Modri u Lisabonu

Spremni smo na najbolje što Benfica ima, najvažnije je kako ćemo mi izgledati

Ivana Vaupotić

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nema razloga da ne budemo dobro raspoloženi. Spremni smo za sve izazove i veselimo se ovoj utakmici – rekao je trener Dinama.



ZAGREB Stigao je dan koji će dugo pamtiti svi navijači i simpatizeri kluba iz Maksimirske 128. Dinamo će večeras na legendarnom stadionu Luz u Lisabonu pokušati sačuvati zagrebačku prednost od jednog gola nad Benficom i ostvariti plasman u četvrtfinale Europske lige.


Samim time je je više nego jasno da jedinu dvojbu predstavlja pitanje kakva će biti ta uspomena. Uspije li modri ansambl u svom naumu, bit će to jedna od onih utakmica koje sa svakim novim prepričavanjem poprimaju strukturu mita. Isto tako, nije teško naslutiti da će u slučaju suprotnog raspleta mnogi konstatirati da su portugalski mediji bili u pravu kada su tretirali Dinamo kao putnika namjernika u ovoj fazi natjecanja.


– Vjerujem da će nas nakon utakmice ozbiljnije shvaćati. U Lisabonu se želimo još jednom pokazati u dobrom svjetlu – poručio je Nenad Bjelica uoči odlaska prema Lisabonu.




Doduše, čudno je da nogometom zaluđeni Portugalci nisu naučili lekciju prije tjedan dana, nakon što je Benfica svoj podcjenjivački pristup na stadionu Maksimir platila minimalnim porazom, koji je mogao biti i izraženiji od konačnih 1:0. Bruno Lage tada je dao prednost nacionalnom prvenstvu, računajući da će u Lisabonu »riješiti« Dinamo. Za vjerovati je da su poraz u Zagrebu i remi s Belenensesom (2:2) ipak malo osvijestili trenera Benfice.


U svakom slučaju, modri ansambl u večerašnju utakmicu ulazi s nešto bolje startne pozicije. Istina, Benfica je i dalje favorit, ali sada mora nešto i odigrati kako bi potvrdila taj status. Budu li Orlovi na tragu onoga što su pružili na stadionu Maksimir, Dinamo već sada može staviti šampanjac na hlađenje.


– Nema razloga da ne budemo dobro raspoloženi. Spremni smo za sve izazove i veselimo se ovoj utakmici – dodao je Bjelica.


U dvoboj s Belensesom Benfica je imala imperativ pobjede kako bi sačuvala dva boda prednosti u odnosu na Porto. Orlovi su na kraju uknjižili remi, pokazavši određene slabosti.



Stadion Luz. Sudac Deniz Aytekin (Njemačka).


BENFICA: Vlachodimos, Almeida, Dias, Ferro, Grimaldo, Pizzi, Samaris, Gabriel, Cervi, Joao Felix, Jonas.


DINAMO: Livaković, Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani, Moro, Kadzior, Gojak, Olmo, Oršić, Petković.



– Pogledali smo tu utakmicu. Benfica je bila dominantna i zasluženo je vodila 2:0, a zatim je primila dva gola zbog vlastitih grešaka. Takve stvari se znaju dogoditi u nogometu. Sada ih mi moramo natjerati da opet rade takve greške – dodao je trener Dinama.


Njegovoj momčadi u Lisabonu će najveći problem predstavljati pozicija defanzivnog veznjaka. Naime, Arijan Ademi je ozlijeđen, a Ivan Šunjić nema pravo nastupa zbog žutih kartona. Izostanak razarača suparničkih akcija na sredini terena najvjerojatnije će nadomjestiti Nikola Moro, koji je u prošlosti često puta pokrivao tu poziciju.Kontre

– Najvažnije je da za utakmicu imamo jedanaest zdravih igrača i isto takvu trojicu koja će ući u igru. Svi su spremni dati sve od sebe. Benfica ima veliku individualnu kvalitetu, a to znači da u fazi obrane moramo biti gusti i ne smijemo griješiti. Također ih moramo dobro napadati iz kontri – objasnio je maksimirski šef struke.


Zbog žutih kartona Marina Leovca, dodatni problem predstavlja i pozicija lijevog beka. No, tu je situacija prilično jasna. Bjeličin prvi izbor najvjerojatnije će biti Amir Rrahmani koji je prošle jeseni sasvim solidno ordinirao na lijevom boku obrambene četvorke, u razdoblju kada je Leovac bio ozlijeđen.


Kada je Benfica u pitanju, sasvim je jasno da Lage više nema pravo ni na minimalne kalkulacije, iako Portugalci tvrde da mu je nacionalno prvenstvo i dalje prioritet. Uostalom, nije teško naslutiti kako bi se na njegovu poziciju odrazilo ispadanje u osmini finala Europske lige.


– Prema onome što smo čuli, igrat će s najjačim raspoloživim sastavom. U svakom slučaju, mi smo spremni na najbolje što Benfica ima. Najvažnije je kako ćemo mi izgledati – zaključuje Bjelica.



Uzvrati osmine finala (18.55): Dinamo Kijev – Chelsea (0:3), Krasnodar – Valencia (1:2), RB Salzburg – Napoli (0:3), 21.00: Arsenal – Rennes (1:3), Inter – Eintracht Frankfurt (0:0), Slavija Prag – Sevilla (2:2), Villarreal – Zenit (3:1).