Hrvatski rukometši dnas u Dohi igraju protiv Poljske

Štrlek: Od prošlosti se ne živi, zaboravimo što je bilo

Portal Novilist.hr

Foto: A. ČIZMIĆ/CROPIX

Foto: A. ČIZMIĆ/CROPIX

Morat ćemo odigrati najbolju utakmicu na prvenstvu do sada. Siguran sam da imamo tu kvalitetu i da smo uspjeli vratiti mirnoću. Treba samo biti maksimalno koncentriran i gledati prema naprijed – kaže Štrlek



DOHA  Još samo jedan korak hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju dijeli od svetog cilja, plasmana u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Ali Bin Hamad Al Attiyah Arena, druga po veličini i po slobodnoj procjeni najraskošnija od svih triju dvorana izgrađenih za potrebe svjetskog rukometnog summita, 16.30 sati. Europski rukometni klasik. Hrvatska protiv Poljske.


Više nije važno što su hrvatski rukometaši u skupini nanizali pet pobjeda, nije važno da su se silno mučili protiv Brazilaca. Sve što je do sada bilo valja izbrisati, zaboraviti, jer danas slijedi najvažnija od svih utakmica i najteži od svih dosadašnjih suparnika, momčad koja je posljednjih godina svojim rezultatima stekla punopravno članstvo u gornjem domu europskog, naravno i svjetskog rukometa.


Uostalom, zar nije dovoljno upozorenje činjenica da su na putu do četvrtfinala izbacili Šveđane, koje su mnogi vidjeli jako daleko. Barem zbog načina na koji su igrali do osmine finala.



U današnjoj utakmici na terenu će biti praktički čitav Rukometni klub Kielce. Uvjerljivo najbolji poljski rukometni klub, koji je prije dvije godine igrao na Final Fouru Lige prvaka, imat će na parketu čak osam svojih predstavnika. Boje Poljaka u Kielceu brane vratar Slawomir Szmal, Karol Bielecki, Michal Jurecki, Piotr Grabarczyk, Piotr Chrapkowski. Turnir je počeo i Krzysztof Lijewski, ali je otpao zbog ozljede koljena. Od hrvatskih pak igrača u Kielceu igraju krila Manuel Štrlek i Ivan Čupić, te pivot Željko Musa. Kielce ima još dva Hrvata, Denis Buntić i Marin Šego trenutačno nisu u reprezentaciji.    – Čuli smo se, pričali, bilo je tu i zezancije. Puno nas je iz istog kluba, veliko je to rivalstvo među nama, što je i normalno. I oni i mi ćemo dati sve od sebe da danas pobijedimo – kaže Štrlek, a Musa dodaje:    – Među nama su odlični odnosi. Nikada nismo imali nikakvih trzavica. Naravno, imat ćemo dodatni naboj pobijediti jer igramo u poljskom klubu, ali isto vrijedi i za njih. I iz toga razloga što igramo međusobno biti će to prava tvrda, muška utakmica, ali ja vjerujem u nas – zaključit će hrvatski pivot od kojega će se danas zasigurno očekivati velik doprinos. Naročito u obrambenim zadacima.


  


Nema tajni


– O Poljacima sve znamo, nema tu nikakvih tajni. Činjenica je da moramo odigrati puno bolju utakmicu nego smo odigrali protiv Brazila. Ako želimo pobijediti, a želimo, morat ćemo odigrati najbolju utakmicu na prvenstvu do sada. Siguran sam da imamo tu kvalitetu, siguran sam da smo uspjeli vratiti mirnoću i da smo zaboravili sve što je do sada bilo. Treba samo biti maksimalno koncentriran i gledati prema naprijed – kaže Manuel Štrlek, jedan od trojice hrvatskih reprezentativca koji se mogu pohvaliti da današnje suparnike ipak poznaju za nijansu bolje od svojih suigrača. Manuel, uz Ivana Čupića i Željka Musu, dijeli svlačionicu s još pet poljskih reprezentativaca u njihovom najboljem klubu – »Kielceu«. Za njih će današnji dvoboj biti itekako emotivan, a bit će emotivan i zbog susreta iz ne tako davne prošlosti, u kojima su Hrvati uglavnom na kraju uvijek pobjeđivali.     – Od prošlosti se ne živi, naročito ne u sportu – upozorava Štrlek. – Naše prijašnje pobjede ništa ne znače, ovo je nova utakmica, novo prvenstvo. I time se ne smijemo zavaravati. Istina, Poljaci će sigurno silno željeti uzvratiti nam za neke poraze iz prošlosti, što bi današnju utakmicu samo moglo učiniti još zanimljivijom. Kažete da poljski izbornik tvrdi da bi utakmica s više postignutih golova odgovarala Hrvatima? Sigurno ćemo pokušati nametnuti našu igru, zabiti što je moguće više lakih golova, jer uvijek nas je krasila dobra kontra i polukontra. Uspijemo li, ta njihova odlična 6-0 obrana i Szmal na vratima bit će na velikim iskušenjma.  

