu. Duje je sjajna osoba, jako je talentiran, ali ne zna baš razmišljati. Mlad je, ima samo 16 godina. Veliki je projekt kojem ćemo se posvetiti – kaže Piatti.



Ivan Ljubičić prije, sada Borna Ćorić. Bilo je tu još igrača, ali Hrvati su njegova sudbina.


– To je priča mojeg života. Pa Novak Đoković, Raonić, igrači s Balkana. S Ivanom surađujem 17 godina. Nisam znao ni riječ hrvatskog, ali uvijek sam shvatio što želi reći. Po tonu i ritmu glasa znao sam o čemu priča. Zato sam puno puta upozoravao dečke: »Pazite, možda ne pričam hrvatski, ali ga razumijem!«, ha ha ha…


Nije ga iznenadilo što mu je Borna pristupio, već nešto drugo.


– Iznenadio me način na koji je Borna bio otvoren i spreman za rad. Znao sam ga s toura, ali nisam ga znao kao osobu. Shvatio sam da je pametan dečko. Mlad je, ali mora više razumjeti sebe, ATP tour, ali njegov je potencijal jako dobar. Moramo pronaći ravnotežu da bi postao još bolji.


Polufinale Indian Wellsa i četvrtfinale Miamija potvrdili su ispravnost novog teniskog puta Borne Ćorića.


– Jako sam zadovoljan onime što smo do sada napravili. Prije je njegov pristup bio koncentriran samo na rezultate. Zajedno s Daliborom smo stavili na papir na čemu se mora raditi. Bio je iznenađen planovima nakon Australian Opena, čak i malo šokiran, ali dobro je prihvatio novi režim rada. Naime, nakon Davis Cupa protiv Kanade igrana su tri turnira, Sofija, Marseille i Rotterdam, on nije igrao, nego je trenirao. Borna mora biti spreman za velike turnire.


Nadogradnja


Za nekoga tko je razmišljao samo o bodovima to je bila velika promjena.



Ždrijeb Monte Carla donosi Borni dvoboj s Francuzem Julienom Benneteauom. Pobjednika čeka – Novak Đoković.


– Monte Carlo je važan turnir, ali u zemljanoj sezoni najvažnija je zadnja loptica u Parizu. I sve organiziramo na taj način. Ne za prvu loptu u Monte Carlu, iako bih htio da i ovdje bude dobar, nego za zadnju u Roland Garrosu – kaže Piatti.



– Ove je godine plan igrati Davis Cup i 20 turnira, plus 14 ili 15 tjedana treninga. Prošle godine igrao je 30 turnira i ne mogu ni zamisliti koliko je tjedana trenirao. Vjerojatno ne baš puno… Sad je veća pozornost na treninzima. Cilj nisu samo rezultati i bodovi, pogotovo ne ove godine, nego nadogradnja. Rezultatski iskorak očekujemo sljedeće godine. Borna me ponekad podsjeća na Ivana. Sve što mu govorim, razumije i primjenjuje na svoju igru. Naime, mnogi tenisači ne razumiju igru.


Borna odlično shvaća tenis, meč, a sad se pokušavamo fokusirati na njegovu igru, da može igrati sa svakime na sličan način, a nakon toga ćemo vidjeti koja je njegova razina. Ove je godine samo na jednom od pet turnira izgubio kad je igrao svoju igru, protiv Federera u Indian Wellsu. U ostalim porazima više se prilagođavao suparniku. Rubljev, Millman i Australian Open, Bautista Agut, Zverev…Nije to bila njegova razina tenisa. Možete izgubiti, možete igrati loše, ali važno je da igrate svoj tenis. To je cilj kojem težimo.


Ćorić je s Piattijem postao agresivniji, igra bliže osnovnoj crti. Njegov tenis se promijenio.


– Sjećam se Ivana s 21 godinom i na kraju karijere, to su dva potpuno različita igrača. Plakao je kad je prestao igrati jer je konačno igrao onako kako je htio. Borna je sličan, napreduje u tehnici, ali to je samo jedan segment. Cilj je da bolje razumije tenis, kako može koristiti svoja oružja u važnom meču protiv velikih igrača. Nije samo problem možete li pobijediti, nego možete li igrati tenis na pravi način.


