Kvalifikacije za EP

Zametska kanonada: Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u Rijeci svladala Makedoniju

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Utakmica 6. kola grupe 4 kvalifikacija rukometašica za EP: Hrvatska – Makedonija 35:19 (17:7). Centar Zamet. Gledatelja 800. Suci: Emil Blanc i Andres Isen (Švedska).


HRVATSKA: Nemaškalo 2, Čović 2, Mičijević 3, Penezić 7, Milanović-Litre 2, Janković 5, Džono,Franković 2, Bašić 5 (1), Kapitanović, Blažević 2, Vidak, Bešen, Zadravec 3, Posavec 1, Gugić 1.


MAKEDONIJA: Stojanovska 1, Gakidova 1, Mitova 3, Petkovska, Beleska 2, Ladeva, Nolevska, Serafimovska, Nikolikij, Keramichieva 2, Jovanovska 3 (1), Ristovska 3, Mishevska, Livrinkj 3 (1), Sazdovska 1.




Isključenja: Hrvatska 6, Makedonija 2 minute. Sedmerci: Hrvatska 1 (1), Makedonija 4 (2).


Hrvatske rukometašice su se poigrale s Makedonijom kao mačke s mišem na zametskom terenu, uveselivši gledatelje očekivanom sigurnom pobjedom kojom je potvrđen odlazak na Europsko prvenstvo što se koncem godine igra u Švedskoj. Favoritkinje su već od prvih minuta počele potvrđivati taj epitet. Dominantne u obrani i u napadu, Hrvatice su od prvih minuta brzo odmicale, skinuvši vrlo brzo veo neizvjesnosti. Kvarnerske ljubiteljice i ljubitelji rukometa su se spremno odazvale zovu ovog međunarodnog događaja, s raznih strana su se skupili na tribinama pozdravljajući bučnim pljeskom kanonadu hrvatskih pogodaka i visoku pobjedu od čak 35:19.


Serija domaćih je rasla brže od kvasca, u 10. minuti već je bilo 6:0. Hrvatska se malo opustila opijena visokom prednošćum te su gošće s igračicom više poslije greške Mičijević golom Ristovske došle na 8:4 u 16. minuti. To je odmah probudilo domaćice, neizbježna Penezić te Vesna Milanović-Litre i Mičijević te Sonja Bašić su opet »podigle vodostaj« te je u 20. minuti već bilo 13:4. Pritom je publika imala priliku zapljeskati efektnim, lijepim potezima hrvatskih napadačica. Već u 25. minuti je bilo 17:5. Do odmora Makedonke su tek malo umanjile štetu.


U nastavku hrvatski pucački trening i nije jenjavao, Bašić je u 35. minuti vješto, u svom stilu povećala na 20:7. Gledalište se zabavljalo prateći kanonadu svojih ljubimica dok su se brojke brzo mijenjale na semaforima, a susret se primicao kraju. Priliku su dobile sve domaće reprezentativke, ostat će zabilježeno da su pobijedile s uvjerljivih plus 16, 35:19. Hrvatskoj reostaje čekati izvlačenje skupina Europskog prvenstva, zakazano za 10. lipnja u Göteborgu.