Premijer liga

Temeljito izrešetana riječka obrana: Poraz rukometaša Zameta u duelu s Dubravom

Igor Duvnjak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Utakmica 3. kola Premijer lige rukometaša: Zamet – Dubrava 34:40 (20:21). Dvorana na Zametu. Gledatelja 200. Suci: Gubica (Višnjevac) i Milošević (Osijek).


ZAMET: Vučko 6 (1), Žunić, Jeličić, Mozetić, Martinović 5, A. Katić, Kružić 4, Sorić, Načinović 5, Lučin, A. Dunato 4, I. Katić, Majić 3, D. Dunato, Starčević 1, Golik 6 (2).


DUBRAVA: Kelemen 2 (2), Pleše, Volar 2 (1), Samardžić 3, Vida 4, M. Grahovac 1, Radoš 2, Vinković 2 (1), Maričić 7, N. Grahovac 2, Medić 4, Godec 2, Marković, D. Grahovac, Buneta 9, Ivanković.




Isključenja: Zamet 10, Dubrava 12 minuta. Sedmerci: Zamet 4 (3), Dubrava 4 (4).


Vlado Šola i Davor Dominiković, trofejna imena svjetskog rukometa na klupi »Dubrave«, radovali su se pobjedi na Zametu, gdje je njihova ekipa temeljito izrešetala obranu Zamećana za uvjerljivu pobjedu čak 40:34. Riječani su se bez prave obrane teško mogli ravnopravno uključiti u utrku, uspjeli im je ostvariti tek šest izjednačenja i samo jedno, minimalno vodstvo.


Rukometaši »Zameta« su od početnih koraka teško pronalazili neophodnu formulu za koheziju u obrani, Zagrepčani su obilato koristili riječko vrijeme traženja. Već u 5. minuti Vida je lakim golom iz kontranapada donio o prva početna tri koraka prednosti, 4:1. Kada su se konačno uspjeli obraniti, domaćini su prišli na gol razmaka, u 9. minuti Ivan Majić je smanjio na samo 6:5 dok su gosti igralim s igračem manje. »Dubrava« je, međutim, nastavila s vrlo brzom transformacijom, forsirala i napad s igračem više bez golmana, što sve zajedno nije prijalo Riječanima. Kada je Godec u 13. minuti povisio na 10:7 brzom akcijom, klupa Zamećana je posegnula za minutom odmora.


Savjeti nisu davali ploda, Vida je ubrzo s igračem više lako tri puta povećao na čak 14:8 pored nemoćnih suparnika. Anton Dunato je vratio malo nade domaćinima, pogodivši za 15:11 u 20. minuti, da bi uskoro Veron Načinović i razigrani Marin Kružić te Matija Golik, zahvaljujući poboljššanoj igri svoje ekipe u obrani, sveli razmak na minimum, 16:15 u 24. minuti serijom 4:0. Seriju je nastavio Antun Dunato i pet minuta do odmora viđeno je prvo izjednačenje, 16:16. Dvije minute potom domaćini su se veselili prvom vodstvu 18:17 kontrom Patrika Martinovića, ali je ipak »Dubrava« dobila poluvrijeme 21:20.


U nastavku je mirnom igrom »Dubrava« nastavila održavati gol, dva prednosti dok je vrijeme brzo prolazilo. Kada su Riječanin u gostujućem dresu Sandro Samardžić i Petar Medić sredinom drugog dijela povisili na 29:26, prijetnja poraza se ozbiljno nadvila nad tabor Zamećana, a uskoro je bilo još uvjerljivije, 32:27. Do kraja je bilo nešto više od deset minuta kada je Fran Lučin s nekoliko obrana pokušao skrenuti zametska kola s puta u poraz, no preokret u finišu se doimao sve nerealnijom opcijom. Očajnički pokušaji Zamećana su bili besplodni, gostujuća momčad je rutinski čuvala dragocjenu prednost pred suparnicima, koji su se četiri minute do kraja našli i sa čak tri isključena igrača.