Komentar Zlatka Horvata

Tenis, laži i kontaminirana glukoza

Zlatko Horvat

Prošle godine u ovo vrijeme Marin je s trofejom napustio Umag. Sada nije ni došao, trenira u Međugorju i nemirno spava, čekajući odluku iz Londona



Marin Čilić idućega će tjedna saznati visinu kazne koju će mu »odrezati« ITF poslije pozitivnog testa na dopinškoj kontroli u Münchenu početkom svibnja. Čilić će saznati svoju sudbinu, kao i Hrvatski teniski savez budući da reprezentaciju čeka ključni susret za ostanak u svjetskoj skupini protiv Velike Britanije. Loša je vijest da će se o Čiliću raspravljati baš u Londonu, dobra da u pitanju nije strašan prijestup… Optimisti se nadaju da kazna neće biti veća od tri mjeseca, počevši s danom testiranja, što bi značilo da Čilić za osam dana može nastupiti u Montrealu. Druga mogućnost je da kazna bude veća, što bi bio težak uteg za Čilića jer to znači gubitak rankinga i težak uspon povratka. Za Hrvatski teniski savez nastup bez Čilića i eventualni poraz u Umagu protiv Velike Britanije, za koju je nastup potvrdio Andy Murray, Škot koji je »otočanima« donio pobjednika Wimbledona poslije 77 godina, znači puno manju novčanu doznaku iz Londona i ureda Davis Cupa, što bi za ionako praznu blagajnu bilo pogubno. 


   Dvadeset i prvog dana lipnja ove godine Marin Čilić je obznanio da je počeo raditi s Vincentom Stavauxom, menadžerom koji je radio i s Justine Henin. Stavaux je ujedno Marinov glasnogovornik, preko kojega je dogovoren i razgovor s Marinom uoči Wimbledona. No, tog 26. lipnja i drugoga kola Wimbledona, pitanje zašto je Čilić predao susret Francuzu Kennyju De Schepperu ostalo je – bez odgovora. Sada je jasno zašto. Usput, Međugorac je konačno okupio ekipu oko sebe, počeo se ponašati kao pravi profesionalac, jer do tog trenutka, iako je Bob Brett prilično skup trener, uglavnom je sve bila – štednja. Trebalo je prehraniti veliku obitelj… No, ponekad mali ulog može donijeti još veću zaradu, tenisač koji želi biti među deset najboljih na svijetu ne može ići po turnirima samo s bratom… Ili poslati mamu u ljekarnu u Monte Carlu po glukozu, a potom ne pročitati upozorenje! I kada je našao menadžera, sada i trenera (Ivanišević), u Londonu je stigla pljuska. 


   Čilić je bio korektan i javio se uoči Umaga, rekavši da će kao branitelj naslova čekati posljednji trenutak i vidjeti u kakvom je stanju – koljeno. Kao mogući tjedan povratka spominjao je Montreal. Barem malo istine poslije silnih laži o bolovima, tenisu bez skokova, terapiji… Naravno, Montreal može igrati ako ne bude suspenzije ili ako dobije tri mjeseca kazne retroaktivno, od 2. svibnja, čemu se Čilić nada zbog suradnje s ITF-om. Sve će biti jasnije idućega tjedna, tada će biti jasno koliku će školarinu morati platiti. Nešto je već platio budući da su mu oduzeli zaradu za razdoblje od Münchena do Wimbledona. Sve po pravilima, Antidoping programu, priručniku koji ima 273 stranice. 




   Prošle godine u ovo vrijeme Marin je s trofejom napustio Umag. Sada nije ni došao, trenira u Međugorju i nemirno spava, čekajući odluku iz Londona. I postat će označen. Kao što je to Richard Gasquet (kokainski poljubac). Trebalo je sve ostati tajna, ali procurilo je. I odjeknulo je poput eksplozije. Nažalost, dvije večeri zaredom u Umagu glavna je tema doping…