Vladimir Vujnović

RUKOMETNI AUTORITET Nekadašnji najbolji svjetski sudac tvrdi: Slovenija je oštećena, a Hrvatsku očekujem u finalu

Igor Duvnjak

Izrazito sam nezadovoljan suđenjem Rumunja na utakmici Slovenije i Makedonije, naravno, i onime na utakmici Slovenije i Njemačke. Litvanci spornu situaciju nisu vidjeli, što je veliki problem. Odluku o brzom centru su donijeli ispravno, ali gledajući u cjelini, oštetili su Sloveniju – kaže Vujnović



 Otkad je loptačkog sporta, bit će lomljenja kopalja oko suđenja, izuzetak nije ni ovo Europsko prvenstvo rukometaša, naprotiv. »Dodatak jelima« su neke sudačke odluke, poput, primjerice, one na utakmici Slovenije i Njemačke, koje su samo još više uzburkale ionako nemirne vode, o suđenju se priča puno, možda i previše. Ova utakmica je skoro pa izazvala međunarodni incident. Itekako mjerodavan je o svemu progovoriti Riječanin Vladimir Vujnović, nekada najbolji svjetski sudac, kasnije i istaknuti međunarodni sudački djelatnik.


– Iz zemlje i inozemstva sam dobio niz upita, možda čak više od tisuću pitanja o tome što mislim o suđenju, kao i o kvaliteti rukometa na ovom Europskom prvenstvu. Godinama sam, naime, bio među najboljim svjetskim sucima, bio sam uključen i u organizacicu velikih natjecanja. Sada kada nisam izravno involviran te me nitko ne može prozvati, mislim da je kvaliteta rukometa na ovom EP-u slabija nego na dva prethodna. Ne samo jer u svim reprezentacijama nedostaju jedan, dva najkvalitetnija igrača, nego jer je općenito pala kvaliteta – kaže Vladimir Vujnović osvrčući se potom na suđenje i promjenu pravila u posljednje vrijeme. Te promjene su igru učinile atraktivnijom, ali su mnogima, uključujući i suce, donijele velike probleme.


– Kada su nastale, najavio sam da će pogodovati nekima, pogotovo skandinavskim reprezentacijama. Tada smo već pričali o pozitivnim i negativnim stvarima.




Ubrzavanje igre bez obzira na »kolateralne žrtve« izazvalo je brojne probleme.



– I pored svih ovih problema koje imamo, vjerujem u Hrvatsku. Očekujem plasman u polufinale, čak i u finale. Moja je prognoza da su Nijemci najozbiljniji kandidati za ulazak u finale bez obzira na lošu partiju sa Slovenijom. Slovenci su, inače, dosad doživjeli niz nepravdi, nisu zaslužili ovakav tretman na Europskom prvenstvu, a imaju jako dobru ekipu i jako dobrog trenera.



Pala kvaliteta


– Brzi centar je promijenio rukomet iz temelja. Isto tako, velika je promjena mogućnost mijenjanja vratara i napadanje s igračem više. Na ovom prvenstvu se pokazala sva apsurdnost pojedinih promjena pravila. Svjedoci smo svega toga.


Vujnović se naigrao, nagledao i nasudio vrhunskih utakmica te je njegovo mišljenje itekako mjerodavno.


– Što se pak vođenja utakmica tiče, ne želim komentirati jer nisam trener, no vjerojatno bih bio bolji od mnogo njih. Vraćam se stoga suđenju. Ovo nije nostalgija nego nešto konkretno. Uspoređujući s nekadašnjima parovima na europskim i svjetskim prvenstvima, kvaliteta je bila puno bolja. Suci su bili puno kvalitetniji. Znam ih kao i ove sadašnje, recimo za ovih 80 posto koji sude sada na Europskom prvenstvu, bio sam mentor u europskim Kupovima te sam im davao kategoriju EHF sudaca. Mogu reći da nisu kvalitetni kao oni prethodni, a morali su primijenjivati nova pravila igre. Sada neke odluke dolaze na vidjelo. Uglavnom, tvrdim da je kvaliteta suđenja lošija.


Vladimir Vujnović spominje i neke druge, također bitne činjenice, ne zaobilazeći, naravno, najspominjaniju utakmicu, onu Slovenije i Njemačke.


Kriva interpretacija


– Ovdje sude i neki suci koji se opraštaju od suđenja, a nisu u top formi. Inače, izrazito sam nezadovoljan suđenjem Rumunja Dina i Dinua na utakmici Slovenije i Makedonije, naravno, i onim na utakmici Slovenije i Njemačke. Tu se dogodilo sve ono što se nije smjelo dogoditi. Te litvanske suce Gazelisa i Mateiku sam pratio kroz sudački projekt, dao sam im međunarodnu IHF kategoriju u Rumunjskoj. Tada su sudili važnu utakmicu kojoj je čak nazočio ruski predsjednik Vladimir Putin. Dečki su na svom mjestu, ali na ovoj utakmici bili su opterećeni činjenicom da je Njemačka veliki favorit u očima EHF-a. Osim toga, Slovenija je već prethodno s Makedonijom bila drastično oštećena.


O spornom susretu je spomenuo nekoliko stvari.


– Nije na pravilan način interpretirano gledanje snimke. Recimo, dvojici Čeha koji su odlično sudili utakmicu Hrvatske i Švedske nije padalo napamet gledanje snimke na intervenciju igrača budući da su bili sigurni u svoje odluke. Litvanci pak spornu situaciju nisu vidjeli, što je veliki problem. Odluku o brzom centru su donijeli ispravno, ali gledajući u cjelini, oštetili su Sloveniju. Bile su tri-četiri sekunde do kraja, vratar je na golu, a igrači su slavili te i najbolji igrač na svijetu teško da bi dao gol. Pravilo je drastično interpretirano.