Večeras (20.30) protiv Furije

RUKOMETNI EL CLASICO Španjolci nam leže, dobili smo ih u 14 od 21 susreta!

Hina

Igor Karačić and Alen Blažević/Foto REUTERS

Igor Karačić and Alen Blažević/Foto REUTERS

Hrvatski rukometaši saznali su i suparnike u drugom krugu. U skupini I u Koelnu igrat će Hrvatska, Španjolska, Njemačka, Francuska, Brazil i Island.



BERLIN Rukometaši Brazila izborili su prolazak u drugi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj te će biti jedan od suparnika Hrvatskoj u skupini I u Koelnu, oni su u susretu posljednjeg 5. kola skupine A u Berlinu svladali Koreju sa 35:26 (18:10) čime su osigurali treće mjesto iza Francuske i Njemačke.


Brazil su do treće pobjede na SP predvodili Felipe Borges sa šest i Rudolph Hackbarth s pet golova, dok je Jeongu Kang postigao pet golova za Koreju.U skupini I drugog kruga tako će igrati Hrvatska, Španjolska, Njemačka, Francuska, Brazil i Island koji je svladao Makedoniju 24:22.Njemačka i Francuska prenijet će po tri boda, Brazil i Island idu dalje bez ijednog boda, dok su Hrvatska i Španjolska osigurale prijenos barem dva boda te o ishodu njihove večerašnje utakmice ovisi koja će reprezentacija prenijeti maksimalna četiri boda, a u slučaju neodlučenog ishoda oba sastava će prenijeti po tri boda.

Raspored odigravanja utakmica drugog kruga bit će poznat nakon završetka posljednjih utakmica današnjeg programa.


Inače, sa Španjolskom imamo pozitvan omjer od 14 pobjeda, jedan remi i šest poraza u dosadašnjim susretima, pa su dvije od tri utakmice u prosjeku završavale pobjedom Hrvata. 




Hrvatska i Španjolska odigrali su nekoliko važnih dvoboja koji su izravno odlučivali o medaljama na velikim međunarodnim natjecanjima, a načuvenija je pobjeda u produžetku (39:37) u polufinalu Svjetskog prvenstva 2003. godine u Portugalu, koja je »Kauboje« odvela u finale s Njemačkom i zasad jedino svjetsko zlato.


Španjolci su se »osvetili« na SP-u 2005 u Tunisu, kad su slavili u finalu s 40:34. Na »mundialu« u Hrvatskoj 2009. godine naši rukometaši su u Splitu slavili s 32:22, potom smo na EURU 2012. godine u susretu za brončanu medalju pobijedili s 31:27.


Na SP-u 2013. godine odigran je sličan susret za prvo mjesto kao u Muenchenu, a Hrvatska je dobila s 27:25 i osvojila skupinu, a godinu kasnije u susretu za broncu na EURU Španjolska je bila bolja s 29:28. Španjolci su bili bolji i u polufinalu EURA 2016. godine s 33:29, a na zadnja sva susreta bolji su bili hrvatski rukometaši.


U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2017. u Francuskoj Hrvatska je pobijedila s 30:29, a hrvatska selekcija je dobila i polufinalni dvoboj na Mediteranskim igrama u Tarragoni s 31:29.