Vrijeme za ostavke

Sve miriše na ’99, a cijela se Hrvatska pita: Smije li »Rijeka« biti prvak?

Jagoda Marić

arhiva NL

arhiva NL

Istodobno, zbog nedvojbena Batinićeva previda crvene se obrazi čak i najvjernijih »Dinamovih« navijača koji nisu htjeli primiti dresove kojima su ih poslije utakmice darivali igrači, a cijela se Hrvatska pita: Smije li »Rijeka« biti prvak? Pogotovo zato što ispada da je Batinić »spasio« prvenstvo, jer bi »Dinamo« u suprotnom danas zaostajao vjerojatno nedostižnih osam bodova.



Internetom je u noći dodjele prestižnih »Oscara« kružila fotomontaža na kojoj prvotimac »Dinama« El Arbi Hillel Soudani s velikim osmijehom oduševljenja u rukama drži prestižni zlatni kipić, a ispod nje stoji natpis: »Oscar« za najbolju ulogu u šesnaestercu. Autor je, naravno, mislio na »Cibalijin« šesnaesterac, a nagrada je u pravim rukama zbog činjenice da je alžirski napadač »modrih« maestralno odglumio prekršaj za najstrožu kaznu iz koje je njegova momčad ostvarila tijesnu pobjedu u Vinkovcima.


Pa ipak, s pravom valja postaviti pitanje je li u spomenutom slučaju došlo do pogreške, baš kao i na pozornici »Dolby Theatra« u Los Angelesu, budući da nagrada za glavnu ulogu u vinkovačkom šesnaestercu zapravo pripada osječkom sucu Damiru Batiniću, koji je svirao nepostojeći jedanaesterac za »modre«. Ili možda prvom čovjeku »Dinama«, Zdravku Mamiću, utjecaju kojega još nitko u hrvatskom nogometu nije umakao? »Rijeka« se silno trudi ove sezone. I ide joj jako dobro.


Istodobno, zbog nedvojbena Batinićeva previda crvene se obrazi čak i najvjernijih »Dinamovih« navijača koji nisu htjeli primiti dresove kojima su ih poslije utakmice darivali igrači, a cijela se Hrvatska pita: Smije li »Rijeka« biti prvak? Pogotovo zato što ispada da je Batinić »spasio« prvenstvo, jer bi »Dinamo« u suprotnom danas zaostajao vjerojatno nedostižnih osam bodova.





Povjerenik za suđenje MAXtv Prve lige, Ante Kulušić, nije otkrio toplu vodu kad je procjenu Damira Batinića iz 89. minute ocijenio pogreškom.


– Batinić je do 89. minute sudio odlično, sve dok trenutka kada je dosudio kazneni udarac za »Dinamo« koji nije postojao. Razgovarao sam s njim, i on je shvatio da je pogriješio. Soudanijeva gluma navela ga je na krivu odluku. Volio bih da ova odluka neće utjecati na špekulacije da se nekome pogoduje, volio bih da se suci ne spominju do kraja prvenstva, volio bih da ne bude pogrešaka i da pogreške sudaca ne odlučuju o pobjednicima – poručio je Kulušić.



Evidentna sudačka pogreška bila je okidač i na političkoj sceni, odnosi Mosta i HDZ-a jučer su se dodatno zakomplicirali nakon što je stranka Bože Petrova odgovornost za stanje u hrvatskom nogometu prebacila na »političke strukture«, ocijenivši ih kao dio problema, a ne rješenja.


– Došlo je vrijeme da čelnici Hrvatskog nogometnog saveza podnesu neopozive ostavke, te od njih očekujemo da se doživotno izuzmu iz svih tijela HNS-a. Ovime ne odbacujemo krivnju političkih struktura za stanje u hrvatskom nogometu. One su svo vrijeme dio problema, a ne rješenja koje građani od nas traže. I baš zato što je politika pridonijela tome, problemu mora ponuditi rješenje. Most je cijelo vrijeme ukazivao na taj problem, a sada je stvarno dosta! Želimo preuzeti odgovornost i zajedno s navijačima i sportskim djelatnicima izgraditi pravedan sustav. Pozivamo na dijalog sve uključene strane u cilju izgradnje i provedbe zakonodavnog okvira koji će omogućiti depolitizaciju sporta i stati na kraj interesima pojedinaca koji su privatizirali hrvatski sport, piše u priopćenju.


Dodaje se da »reakcija Dinamovih navijača koji su bili prisutni dvojbenoj pobjedi njihove momčadi nakon sramotno dosuđenog kaznenog udarca najbolje pokazuje koliko Hrvatskoj trebaju promjene«.


Foto Hrvoje Jelavic / PIXSELL


Foto Hrvoje Jelavic / PIXSELL



Petrov: Sramota


– Pobjedu svog voljenog kluba doživjeli su kao poraz i simbolički su vratili dresove svojim ljubimcima koji nisu zaslužili pobjedu na pošten i sportski način, piše u pripćenju Mosta koje je potpisalo 13 zastupnika i članova, među kojima ipak nema predsjednika stranke Bože Petrova. Među potpisnicima je i zastupnica Mosta iz Rijeke, Ines Strenja Linić.


Međutim, Petrov je kasnije u izjavi rekao da se slaže sa svim što u tom pismu piše i da iza njega stoji, te da osobno smatra da je »sramota ono što se dogodilo u nedjelju na travnjaku u Vinkovcima«. Most, inače, već duže vrijeme od Vlade traži striktnu primjenu Zakona o sportu, što je u prošloj izbornoj kampanji više puta obećao i premijer Andrej Plenković, ali po mišljenju stranke Bože Petrova, očito nije napravio ništa u tom smjeru.


