OI Rio

Rukometni triler: Hrvatska pobijedila Francusku i osigurala četvrtfinale

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatska rukometna reprezentacija u susretu 4. kola skupine A na olimpijskom turniru u Riju u subotu je pobijedila Francusku sa 29-28 (14-12), te je osigurala plasman u četvrtfinale.


Rukometni klasik između Hrvatske i Francuske ponudio je odlično izdanje »kauboja«. Hrvati su na početku vodili 2-0 i 4-2, ali utakmica je ubrzo ušla u egal.


Tek pred kraj poluvremena Hrvatska se opet uspjela odvojiti i na odmor je otišla sa dva gola viška (14-12). Treba napomenuti da je vratar Ivan Stevanović skupio 9 obrana u prvom poluvremenu.


Na startu drugog poluvremena Hrvatska je u par navrata imala tri gola prednosti, ali Francuzi su se vratili i u 43. minuti uspjeli su i povesti (20-19).U drugom poluvremenu velike nam je probleme pogocima iz daljine stvarao N’Guessan, koji nas je pet puta »izbušio«.

U 51. minuti, kod rezultata 24-24, Francuska se mogla odvojiti, jer je Gojun zaradio isključenje. No, »kauboji« su odigrali odlično. Prvo je Duvnjak presjekao loptu i zabio, a potom je Kopljar pogodio za naše vodstvo 26-24.


Ipak, tri i pol minute prije kraja Francuzi opet dolaze do poravnanja (27-27). Kopljar opet zabija za naše vodstvo, ali Guigou iz sedmerca pogađa za novo izjednačenje (28-28).


Minutu i pol prije kraja Zlatko Horvat iz sedmerca pogađa za vodstvo 29-28, a potom Nikola Karabatić promašuje i Hrvati su imali loptu i 40 sekundi do kraja susreta. Tada je izgledalo da smo osigurali pobjedu.


No, 14 sekundi prije kraja, kada smo napadali sa sedam igrača i bez golmana, suci su Mamiću dosudili prekršaj u napadu, ali i isključenje jer je ometao izvođenje lopte dok nismo imali vratara, i zbog toga su Francuzi dobili priliku da iz sedmerca izjednače.


Michael Guigou, koji je prethodno zabio svih 6 sedmeraca, ovaj puta nije bio uspješan. Pročitao ga je vratar Ivan Pešić i time je donio pobjedu Hrvatskoj.


Kod Hrvatske najefikasniji su bili Marko Kopljar sa 6, Zlatko Horvat i Manuel Štrlek postigli su po 5 golova, a Domagoj Duvnjak 3 pogotka i 7 asistencija.


Francusku je predvodio Michael Guigou sa 10 pogodaka, a Timothey N’Guessan dodao je 5.


Hrvatska će u posljednjem kolu igrati protiv Tunisa u utorak u 0.50 sati po hrvatskom vremenu.


 Babić: Ove je velika pobjeda


Ovo je stvarno velika pobjeda bili smo samouvjereni i odlični i u napadu i u obrani, kazao je nakon pobjede nad Francuskom izbornik rukometaša Željko Babić.


»Primarni cilj je postignut, imamo četvftfinale. U klasiku protiv Francuza pokazali smo da je onaj prvi dvoboj s Katarom bio samo slučajnost i posljedica ranojutarnnjeg termina. Igrali smo angažirano i samouvjereno, potpuno smo im poremetili ritam, vratari su nam bili dobri, a jedino smo imali problema na desnom krilu. Na kraju je bilo gusto, ali ne možete ni očekivati da ćete Francuze dobiti tako lako. Slijedi nam Tunis, a onda se moramo pripremiti na najvažniju utakmicu – četvrtfinale. Brine me samo Štrlekova ozljeda«, kazao je Babić.


Marko Kopljar je sa 6 golova bio najbolji strijelac kod naših.


»Bilo je prostora za šut kada smo igrali sa sedam igrača i to sam iskoristio. Taj nam se rizik isplatio jer smo ih iznenadili. Stvarno smo nemoguće radili i u obrani i u napadu jer Francuzi i kada ne odigraju dobar meč igraju dobro. Eto, pobijedili smo i Dance i Francuze i sada se možemo u miru spremati za četvrtfinale. Dižemo se u formi i bit ćemo opasni«, kazao je Kopljar.


Domagoj Duvnjak je među novinare stigao poprilično iscrpljen.


»Bilo je teško kao što to inače bude kad igramo s Francuzima. Mislim da smo taktički odigrali sjajno. Napravili smo glavni cillj, a to je četvrtfinale«, kazao je Duvnjak, kojeg je u jednom trenutku utakmice izbornik Babić morao smirivati jer se opravdano bunio na suce.»Ma to je bila moha glupost, ne bih smio tako reagirati«.

Vratar Ivan Pešić obranio je ključni sedmerac dotad nepogrešivom Goigou 15 sekundi prije kraja.


»Reagirao sam instiktivno i obranio. Gouigou nismo bili bliizu Stivi i ja cijelu utakmicu, sve je pogađao sa sedam metara, no nije i zadnji. To nije slučajno, u svom Meškovu često branim sedmerce u zadnjim sekundama«, rekao je Pešić.


HRVATSKA: Stevanović, Pešić; Duvnjak 3, Stepančić 1, Kopljar 6, Gojun 2, Horvat 5 (3), Karačić 1, Štrlek 5, Čupić, Mamić 1, Slišković 3, Brozović 1, Kozina 1.


FRANCUSKA: Gerard, Omeyer 1; Narcisse, Nikola Karabatić 1, Mahe, Grebille 1, N’Guessan 5, Abalo, Sorhaindo 4, Guigou 10 (6), Luka Karabatić, Fabregas, Dipanda 3, Porte 3.


SUCI: Anton Palsson, Jonas Eliasson (Island)


SEDMERCI: Hrvatska 3-3, Francuska 6-7.


ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta, Francuska 4 minute.