SP rukomet

Veliki petak za “kauboje”: Hladna glava i šesta brzina ključ uspjeha protiv Norvežana

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Norvežani su dobra ekipa, možda još bolja nego prije. Morat ćemo pratiti njihov visok ritam. Dat ćemo sve od sebe da ih trkački možda i prestignemo – kaže vanjski šuter Marko Mamić



RIJEKA Novi val hrvatskog muškog rukometa nalazi se pred visokom norveškom stijenom, skandinavski ispit će izabranicima izbornika Željka Babića dati odgovor mogu li nakon lanjskog polufinala Europskog prvenstva načiniti značajan zaveslaj naprijed i zaigrati u toliko sanjanom i spominjanom pariškom finalu Svjetskog prvenstva. 


Isti suparnici su se lani ogledali »samo« tri puta pri čemu je Norveška dvaput u najvažnijim susretima napuštala parket pognute glave, ali to ne uljuljkuje u hrvatske igrače, što potvrđuje oprez i dužno poštovanje prema kvalitetnim večerašnjim suparnicima. Nakon podužeg puta iz Montpelliera, hrvatska vrsta je u četvrtak stigla vlakom u Pariz. Ubrzo nakon dolaska na toliko željeno odredište i poslije odmora vježbalo se, nastojeći što prije odagnati lagani osjećaj euforije poslije velike četvrtfinalne pobjede nad Španjolskom. Sve su misli okrenute večerašnjem ogledu koje može donijeti plasman u još jedan hrvatski finale Svjetskog prvenstva. Peti u povijesti.


– Dojmovi su se možda malo slegli u četvrtak, ali naravno da smo zadovoljni jer se nalazimo u Parizu. Probat ćemo se odmoriti i što bolje pripremiti za nadmetanje s Norvežanima bez obzira na to što smo igrali s njima tri utakmice u proteklih godinu dana – rekao je riječki ključar vrata u reprezentaciji Ivan Stevanović, jedan od najzaslužnijih što se njegova momčad pored Španjolaca probila među četiri najbolje momčadi na svijetu. Norvežani ga se itekako sjećaju iz proteklih ogleda, potovo kada ih je u kvalifikacijama za Olimpijske igre skrenuo s puta za Rio de Janeiro. On se ne zanosi prošlim susretima, oprezan je u najavi polufinala. 




– Mislim da moramo igrati dobro prvenstveno u obrani i pokušati zatvoriti njihovu polukontru. To je njihovo najjače oružje i u tom segmentu će ležati jako puno stvari. Pripremamo se za ovaj ogled isto kao i za svaku drugu utakmicu. Poznajemo se jako dobro, oni su zapravo potpuno ista momčad kao i što su bili lani. Mislim da će utakmica biti izuzetno teška, a šanse su 50:50 posto.


Ni prvi topnik Hrvatske sa Španjolskom Marko Mamić, koji je sa čak devet pogodaka torpedirao suparnike u četvrtfinalu, kao niti njegovi suigrači, nije imao previše vremena za odmor nakon stresnog nadmetanja u četvrtfinalu.


– Moramo u ovaj susret ući hladne glave i spremni na tog našeg norveškog suparnika – rekao je Marko Mamić, vanjski šuter koji je već sada postao jedno od hrvatskih otkrića Svjetskog prvenstva. Naravno da je svjestan težine zadaće koja ga očekuje te onoga što ona može donijeti njemu i suigračima u nadmetanju najavljenom kao igra puna ritma.


– Norvežani su dobra ekipa, možda još bolja nego prije i bit će zanimljivo. Morat ćemo pratiti njihov visok ritam, jer ako nećemo, onda ćemo izgubiti. Dat ćemo sve od sebe da ih trkački možda i prestignemo.


Susret Hrvatske i Norveške igra se u pariškoj »AccorHotels Areni« s početkom u 20.45.