EP rukomet

Štrlek: Španjolci su jaki, ali nisu nepobjedivi

Asja Perović, dr. med.

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA   Senzacionalna pobjeda hrvatskih rukometaša nad  domaćinom Europskog prvenstva Poljskom u Krakowu i dalje je predmetom svih sportskih razgovora u Hrvatskoj, ali i šire, no vremena za dublje analize nema. Pred vratima je novi dvoboj u Krakowu, večerašnja polufinalna utakmica protiv Španjolske početak koje je u 21 sat. Uoči susreta koji će odlučiti drugog finalistu, prethodno će od 18.30 sati na parket izaći Njemačka i Norveška, pred novinare su izašli pomoćnik izbornika Babića, legendarni kapetan Pero Metličić i ubitačno lijevo krilo »kauboja«   Manuel Štrlek, koji je protiv Ooljaka  pružio sjajnu partiju, sa 11 golova naš najefikasniji igrač.


– Još ni sami nismo svjesni kakav smo podvig ostvarili. Bili smo strpljivi i znali smo da će šansa doći – kazao je Štrlek.Međutim, vremena za slavlje nema. Slijedi Španjolska.


– Treba sve zaboraviti i spustiti se na zemlju. Španjolci su u dobroj formi. Igrali su dobro tijekom priprema, a igraju dobro i cijeli turnir, ali nisu nepobjedivi – smatra Štrlek.


Kontre




Krilni igrač »kauboja« i poljskog Vive Targi Kielcea upozorava na španjolske kontre.


– Moramo se čuvati njihove brze tranzicije i lakih golova. Igraju raznovrsno i opasnost prijeti sa svih strana. Ako želimo u finale, morat ćemo odigrati najbolju utakmicu na prvenstvu – smatra Štrlek.


Petar Metličić priznao je kako je »uživao od prve do posljednje minute« u nevjerojatnoj pobjedi protiv Poljske koja je odabranike Željka Babića odvela u polufinale Europskog prvenstva.– Bio je to san snova, ja sam na klupi uživao od prve do posljednje minute – kazao je Metličić koji je kao igrač osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. i Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine. Međutim smatra kako njegova generacija nije napravila ništa prema »čudesnoj pobjedi protiv Poljske«.


– Ono što je moja generacija napravila je ništa prema ovome. Mi smo sve gazili, ali s jednim pogotkom razlike, a ovo je bilo nestvarno – rekao je bivši rukometaš Brodomerkura, Metković Jamba, Ademar Leona, Ciudad Reala, Celja i Montpelliera te priznao kako prije utakmice Norveška – Francuska nije vjerovao u čudo. – Kada nam je Norveška otvorila vrata pobjedom protiv Francuske, pojavila se nada. Ja sam vjerovao da ćemo pobijediti Poljsku. No,  pobjedu s 11 razlike je bilo teško očekivati. Željeli smo odigrati jednu pravu mušku utakmicu pred 15.000 gledatelja. Fantastično smo se pripremili i dečki su odigrali savršeno.


Samopouzdanje


Osvrnuo se i na polufinalni ogled protiv Španjolske.


– Samopouzdanje i elan su na visokoj razini. Međutim, sada se moramo koncentrirati na utakmicu protiv Španjolske jer ne želimo ovdje stati. Kada smo već dobili ovu priliku, bilo bi šteta ne iskoristiti je. Bit će to sasvim sigurno zanimljiva završnica. Naš idući suparnik ima dobru ekipu. Odlično igraju obranu, tjeraju te na pogreške, imaju i kvalitetne vratare. Iskusniji su i stariji. Međutim, u igri šest na šest imaju problema. Malo su nedorečeni u napadu i tu vidim našu priliku – zaključio je Metličić. (R. Car/Hina)