Ususret EP-u

Uspješna splitska generalka Hrvatske: Naši rukometaši pobijedili Crnogorce

Igor Duvnjak

Hrvatska – Crna Gora 25:22 (13:10). Hrvatski izabranici su uz oscilacije, uspone i padove, cijelo  vrijeme kontrolirali igru i rezultat, skrivajući pritom  adute



SPLIT  Prijateljska utakmica rukometaša:  Hrvatska – Crna Gora 25:22 (13:10).  Spaladium Arena. Gledatelja 8.000. Suci: Načevski, Načevski (Makedonija).


HRVATSKA:   Mihić, Marić, Duvnjak 4, Stepančić 3, Kopljar 2, Vori 1, Gojun, Pešić, Horvat 3, Karačić 1, Kontrec, Mandalinić, Ivić, Alilović, Štrlek 5, Čupić 3, Musa, Mamić, Cindrić 3, Jaganjac.


CRNA GORA:  Mijatović, Simović, Perišić, Čavor 3, Lazović, Pejović, Marković 2, Mijušković, Radović,Vujović 3, Radojević, Simić, Anđelić, Vujović 1,Ševaljević 6, Božović 3, Lasica 2, Lipovina 1.




Uspjela je hrvatska »generalka« uoči skorašnjeg Europskog prvenstva, u predivnom ambijentu »Spaladium Arene« nadmašena je kvalitetna Crna Gora 25:22.  Hrvatski izabranici su uz oscilacije, uspone i padove, cijelo  vrijeme ipak kontrolirali igru i rezultat, skrivajući pritom i sve adute koji su na raspolaganju Domagoju Duvnjaku i suigračima.


Červar je mogao biti relativno zadovoljan početkom igre svojih izabranika s Crnogorcima. Luka Cindrić i društvo je bilo produktivno u napadu, bušeći suparničku zonu, što se naravno odražavalo i na semaforu.


Nakon petnaestak minuta miljenici domaće publike su stvorili osjetniju prednost, ali to nije značilo i mirniju završnicu poluvremena.  Razigrana Hrvatska je, naime, vrlo brzo izborila četiri koraka prednosti, ali kada je obrana postala previše izložena i zbog čega je razlika svedena na tri gola, kormilar je pozvao svoju posadu na minutu odmora u 18. minuti.


I poslije sugestija na »time  outu« hrvatski napad je dosta teško tražio prolaze kroz gostujuću zonu i nije  omogućio momčadi mogućnost da se dodatni odlijepi.  Bilo je tako sve do isteka 30. minute, te je Hrvatska otišla na odmor s tri gola razlike, 13:10. Dojam je bio da nekadašnji svjetski prvaci i olimpijski pobjednici imaju prostora za napredak u obrani i u napadu.


Izbornik je počeo nastavak utakmice s promjenom među vratnicama, umjesto iskusnika Mirka Alilovića priliku je dobio Senjanin Ivan Pešić. Terapija nije davala učinka, u 30. minuti Crna Gora je iskoristila kontranapad i primaknula se na samo 15:13.


Crnogorci su i dalje nastavili s lakoćom rješavati domaće obrambene križaljke, te su se slijedom toga približavanem sredine nastavka  primaknuli na samo gol razlike, pogodili su za 18:17.



U poluvremenu splitskog spektakla održano je i svečano proglašenje najboljih u protekloj godini u izboru »Sportskih novosti«. Za najboljeg igrača je proglašen Luka Cindrić, igrač europskog prvaka »Vardara«, koji je u dugoj karijeri nosio i dres »Senja«. Najbolja igračica je Andrea Penezić, a najbolji je trener kormilar rukometašica »Lokomotive« Nenad Šoštarić. Najbolji sudački par su Matija Gubica i Robert Milošević iz Osijeka.



Crna Gora je mogla izjednačiti na 19:19, ali je u 47. minuti Pešić digao publiku na noge, obranivši dva zicera zaredom.  Ekipa je reagirala na taj impuls, Igor Karačić je vješto poentirao za 19:17 desetak minuta prije kraja.


Čvrsta igra u obrani je nagrađena, nadoknađene su teškoće u borbi sa crnogorskom dubokom obranom i Zlatko Horvat je pogodio za 23:19 u 53. minuti, pobjeda je bila na vidiku.


Stvoren je solidan kapital za završnicu splitskog nadmetanja uoči koje je Červar pozvao još jednom svoje igrače na minutu odmora. U preostalih pet minuta ovog nadmetanja prednost je materijalizirana i pretvorena u sigurnu pobjedu, na kraju je bilo 25:22 za Hrvatsku.