  Utakmica protiv Švedske u osmini finala, i ne samo ona, sigurno je dobar pokazatelj kako Poljaci mogu igrati. Šveđani im, primjerice, niti jedan gol nisu zabili s krilnih pozicija na postavljenu obranu, odlični vratar Slawomir Szmal je sve poskidao. Osim toga, na Szmala će trebati dodatno pripaziti jer često izlazi na deset metara i na taj način pokušava suparniku osujetiti kontru. Nadalje, rijetko kada odstupaju od 6-0 obrane, pred hrvatskim će vanjskim igračima biti itekako visok bedem. Baš kao i na drugoj strani, hrvatska će pak 6-0 obrana biti na velikoj kušnji ako se razigraju Michal Jurecki i Karol Bielecki, dva iznimno kvalitetna vanjska igrača i uz vratara Szmala daleko najbolji pojedinci u poljskoj momčadi.



Putevi hrvatskih i poljskih rukometaša posljednjih su se godina često križali na velikim natjecanjima, svjetskim i europskim prvenstvima, ali i olimpijskim igrama. Kada su u pitanju svjetska i europska okupljanja Hrvati su tu neprikosnoveni, od Poljske nisu izgubili niti u jednom od dosadašnjih pet susreta, valjda zakon velikih brojeva neće baš danas ići u primjenu. Posljednji put Hrvatski rukometaši slavili su protiv Poljaka na EP-u u Danskoj prošle godine baš negdje u ovo vrijeme (31:28), što je bila pobjeda koja je Golužinim izabranicima donijela polufinale. Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat i Manuel Štrlek bili su ključni igrači u hrvatskoj vrsti, kod Poljaka je najbolju utakmicu odigrat Krzysztof Lijewski, koji je nastup u Kataru okončao zbog ozljede koljena. Nadalje, bolji od Poljaka Hrvati su bili i na SP-u u Švedskoj 2011. godine, polufinalu EP-a u Austriji 2010. godine, polufinalu SP-a u Hrvatskoj 2009. godine, te u prvom kolu EP-a u Norveškoj 2008. godine. Jedinu pobjedu Poljaci imaju s Olimpijskih igara u Pekingu, kada su u razigravanju po skupinama slavili 27:24.



  

Crne minute


– Imaju Jureckog, imaju Bieleckog, njihovi su šutevi prave bombe – priznaje Jakov Gojun, možda i jedan od ključnih igrača u hrvatskoj obrani, pred kojom će danas biti veliki izazov. Imala je Hrvatska tijekom ovog prvenstva svojih »crnih minuta« u igri, bilo je propusta u obrani protiv suparničkih pivota, na što će danas također trebati posebno obratiti pažnju, ali bilo je i više nego solidnih izdanja. Prevladaju li danas na utakmici upravo razdoblja igre na koja nitko nema zamjerku (drugo poluvrijeme protiv Makedonije, prvih osam minuta drugog dijela protiv Brazila…) uspjeh ne bi smio izostati.


   – Mi smo ti koji moramo pomoći Mirku Aliloviću na vratima, kao i Mirko nama, morat ćemo u obrani biti jedan pravi kolektiv i tada Poljaci neće toliko doći do izražaja. Istina, bilo je dobrih trenutaka, bilo je i lošijih, ali to je sport. Najvažnije je da mi damo sve od sebe. A da će ovo biti još jedna borbena, živčana i napeta utakmica, da će biti sudar dviju dobrih obrana koje bi mogle odlučiti ishod pobjednika, to nije tajna. Međutim, ishod bi mogla odlučiti i nečije strpljenje, možda malo više sreće u prijelomnim trenucima. Nadam se da će sve to na kraju prevagnuti na našu stranu. Nemamo mi tu što previše filozofirati, znamo mi njih, znaju oni nas, puno smo puta do sada igrali važne utakmice i samo treba ući maksimalno fokusiran. Danas je, uostalom, taj dan za kojega smo se spremali. I bacit ćemo se na glavu – zaključio je Gojun.