Premijer liga rukometaša

Razigrani Zamećani preokretom dobili Rudar u uzbudljivoj završnici

Igor Duvnjak

Domaćini su u odlučnim momentima, "kada se brojalo mrtve" znali povući prave poteze za trijumf 29:26 za slavljeničku pjesmu koja se čula iz njihove svlačionice i kada je posljednji gledatelj napustio tribine zametske dvorane



RIJEKA – Utakmica 12. kola Premijer lige rukometaša: Zamet- Rudar 29:26 (16:18). Dvorana na Zametu. Gledatelja 200. Suci Gubica (Višnjevac), Milošević (Osijek).


ZAMET: F. Lučin, Dunato 1, Mozetić, Grgurević, T. Lučin 2 (1), Njegovan 1, Jeličić, Tomljanović, Babić 7 (1), Mrakovčić 6, Viskić, Glavaš 4 (1), Starčević 2, Martinović 3, Načinović 3.


RUDAR: K.Skenderović 1, Runtas 5, F. Skenderović 2, M. Štajnkler 1, Mustapić, Gaća, Trčak 2, Tojčić 11 (3), T. Štajnkler 3 (1), Otmačić, Kuhar, Fresl, Vrpoljac 1.




Isključenja: Zamet 6, Rudar 12 minuta. Sedmerci: Zamet 5 (3), Rudar 3 (2).


Rukometaši Zameta su se oprostili s natjecateljskom godinom pobjedom sa Rudarom iz Rude u uzbudljivoj utakmici protkanoj preokretima. Domaćini su u odlučnim momentima, “kada se brojalo mrtve” znali povući prave poteze za trijumf 29:26 za slavljeničku pjesmu koja se čula iz njihove svlačionice i kada je posljednji gledatelj napustio tribine zametske dvorane.


Riječki poletarci su bolje započeli utrku, iz startnih blokova su brzo stekli dva koraka prednosti. U petoj minuti je bilo 3:1 nakon što je Filip Glavaš efektno realizirao sedmerac. Ubrzo je bilo i 5:2 poslije pogotka Marka Mrakovčića. Domaćini su bez problema održavali tri gola prednosti zahvaljujući nezaustavljivim napadima na koje gostujuća obrana nije znala postaviti bravu. Bilo je tu i duhovitih akcija u NBA stilu koje su zagrijavale dlanove promrzlih navijačica, ali je tu bilo i pretjerivanja kao primjerice u 12. minuti kada je Glavaš lobujući golmana kod 10:8 prebacio njega ali i okvir gola. Rudari su reagirali i prišli na samo 10:9 te je reagirao i kormilar domaćina Nedeljko Lalić koji je na minuti odmora očito htio malo uozbiljiti svoje zaigrane mladiće na parketu. Njihova stvaralačka pauza je potrajala, nakon obrane Frana Lučina prekinuo ju je njegov brat Tin koji je pogodio za 12:10 u 17. minuti. To sve međutim nije preokrenulo negativan niz domaćina, Tojčić je u 20. minuti prvo izjednačio, a onda i donio prvo vodstvo gostima – 13:12.


Riječka obrana “6-0” je na terenu stajalo samo formacijski što se odražavalo na rezultatu, Tojčić je u 25. minuti povećao na 15:13 za Rudar. Ovoga je uhvatio gušt zabijanja golova pored statista u suparničkim redovima, u 28. minuti je zabio već sedmi gol vrijedan vodstva 17:14. Zamećani su na odmor otišli pune mreže kao da su se nadmetali s PPD Zagrebom, dokazujući kako se u 30 minuta usprskos 16 pogodaka može biti u zaostatku za dva gola, bilo je 18:16 za goste. U 33. minuti Nikola Babić je sretno i spretno vratio nadu svojoj momčadi pogotkom za 19:18. Uz mnogo uspona i padova, nakon Lučinova obranjenog zicera domaćini nisu izjednačili u 40. minuti kada je kod 21:20 Kuhar obranio sedmerac Glavašu. Konstakt Riječana sa odličnom igrom s početka utakmice se potpuno prekinuo, domaća momčad je bezidejno glavinjala za gostima dok je vrijeme neumoljivo prolazilo. Bližila se i 50. minuta, a prolaz do željenih bodova se Zamećanima doimao sve užim. Ohrabreni “rudari” su žestoko branili dragocjeno vodstvo ali su ipak dostignuti u 52. minuti kada je Marko Mrakovčić izjednačio na 24:24. Samo minutu kasnije Matija Starčević je Zamećanima donio vodstvo čekano dvadesetak minuta, 25:24. U 57. minuti je pobjeda s voćke na grani već bila blizu domaćinima u ruci, Patrik Martinović je pogodio za 26:24, a kada je Mrakovčić u idućoj minuti povećao razliku bilo je jasno da će bodovi ostati u Rijeci. Nagrađeni pljeskom sa tribina domaći igrači su izašli sa terena pobjedom 29.26 poslije boltovskog finiša u kojem je ispalo da suparnici jednostavno nemaju šansi. Kolom i pljeskom na sredini igrališta rukometaši Zameta su proslavili vrijedne bodove.