Bivša najbolja tenisačica

Ana Ivanović završila profesionalnu karijeru: ”Ovo nije bila laka odluka”

Hina

Reuters

Reuters

Bivša najbolja tenisačica svijeta i osvajačica Grand Slam naslova u Roland Garrosu 2008. godine, 29-godišnja Srpkinja Ana Ivanović u srijedu je objavila završetak svoje profesionalne igračke karijere koju je započela u kolovozu 2003. »Ovo nije bila laka odluka, ali mnogo je toga zbog čega bih trebala slaviti. O tenisu su sam počela maštati kad sam kao petogodišnjakinja vidjela na televiziji kako igra Monika Seleš. Moji su me dragi roditelji u svemu podržavali i kad sam došla do broja 1 i osvojila Roland Garros 2008., stigla sam do visina o kojima nisam mogla ni sanjati«, izjavila je Ana Ivanović u priopćenju koje je objavilo Udruženje profesionalnih tenisačica (WTA) na svom službenom internetskom portalu. Ana Ivanović je u karijeri osvojila 15 WTA naslova, prvi 2005. u Canberri, a posljednji 2014. u Tokiju, te još osam puta gubila u finalima, među kojima su i dva meča za pobjednički trofej na Grand Slam turnirima, u Roland Garrosu 2007. i na Australian Openu 2008. Te je godine postala i najboljom tenisačicom svijeta, što prije nje nije uspjelo ni jednoj igračici ili igraču iz Srbije. Na vrhu pojedinačne WTA ljestvice provela je ukupno 12 tjedana u 2008. godini, najuspješnijoj u njezinoj karijeri, i jedna je od samo 22 tenisačice koje su se do sada uspjele domoći teniskog prijestolja.»Osvojila sam 15 naslova, stigla do tri finala na Grand Slam turnirima, igrala u finalu Fed Cupa i mnogim nezaboravnim mečevima. No, za uspon do tih visina u bilo kojem profesionalnom sportu potrebno je biti u optimalnom fizičkom stanju, a dobro je znano da me već duže vrijeme muče ozljede. Zbog sebe, zbog mojih obožavatelja, djevojčica i dječaka koji me vole gledati kako igram, na terenu mogu biti samo ako mogu zadovoljiti svoje visoko postavljene standarde. Kako to više ne mogu činiti, vrijeme je da krenem dalje«, zaključila je Ana Ivanović koja je ipak odlučila ostati uz sport koji ju je učinio jednim od najprepoznatljivijih lica u svijetu.

»Tenis je oduvijek bio moja ljubav, ali uzbuđena sam zbog onoga što slijedi. Postat ću ambasadorica sporta i zdravog načina života. potražiti izazove u poslovnom svijetu ljepote i mode, između ostaloga. Imat ću i više vremena za dobrotvorne aktivnosti, uključujući i moju suradnju s UNICEF-om«, dodala je 29-godišnjakinja koja je od 2007. godine nacionalna ambasadorica UNICEF-a u Srbiji, a posebno se bavila pitanjima sigurnosti djece u školama.


Ana Ivanović je posljednji meč odigrala na US Openu 2016. godine, gdje ju je u prvom kolu pobijedila Čehinja Denisa Allertova, a na prethodnom turniru u Cincinnatiju svladala ju je i Osječanka Donna Vekić. U srpnju ove godine Ivanović je uplovila u bračnu luku s proslavljenim njemačkim nogometnim reprezentativcem Bastianom Schweinsteigerom, ali kao udana žena nije uspjela ostvariti nijednu pobjedu u tri meča koja je odigrala.