Tijekom jučeranjeg dana iz HDZ-a nije bilo moguće dobiti službeno očitovanje. Međutim, neslužbeno se može doznati da u dijelu HDZ-a, posebno u Dalmaciji, postoji nezadovoljstvo zbog toga što Plenkovićeva Vlada nije dosad ništa napravila oko provedbe Zakona o sportu u hrvatskom nogometu.



Propala reforma


Nogometna Vlada nedavno je, kao svojevrstan ultimatum predsjednika »Rijeke« i jednog od dopredsjednika HNS-a, provela reformu sudačke organizacije, što je uključivala smjenu Dušana Kukića, predsjednika Komisije za suđenje Hrvatskoga nogometnoga saveza i povjerenika za određivanje sudaca MAXtv Prve lige, odnosno razriješenje svih članova Komisije nogometnih sudaca koja je na taj način rasformirana. U okviru reforme novim povjerenikom imenovan je Ante Kulušić, dosadašnji povjerenik za određivanje kontrolora suđenja i jedan od dopredsjednika krovne organizacije hrvatskoga nogometa. Ni to nije bilo sve, na Kulušićev prijedlog Izvršni odbor HNS-a donio je odluku da će se do završetka tekućeg prvenstva suci za utakmice MAXtv Prve lige i Druge HNL određivati ždrijebom. I? Reforma ne samo da nije donijela očekivane pomake na bolje, nego poslije dvaju proljetnih kola, u kojima su suci kardinalno griješili na štetu »Dinamovih« protivnika (Slaven Belupo, Cibalia), navijači »Rijeke« s pravom se pitaju imaju li pravo na snove o naslovu.


– Ne bih volio govoriti na način smije ili ne smije »Rijeka« biti prvak i dovoditi neke sudačke pogreške u kontekst da je netko nekome nešto ukrao – kaže Joško Jeličić, nekad proslavljeni nogometaš s respektabilnom karijerom, a danas komentator britka jezika.


– Na žalost, problem je u tome da se cijeli hrvatski nogomet iz temelja treba transformirati, treba mijenjati one koji su krivi što je u hrvatskom nogometu nestalo povjerenja. Meni je žao, jer će »Dinamo« sada najviše trpjeti, a ja jasno znam distancirati klub od onih koji ga vode. Na sreću »Rijeke«, cijela Hrvatska navija da ona bude prvak i to isključivo zato jer nitko ne želi da »Dinamo« to bude. To je tužno. Pogotovo za »Dinamo«. S druge strane, žalosno je da je hrvatski nogomet došao u takvo stanje da se svaka sudačka pogreška smatra namjernom. Potpuno je nestalo povjerenja.


Bez obzira na učestale pogreške na štetu »Dinamovih« protivnika i u nastavku sezone, Jeličić smatra da »Rijeka« nema razloga za zabrinutost.


Batinićeva (pod)svijest


– Ja ne vidim načina na koji bi ovakvoj »Rijeci« izmaknuo naslov prvaka. Ako igrači budu zdravi i ako oko kluba bude jednaka atmosfera, a ne vidim razloga zašto ne bi bila i ako Kek bude držao momčad pod tenzijama, »Rijeka« će biti prvak. Žalosno bi bilo, ako se i dogodi, da »Dinamo« slavi naslov prvaka kojemu će se radovati šestero ljudi.


Foto Luka Stanzl / PIXSELL


Foto Luka Stanzl / PIXSELL



Jeličić u svakom slučaju smatra da će se nešto poslije »sudačkoga događanja« promijeniti.


– Na žalost, klubovi su puno pridonijeli ovakvom stanju, jer je većina njih jako licemjerno. Dižu se na zadnje noge kada se sudačke pogreške dogode na njihovu, a mudro šute kada se sudačke pogreške dogode na štetu njihovih protivnika. S druge strane, koliko god mi potcjenjivali tu našu ligu, nije to baš tako loše. I dobro je da se prenose sve utakmice, dobro je da postoji emisija »Stadion« u kojoj, na neki način, kontroliramo što suci rade. Bitno je da se napravi pritisak i da se izbjegnu anomalije i da konačno vratimo povjerenje u suce, jer i među njima jako dobrih sudaca koji ispaštaju, rekao je Jeličić.


Priča u suštini ima nekoliko aspekata, jedan se tiče sve lošije kvalitete hrvatskih sudaca koji već izvjesno vrijeme na europskoj sceni ne igraju značajnu ulogu, drugi atmosfere linča kojoj su sve češće u javnosti izloženi »ljudi u crnom«, a treći golema utjecaja »maksimirskoga bossa« Zdravka Mamića, koji godinama vedri i oblači hrvatskim nogometom. U slučaju sudačke pogreške u Vinkovcima isprepliću se sva tri stajališta, ali samo Damir Batinić zna zašto je dosudio jedanaesterac za »Dinamo«. Je li riječ samo o kardinalnoj pogrešci uslijed krive procjene ili o namjeri? U međuprostoru tih dvojbi leže pitanja o svijesti, savjesti, ali i podsvijesti hrvatskih sudaca u kojoj čuči strah od pogreške na štetu »Dinama«. Kao da nisu čuli što je nedavno jasno i glasno rekao prvi čovjek »modrih«, Zdravko Mamić: »Nemam problema s tim da Rijeka bude prvak!«. Prema tome, gospodo suci, samo opušteno… Eh, kad bi to bilo tako jednostavno. Podsvijest je katkad nemoguće »resetirati«.