Riječki pivoti

Renato Sulić i Antonio Pribanić uspješni u mađarskom rukometu

Igor Duvnjak

Riječki rukometaši su bodovno poravnati sa svojiim klubovima na čelu mađarske lige



Rijeka se potvrđuje kao rasadište rukometnih pivota zapažene međunarodne vrijednosti. Već godinama sja zvijezda Renata Sulića, adekvatnog nasljednika Alvara Načinovića, svjetskog prvaka, europskog doprvaka i olimpijca. Iza iskusnog asa s Trsata ide Antonio Pribanić, rođen 1987. godine, koji je preko »Kvarnera« i »Senja« doplovio u međunarodne vode.


 Sulić u višestrukom mađarskom prvaku »Veszpremu« i Pribanić u »Szegedu« su bodovno poravnani na čelu lige, Sulićev klub nastavlja natjecanje u Ligi prvaka, Pribanićev će pak gotovo sigurno ispasti.


  – Polusezona je uspješna, prvi smo u domaćoj ligi. Imamo dosta oscilacija. U Ligi prvaka držimo drugo mjesto u skupini, koje bi pobjedom nad »Kielceom« bilo osigurano – kaže iskusni Renato Sulić, rođen 1979. godine, nakon odlične polusezone. Ovo mu je treća mađarska sezona.    Oscilacije

– To je velik uspjeh za ovu ekipu. Otišao je Eklemović, pravi srednji igrač, tu imamo velikih problema. Nedostaje tu puno stvari, tako i jedan lijevi bek. Rezultati su dobri, problem su oscilacije.




 Pobijedimo Nijemce u Berlinu, a izgubimo od njih doma s deset golova razlike. To nema nikakve logike. Jako je bitna domaća utakmica s »Kielceom« u Ligi prvaka 11. veljače iduće godine, ako dobijemo sigurno smo drugi u skupini.


Svi bi onda bili zadovoljni jer je u našoj skupini »Atletico Madrid«, bivši »Ciudad Real«, koji će biti prvi. U domaćem prvenstvu neće biti nikakvih problema, bit će uspješno, osvojit ćemo Kup i prvenstvo. Bez obzira na mali kiks u Szegedu.


Produžio sam ugovor do 2015. godine, zadovoljan sam. Klub želi što više Mađara u ekipi, a problem je u njihovoj kvaliteti. Poslije Eklemovića i Šešuma doveli su igrače koji im nisu ni blizu po kvaliteti. Antonio Pribanić je zadovoljan nakon uspješnog privikavanja na novu sredinu.    Kvaliteta

– Na početku je bilo teško zbog jezika, ali kako je sezona odmicala, više smo se homogenizirali, stvorili smo klapu. Pobijedili smo »Veszprem«, što se nije dogodilo tri godine. Imali smo kiks s »Tatabanyom« u gostima – kaže Pribanić.


 – Dojmovi o mađarskoj ligi su jako dobri. Igra se brz rukomet, liga je sigurno puno kvalitetnija od naše. Način igre je drukčiji, igra se više šablonski. Pivot više radi za ekipu, blokira, izlazi, igra postmena. Dinamika je puno veća, kada zabiješ četiri gola, igrač si utakmice. Ja sam zabio po tri »Montpellieru« i »Kopenhagenu«.Igram 15-20 minuta, ali u tom tempu je strašno teško.


 U Ligi prvaka, najelitnijem natjecanju, igrao sam protiv najboljih ekipa. Nismo se nadali prolasku, skupina je bila jako teška. Doma smo iznenadili protiv »Montpelliera«. To nam je dalo naznaku da bismo se možda mogli priključiti borbi za četvrto mjesto, ali domaćim porazom od »Kopenhagena« i »Monpelliera« nemamo šanse. Na turniru u Doboju igrali smo finale s »Barcelonom«. Od Francuza smo u gostima izgubili s tri gola razlike, kod kuće smo ih dobili s četiri-pet golova, a od Danaca smo doma izgubili samo s tri gola razlike. U domaćoj ligi imamo 28 bodova, kao i »Veszprem«.


Mađarska ostaje obećanom rukometnom zemljom Riječanima i Hrvatima općenito. Tu su vrlo uspješno igrali Mirza Džomba, Zlatko Saračević, sadašnji izbornik Slavko Goluža, Božidar Jović, Ivan Pešić, a trener je bio Zdravko Zovko.