Nakon hrvatske pobjede

Trener vratara Valter Matošević: Ovo povijest ne pamti

Igor Duvnjak

Ivano Balić i Valter Matošević  / Foto A. ČIZMIĆ/CROPIX

Ivano Balić i Valter Matošević / Foto A. ČIZMIĆ/CROPIX

Vjerovali smo da možemo. Naravno, išli smo na pobjedu. Ali, treba biti realan, mislim da nitko nije niti sanjao da će biti ostvarena s toliko golova razlike – kaže Matošević



RIJEKA Valter Matošević, trener vratara u reprezentaciji, u dugogodišnjoj se trofejnoj vratarskoj karijeri nagledao doslovno svega i svačega, ali nešto poput hrvatske rapsodije u krakovskoj noći okončane pobjedom nad Poljskom od čak 37:23, takav kopernikanski obrat u ključnom duelu za ulazak u polufinale poslije uvjerljivog poraza od Francuske, u dugogodišnjem vratarskom i trenerskom stažu jednostavno nije doživio.


– Ovo povijest ne pamti otkad postoji bilo koje značajnije međunarodno rukometno natjecanje – kaže Valter Matošević, koji se naosvajao medalja na najvećim natjecanjima. Najtrofejniji riječki sportaš dvostruki je olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, brončani na europskom prvenstvu, branio je u finalu ondašnjeg Kupa europskih prvaka i kada ovo tvrdi, zna što govori.


– Ovo se još nikada nije dogodilo. U Poljskoj smo na neki način ispisali povijest dobivši domaćina pred 16.000 ljudi s toliko velikom razlikom i uspjeli smo se plasirati u polufinale. Jednostavno za to nemam riječi.


Plan




Već otpisana Hrvatska je u miru i tišini skovala plan kojim je Poljsku jednostavno sve više i više ostavljala bez odgovora.


– Za ovaj susret smo se pripremali kao i za svaku drugu utakmicu. Vjerovali smo da možemo. Naravno, išli smo na pobjedu. Ali, treba biti realan, mislim da nitko nije niti sanjao da će biti ostvarena s toliko golova razlike. Međutim, vjerovali smo da, ako dobro otvorimo utakmicu i povedemo s četiri-pet golova razlike, postoji mogućnost visoke pobjede. To se i dogodilo, na poluvremenu je bilo pet razlike za nas. Na domaćinima se vidjelo da su bili u strahu.


Nakon poraza od Francuske Matošević i društvo su se naslušali hvalospjeva o suparničkom vratru Omeyeru i kritika na račun hrvatskih vratara. Sada se vrti neka druga glazba, Omeyer i društvo, za razliku od Hrvata, nisu u polufinalu.


Kritike


– Tlaka mi je više slušati te priče o golmanima. Vidjelo se kako je Omeyer branio u srijedu s Norveškom. Sve je to sport, jednostavno dođe loš dan. U četvrtak su nam vratari bili odlični. Stevanović je bio odličan, pogurao je reprezentaciju ka polufinalu.


Valter Matošević je branio 2003. godine u Lisabonu kada je Hrvatska poslije silnih produžetaka svladala upravo Španjolsku.


– Španjolci igraju dobro, riječ je o iskusnoj ekipi. Najviše treba obratiti pozornost na njihov vratarski tandem Vargas – Šterbik. Odatle sve kreće, u svim njihovim utakmicama su vratari odigrali ključne role. Vjerujem da ćemo taj susret dočekati s velikim motivom i nabojem, odigrati najbolje što možemo i onda ćemo vidjeti što će biti dalje – kaže Valter Matošević, kojemu se ostvarila želja iz najava EP-a, kada je poručio da se nada da će Hrvatska u Poljskoj igrati do 31. siječnja, posljednjega dana Europskoga prvenstva.