Glavna tema je poraz

Zoran Gobac o porazu rukometaša: Izbornik će snositi posljedice

Kristian Sirotich

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Poraz od Poljaka je svakako neuspjeh. Da igramo deset utakmica, sedam puta bismo ih sigurno pobijedili. I sami smo si zbog toga krivi, za taj poraz preuzimamo odgovornost iako niti nama još nije jasno kako smo izgubili dobivenu utakmicu – kaže Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog muškog rukometa.



DOHA » Prvi put nakon četiriju uzastopnih velikih natjecanja hrvatska muška rukometna reprezentacija neće sudjelovati u borbi za podjelu medalja. Poraz od Poljaka nad hrvatski tabor u Kataru nadvio je tmurne oblake, ništa se bitno nije promijenilo niti nakon prospavane noći. Komorna atmosfera i tmurna lica najbolje su odavala dojam kakvo je raspoloženje vladalo među igračima koji su do jučer konkurirali za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Kakvo će raspoloženje i dalje vladati dijelom će biti povezano uz današnju utakmicu protiv Njemačke u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta, dijelom niti posljednje dvije utakmice neće moći isprati gorčinu poraza koji se jednostavno nije smio dogoditi. I od te činjenice teško je pobjeći.


  – Poraz od Poljaka je svakako neuspjeh. Da igramo deset utakmica, sedam puta bismo ih sigurno pobijedili. Pa nama je bio trasiran put do finala. I sami smo si zbog toga krivi, za taj poraz preuzimamo odgovornost iako niti nama još nije jasno kako smo izgubili dobivenu utakmicu. Zasluženo smo izgubili i normalno da smo spremni snositi kritike. Ali najmanje prava na kritiku imaju nekakav bivši izbornik koji je na natjecanju bio 24. od 24 reprezentacije, iza kojega su ostale samo zastavice na stolu. On ima najmanje pravo. A žalim i zbog kritika nekih naših igrača, koji su s ovim momcima donedavno dijelili isti kruh. Izgubili smo, svi smo krivi i zajedno iz ovoga moramo izaći – reći će Zoran Gobac, alfa i omega hrvatskog muškog rukometa.


Kakav je status izbornika, jeste li zadovoljni načinom na koji je vodio reprezentaciju?  – Izbornik će sigurno snositi posljedice. Međutim, moramo biti realni. Kada smo odlazili u Katar postavili smo ciljeve, a prvi cilj je bio plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Riju. Taj cilj je ostvaren. Drugi je cilj eventualno peto mjesto, što bi bilo dobro zbog domaćinstva kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Moramo momke motivirati za ove dvije posljednje utakmice, pripremiti se za Njemačku, a pritom moramo biti svjesni toga da nije isti mentalni sklop naših igrača i Nijemaca. Nijemcima kao da se ništa nije dogodilo, a naši su se vidjeli na tronu. Stručni stožer mora znati pripremiti momčad za današnju utakmicu, nama nije nebitno hoćemo li igrati kvalifikacije u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Nadam se da ćemo uspjeti. Dakle, jedini način da se malo iskupimo je da na najbolji način odradimo do kraja ovo Svjetsko prvenstvo, pronađemo snage i pokušamo osvojiti peto mjesto, a za analize i procjene bit će dovoljno vremena kad se vratimo u Hrvatsku.   Kako ste vi vidjeli utakmicu?  – Prvo poluvrijeme bilo je nastavak one iscrpljujuće utakmice protiv Brazila, koju smo jedva dobili. Drugo smo poluvrijeme otvorili kao iz bajke, ali je na žalost na taj način nismo uspjeli privesti kraju. I to je osnovni razlog našeg poraza. Ne želim ulaziti u rad struke, ali je evidentno da moramo poraditi na kompletnijoj reprezentaciji. Imamo previše igrača koji igraju u jednom smjeru, imamo dva specijalista za obranu i jednog za napad, a mislim da je na ovakvom turniru to neizdrživo. Činjenica je da nam je ponajbolji, ako ne i najbolji igrač Domagoj Duvnjak, na ovo natjecanje došao izmoren bolešću. I to je sigurno jedan od uzroka. No, niti to nas ne opravdava za utakmicu protiv Poljske, morali smo je privesti kraju na drugačiji način i iz toga moramo izvući pouke.

Opširnije u tiskanom izdanju