Kvalifikacije za Euro 2016.

Vatromet golova: Hrvatska potopila Nizozemsku

Igor Duvnjak

Hrvatska – Nizozemska 35:24 (17:10). Hrvatska drugu utakmicu igra u nedjelju protiv Turske u Ankari



KOPRIVNICA  Utakmica 1. kola 1. skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo rukometaša 2016. godine u Poljskoj:  Hrvatska – Nizozemska 35:24 (17:10). Dvorana OŠ »Fran Galović« u Koprivnici. Gledatelja 2000. Suci: Novikov i Perepllitski (Ukrajina).  


HRVATSKA:  Alilović, Ivić, Pešić,  Stepančić 4, Kopljar 4, Vori,  Gojun ,Raković 4 (3),  Karačić 2, Bičanić 4, Štrlek 3, Čupić 6 (2),  Musa, Ninčević 1, Slišković 6,  Cindrić 1.


NIZOZEMSKA:  Ravensbergen,  Verjans 2, Remer 3, Leenders 3,  Sulemann, Miedema 4,  Sluijters,  Steins, Shagen 6 (2), Tadei, Van Shie 4, Adams 1, Van Dam,  Boomhouwer 1, De Raad.




Isključenja: Hrvatska 6, Nizozemska 6 minuta. Sedmerci: Hrvatska 5 (5), Nizozemska 2 (2).


Hrvatska reprezentacija je očekivano sigurno kročila u kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Poljskoj 2016. godine i pred napunjenim koprivničkim tribinama potopila Nizozemsku. Osim početnih nekoliko minuta,  kada su gosti kako-tako održavali korak, sve ostalo je prteklo u hrvatskom znaku.


 Pod okriljem svog pouzdanog vratara Mirka Alilovića  Hrvatska je već do  poluvremena stekla obilnu prednost napunivši do vrha mrežu Nizozemaca. Raspoloženi  vratar iz sastava izbornika Slavka Goluže  je u prvih 30 minuta nanizao čak deset uspješnih intervencija i pritom je itekako obezglavio »Oranje« u napadu.



Domagoj Duvnjak, jedan od najboljih igrača svijeta, ima problema s očima zbog čega je dosta brzo morao napustiti reprezentativni tabor i otići u Kiel pa izbornik Slavko Goluža u susretima s Nizozemskom i Turskom ne može računati na svog najjačeg aduta. Duvnjak je osjetio probleme prilikom pregleda, a njegov  klub ga je odmah odlučio vratiti natrag. Domagoj  će u Njemačkoj biti podvrgnut novim pregledima, nakon čega će se znati nešto više.



Hrvatska je bila postavljena u obranu »6-0« iz koje je nakon dobrih Alilovićevih obrana išla u djelotvorne napade. Poslije dva izjednačenja rezultata na samom početku sve je proteklo u znaku domaćina, prednost je iz minute u minutu samo rasla.


Gosti u jednom razdoblju nisu više od pet minuta mogli postići pogodak  pa su zadovoljni koprivnički gledatelji na semaforu vidjeli rezultat 11:4.  Igra je nastavljena u istom tonu, bilo je samo pitanje s kolikom će razlikom Golužini izabranici slaviti.


Idući suparnik hrvatskim reprezentativcima bit će Turska, utakmica je na rasporedu u nedjelju od 15 sati u Ankari. Turci su kvalifikacije otvorili očekivanim porazom od Norvežana (36:27).