Ponosan na Ivana


Piatti je bio silno ponosan kada je Ivan Ljubičić postao trener Rogera Federera.


– Presretan sam. Ivan je odrastao uz mene, ali u jednom dijelu je puno bolji od mene. Kada gledate njegovu karijeru, njegov se život promijenio kad je osvojio medalju na Olimpijskim igrama u Ateni. Naime, u Hrvatskoj nije bio dovoljno prihvaćen, došao je iz druge zemlje ali nakon toga su ga prepoznali, shvatili da nešto želi učiniti za svoju zemlju. Puno je truda uložio i u Davis Cupu. Nakon toga su svi shvatili koliko je on dobar, ne samo kao igrač, nego i kao osoba. Ja sam to znao, ali on je karakter osobe koja voli biti bliska s ljudima. Ako ga ne poznajete, mislite da ne pokazuje emocije na terenu. No, kada pričate s njim, shvatite tu ljudsku komponentu. I kao TV komentator i trener, on je izuzetna osoba i to je njegova najveća kvaliteta u radu s drugima. Mislim da je najveći dar koji sam mogao dati drugima je da prepoznaju pravog Ivana.


Roger se vratio, i to na kakav način. Piattijev nekadašnji igrač je kao Federerov trener osvojio tri Grand Slam naslova.



Dalibor Širola nije jedini Riječanin u centru. Luka Cvjetković s Kozale od 2012. surađuje s Riccardom Piattijem. Upoznali su se u Opatiji, gdje je Cvjetković radio s djecom. Budući da je 42-godišnji Cvjetković ozbiljan i radišan teniski trener, svojom velikom energijom osvojio je Piattija i dobio posao. Prije tri godine u Bordigheru se preselila i Cvjetkovićeva obitelj, zamijenivši Jadran Azurnom obalom.



– Nekad se šalim i kažem da bi Roger osvojio još koji Grand Slam turnir više da je uzeo Ivana ranije. Sada su fokusirani na Wimbledon i US Open, postoji šansa za nastavak serije. Jedini problem je što Roger uskoro ima 37. rođendan, vrijeme ide. Da su počeli dok je Roger imao 30 bilo bi još više Grand Slamova.


Ivan se pokazuje i kao sposoban menadžer, koji je Piattiju doveo Bornu.


– U jednom razdoblju radili smo zajedno s Raonićem, a sada imamo drugačiji pristup, on je menadžer, ja trener. Priča je malo drugačija, ali dobro funkcionira. Ciljevi su isti, da Borna bude još bolji…Top 10? To je prvi korak. Nakon toga pucamo još više. Uvijek morate ciljati visoko. U svojoj karijeri još nemam Grand Slam naslov. Raonić i Ivan su puno toga osvojili, bili su top tri, ali siguran sam da me čeka veliki naslov. Nadam se da će to biti s Bornom. On je poseban. Na dobrom smo putu da nešto izgradimo.


Sandgren zaustavio Karlovića u polufinalu Houstona


Ivo Karlović nije uspio izboriti mjesto u svom 19. finalu na ATP turnirima, nakon što ga je u subotnjem polufinalu turnira u Houstonu svladao 26-godišnji Amerikanac Tennys Sandgren (ATP – 56.) sa 7:6 (2), 7:6 (4). Karlović je u prvom setu propustio prednost »breaka« (4:2) i loše je odigrao odlučujući, 13. gem, što je Sandgren iskoristio i stvorio početnu prednost. Amerikanac je korak prema svom prvom finalu napravio kad je oduzeo servis Karloviću za vodstvo 2:1 u drugom setu.


Teniski kamp u Bordigheri / Foto Zlatko HORVAT


Teniski kamp u Bordigheri / Foto Zlatko HORVAT



No naš je tenisač iskoristio dvije dvostruke pogreške Sandgrena u šestom gemu i vratio se u meč. U desetom gemu je imao i set-loptu, ali ju nije uspio realizirati. Odluka je i u drugom setu pala u »tie-breaku« u kojem je ponovno bolji bio Sandgren i zasluženo izborio mjesto u svom prvom finalu. Za premijerni naslov borit će se protiv Stevea Johnsona, koji je bio bolji od sunarodnjaka Taylora Fritza sa 7:5, 6:7 (4), 6:2.