Trener "Zameta"

Valter Matošević prije “Melsungena”: Veliko srce i pune tribine naše su glavne uzdanice

Igor Duvnjak

PRILIKA ZA NOVO SLAVLJE S NAVIJAČIMA – Rukometaši »Zameta« / snimio R. BRMALJ

PRILIKA ZA NOVO SLAVLJE S NAVIJAČIMA – Rukometaši »Zameta« / snimio R. BRMALJ

U Europi smo puno napravili, ali nismo rekli posljednju riječ, i nas se nešto pita. Bit će to pravi rukometni spektakl u Rijeci – kaže ValterMatošević, koji je nosio dres brojnih klubova Bundeslige



Valter Matošević, legendardni trofejni vratar, a danas uspješni trener rukometaša »Zameta«, u bogatoj je karijeri nosio dres raznih klubova Bundeslige i itekako dobro poznaje kvalitete njemačkog »Melsungena«, s kojim će Riječani u subotu odmjeriti snage u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Kup EHF-a.


– Napravili smo dobar rezultat u Europi, u kvalifikacijama smo izbacili dva jaka suparnika, »Creteil« i »Bukurešt«, našoj momčadi je nagrada za to što će igrati s »Melsungenom«. Riječ je o momčadi iz vrha Bundeslige za koju igra 14 reprezentativaca raznih zemalja – kaže Matošević uoči napornog i uzbudljivog ritma koji očekuje Zamećane. Nakon subotnje utakmice Riječani u srijedu gostuju »Spačvi« u Vinkovcima, a već u četvrtak putuju na uzvrat »Melsungenu«. – U njihovim redovima ima nekih igrača s kojima sam igrao, a ima i nekih protiv kojih sam igrao. Nedavno su poraženi od »Balingena«, u Rijeku se dolaze osigurati za uzvrat, no i nas se nešto pita.



Momčad »Melsungena« ima široku lepezu od čak četrnaest, što bivših, što sadašnjih reprezentativaca iz pet zemalja sa 668 nastupa za nacionalne vrste. Jedan od njih je i hrvatski pivot Marino Marić. Ostala imena s te liste su Johan Sjöstrand, Patrik Fahlgren (Švedska), Johannes Sellin, Felix Danner, Phillip Müller, Michael Müller, Timm Schneider, Michael Allendorf (Njemačka), Jeffrey Boomhouwe, Arjan Haenen (Nizozemska), te Momir Rnić i Nenad Vučković (Srbija).





Marino Marić


Tijekom brojnih nastupa u Njemačkoj među vratnicama »Wilhelmshavenera«, »Wetzlara«, »Lübbeckea« i »Eisenacha« sretao se s raznim subotnjim riječkim gostima iz »Melsungena«.


– S desnim vanjskim, ljevorukim Estoncem Denerom Jaanimaaom sam bio u »Eisenachu«, u »Wetzlaru« s lijevim krilom Michaelom Allendorfom. U tom klubu je zajedno samnom branio i menadžer »Melsungena« Axel Geerken. Osim toga, u »Eisenachu« sam i trenirao srpskog golmana Svetislava Verkića.


Trener Riječana je usput kratko »pročešljao« gostujuću postavu kvalitetnu na svim pozicijama.


– Na desnom krilu je njemački reprezentativac Johannes Sellin, srednji vanjski je švedski reprezentativac Patrik Fahlgren. Gostujuća vrata čuva kvalitetni Johan Sjöstrand, nekadašnji reprezentativac Švedske. Dobro brani, mislim da je on taj vjetar u leđa njihovoj agresivnoj obrani »6-0« ili »5-1«. Tu su srpski reprezentativci bekovi, srednji Nenad Vučković i lijevi vanjski Momir Rnić. Tu je i naš reprezentativac, prvi hrvatski pivot Marino Marić, o kojem ne treba trošiti riječi. Suparnici su opasni sa svih pozicija, to je kompletna ekipa, odlično posložena u obrani i u napadu. U biti, nemaju slabih točaka.


Zamećani će nastojati izbjeći jurnjavu s favoritima.


– Trebamo umiriti igru, izrađivati šanse do pogotka. Nema puno filozofiranja, kada ne uspijemo u napadu čeka nas »trk natrag« da nas ne iskontriraju. Moramo spriječiti njihovu brzu tranziciju u kojoj je dominantan Sellin. Uz to, ne bismo smjeli razbraniti Sjöstranda. Očekujem da će Marin Đurica zapaženo braniti, naravno uz pomoć obrane.


Fešta


Riječku ekipu čeka puno posla, koji će obavljati sa zadovoljstvom.


– U svakom slučaju to će biti sportska fešta, pravi rukometni spektakl u Rijeci. Ne znam kada je gostovala njemačka rukometna momčad u Rijeci. Predstavnici su zemlje prvaka Europe i trećeplasirane na Olimpijskim igrama. Rukomet je drugi sport u Njemačkoj poslije nogometa. Dvorane su im pune. »Melsungen« je iz svjetske rukometne velesile, predstavnik već dugi niz godina najjače lige na svijetu, to je krema svjetskog rukometa. Gosti dolaze i sa svojim navijačima.


Zamećani su jesenas prezadovoljni europskim »prebačajem norme«, no »apetit raste jedući«, bez obzira što su Nijemci veliki favoriti.


– U Europi smo puno napravili, ali još nismo rekli posljednju riječ. Potrudit ćemo se, na koncu u polju se igra »šest na šest«. Oni jesu kvalitetnija momčad, ali to trebaju prezentirati na terenu. Mi imamo srce. Igramo doma, nadamo se da ćemo u punoj dvorani iz sebe izvući i najmanji djelić snage i vještine.


Utakmica u subotu počinje u 19 sati, vode ju suci Mads Dahl Hermann i Jesper Madsen iz Danske, delegat je Darko Repenšek iz Slovenije.