Prazna obećanja

Rukometašice “Zameta” sve se teže nose s teretom višemjesečne klupske krize

Igor Duvnjak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Siva su i sumorna jutra rukometašicama »Zameta«, razlog tome nije u jugu i teškim oblacima koji su prekrili Kvarner i Učku. Muče iz drugi problemi, oni uzrokovani predugom klupskom krizom, koja traje duže od mamutske televizijske serije.


Riječankama je ovako već mjesecima, bez obzira na vremenske prilike i godišnja doba. Prolaze dani, mjeseci se redaju, a ono što igračice i trenerica Adrijana Prosenjak slušaju kao refren su – prazna obećanja. Nastoje trenirati i igrati dok im misli lete iz sive svakidašnjice k vrlo upitnoj sutrašnjici.


Repovi se vuku od prošlog prvenstva, o njima je ekipa rijetko i stidljivo izlazila u javnost, nadajući se da će danas, sutra ipak biti bolje, da će se na vidiku pojaviti novi predsjednik umjesto dugogodišnjeg zaslužnog čelnika Luke Denone, koji se umorio nakon dugog vremena, ne mogavši više naći izvore financiranja bez kojih jedan ovakav prvoligaški klub ne može funkcionirati.




Ne mogavši otići i prepustiti klub bez vodstva Denona je neslužbeno najavio Skupštinu kluba i ime novog predsjednika koji bi nastavio raditi nakon njega. Međutim, od svega ništa, iako je još jesenas u kuloarima brujalo da je novi predsjednik pred vratima. Ispada da im se mjesecima umjesto nečeg konkretnog nude samo prazna obećanja. Neslužbeno je spominjano ime novog čelnika, ali nema ga na vidiku, nitko ne želi stati na čelo uglednog kluba, koji se samo nekoliko sezona unatrag do posljednjih minuta prvenstva u Koprivnici otimao za naslov prvakinja s »Podravkom Vegetom«, neupitnom gospodaricom hrvatskog ženskog rukometa.


Zamećanke već dugo rade »na povjerenje«, ove sezone su primile tek zaostala primanja iz prošlog prvenstva, što ih je umirilo samo nakratko. Za ovo prvenstvo u kojem se igra već drugi dio, nisu primile niti jednu plaću. Ekipa u takvom stanju čeka petak i domaću utakmicu sa »Zrinskim«, nastojeći odraditi posao što bolje bude mogla.


Pitanje je do kada će moći djelovati na takav način, prije ili kasnije, možda čak vrlo brzo dođe do totalnog raspada sustava, nezadovoljstva igračica koje može uzrokovati odlazak Adrijane Prosenjak i tko zna kakve još neželjene efekte. Pitanje je hoće li se ostvariti ovaj crni scenarij po kojem bi klub potonuo tko zna gdje ili će netko pronaći izlaz iz ovog mračnog tunela za nositeljice kvalitete riječkog ženskog rukometa.