Pregled događaja

Sedmi dan Zimskih olimpijskih igara: Prvo austrijsko superveleslalomsko zlato nakon dvadeset godina

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Posljednje zlato u superveleslalomu Austrijanci su osvojili 1998. godine u Naganu kada je slavio Herman Maier, a nakon toga su uslijedila četiri norveška zlata.



PJONGČANG – Šedmog dana natjecanja na XXIII. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu podijeljeno je sedam kompleta medalja u šest sportova (alpsko skijanje, skijaško trčanje, skeleton, snowboard, brzo klizanje, skijanje slobodnim načinom), a nove olimpijske pobjednike dobili su Austrija, Švedska, Italija, Bjelorusija, Južna Koreja, Nizozemska i Švicarska.


Austrijanac Matthias Mayer, olimpijski pobjednik u spustu iz Sočija, u Pjongčangu je osvojio zlatnu medalju u superveleslalomu. Mayer je tako osvojio prvo austrijsko zlato u ovoj disciplini nakon 20 godišnje dominacije Norvežana. Posljednje zlato u superveleslalomu Austrijanci su osvojili 1998. godine u Naganu kada je slavio Herman Maier, a nakon toga su uslijedila četiri norveška zlata. Kjetil Andre Aamodt je pobijedio u Salt Lake Cityju (2002) i Torinu (2006), u Vancouveru (2010) je zlato pripalo Akselu Lundu Svindalu, dok je u Sočiju pobijedio Kjetil Jansrud. Mayer je stazu Jeongseon prošao u vremenu od 1:24.44 minuta pobijedivši sa 13 stotinki sekunde boljim vremenom od Švicarca Beata Feuza, dok je treći bio branitelj naslova iz Sočija Norvežanin Kjetil Jansrud sa 18 stotinki sekunde zaostatka.


Šveđanka Frida Hansdotter pobjednica je slaloma skijašica, dok je najveća favoritkinja za zlato Amerikanka Mikaela Shiffrin ostala bez medalje. Nakon prve vožnje Amerikanka je bila tek četvrta sa skoro pola sekunde zaostatka za Švicarkom Wendy Holdener. Druga i treća bile su Šveđanke Frida Hansdotter i Anna Svenn Larssson sa 20 i 40 stotinki zaostatka. U drugoj vožnji briljirala je Hansdotter koja je na koncu slavila s pet stotinki sekunde ispred Holdener. Na treću poziciju probila se Austrijanka Katharina Gallhuber, koja je nakon prve vožnje bila na deveta. Mlada 20-godišnja Austrijanka nikada se u karijeri u Svjetskom kupu nije uspela na jednu od stepenica pobjedničkog potolja. Shiffrin je na koncu bila tek četvrta sa 40 stotinki sekunde zaostatka.




Švicarski trkač na skijama 31-godišnji Dario Cologna osvojio je u petak svoje prvo zlato na Igrama u Pjongčangu, a ukupno četvrto u karijeri, uvjerljivom pobjedom u utrci na 15 km slobodnim načinom te dokazao kako mu na ovoj dionici nema ravna. Naime, Cologni je ovo već treće uzastopno olimpijskom zlatno odličje na 15 kilometara, bilo da se trči klasičnom ili slobodnom tehnikom. U Vancouveru 2010. bio je najbrži slobodnim načinom, baš kao i u Pjongčangu, a na 15 km klasično najbrži je bio u Sočiju. Cologna je bio jedini trkač koji je stazu u Alpensia centru prošao za manje od 34 minute, a drugoplasiranog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera, olimpijskog pobjednika u skiathlonu, ostavio je iza sebe za 18.3 sekunde. Ruski trkač Denis Spicov osvojio je broncu zaostavši 23 sekunde za pobjednikom.


Korejski reprezentativac u skeletonu Sung-Bin Yun postao je prvi natjecatelj iz Azije koji je stigao do naslova olimpijskog pobjednika u disciplinama na ledenim stazama te je uopće prvi osvajač medalje s ovog kontinenta u natjecanjima u skeletonu, sanjkanju ili bobu. Korejac je bio najbrži u svakoj od četiri vožnje te na kraju završio sa 1.63 sekunde prednosti pred drugoplasiranim Rusom Nikitom Tregubovom te 1.65 sekunde ispred trećeplasiranog Britanca Doma Parsonsa. Najveće razočaranje doživio je peterostruki svjetski prvak i dvostruki osvajač olimpijskog srebra 33-godišnji Latvijac Martins Dukurs, kojemu je ovo bio posljednji pokušaj da se domogne naslova olimpijskog pobjednika. Dukurs nije mogao nadmašiti 23-godišnjeg Korejca, ali je pogreškom u završnici posljednje, četvrte vožnje ostao i bez odličja te na kraju osvojio četvrto mjesto.


Nizozemska 21-godišnja brza klizačica Esmee Visser u svom je debitantskom nastupu na olimpijskim igrama napravila iznenađenje pobijedivši na 5.000 metara, u najdužoj utrci ženskog programa, dvostruku olimpijsku pobjednicu i svjetsku rekorderku, 30-godišnju Čehinju Martinu Sablikovu. Visser je stazu Gangneung ovala prošla za 6 minuta, 50 sekundi i 23 stotinke te Sablikovu nadmašila za 1.65 sekundi. Čehinja je bila sporija za više od devet sekundi u odnosu na svoj svjetski rekord (6:42.66) koji je postavila 2011. godine u Salt Lake Cityju, a bila je sporija i u odnosu na vremena kojima je osvajala zlatna odličja u ovoj disciplini na OI 2014. u Sočiju i na OI 2010. u Vancouveru. Broncu je osvojila 23-godišnja Ruskinja Natalia Voronjina.


Bjeloruskinja Hanna Huskova osvojila je zlatnu medalju u skijanju slobodnim stilom u disciplini akrobatski skokovi, što je prva medalja za Bjelorusiju na ovim Igrama. Srebrnu medalju osvojila je Kineskinja Xin Zhang, dok je njenoj sunarodnjakinji Kong Fanyu pripala bronca. Finale se sastojalo od tri kruga, a u svakom je eliminirana natjecateljica s najmanje bodova. Najbolji rezultat iz finalnog kruga nosio je zlato. Olimpijska pobjednica iz Sočija, Bjeloruskinja Alla Tsuper, u finalu je riskirala sve, ali je pala pri doskoku što joj je na kraju donijelo četvrto mjesto.


Talijanka Michela Moioli postala je olimpijska pobjednica u snowboard crossu. Francuska 16-godišnjakinja Julia Pereira de Sousa Mabileau osvojila je srebro, dok je “zlatna” iz Sočija, Čehinja Eva Samkova, u Pjongčangu osvojila broncu. Moioli, trenutačno vodeća u Svjetskom kupu, uspjela je u napetom finalu za par centimetara pobijediti pet ostalih suparnica.