Čile moramo pregaziti

Proslavljeni riječki pivot Renato Sulić: ‘Hrvatska još nije pokazala pravo lice’

Igor Duvnjak

Renato Sulić, proslavljeni riječki rukometni majstor / Foto Damir ŠKOMRLJ

Renato Sulić, proslavljeni riječki rukometni majstor / Foto Damir ŠKOMRLJ

O utakmici protiv Čilea nemamo što pričati. Koliko god netko govorio da je Čile jak, mi ih moramo pregaziti. Protiv Njemačke ne treba kalkulirati jer će nam to biti prva prava utakmica i igrači moraju vidjeti koliko zaista mogu – kaže Sulić



RIJEKA – Renato Sulić, proslavljeni riječki rukometni majstor je u nedjelju s Trsata otputovao na još jedne pripreme u Veszprem, veliki mađarski klub u kojem igra već devetu sezonu. Naravno da Renato prati nastupe hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, uostalom i on je bio jedan od junaka u osvajanju svjetskog zlata u Portugalu nezaboravne 2003. godine. Renato, kao i brojni drugi hrvatski ljubitelji rukometa, uoči skorašnjih nastupa očekuju prava hrvatska izdanja na svjetskoj smotri.


– Neke reprezentacije, poput Čilea, Saudijske Arabije ili Bjelorusije iz naše skupine, ali i neke iz drugih skupina još uvijek nisu ni blizu onim najboljim europskim rukometnim vrstama – kaže Renato Sulić, pivotmen rođen 1979. godine, koji svoje umijeće na crti uspješno prezentira već godinama. – Bez obzira na to što su te zemlje svakim novim nastupom na velikom natjecanju sve bolje i bolje, to je još daleko od toga da bi nekoga mogle previše iznenaditi.


Francuska dominacija


Francuzi su, tvrdi Sulić, svijetu ponudili modernu verziju rukometa, igru što osvaja dinamikom.




– S ovim modernijim rukometom prvi su krenuli Francuzi koji su ujedinili snagu, brzinu i tehniku. Zbog toga su dominantni sve te godine. Njihova dominacija prvenstveno počiva na fizičkoj spremi, to je sve ove godine vidljivo na terenu, na taj način su od nas preuzeli vrh svjetskog rukometa. Razlika je u tome što su oni u fizičkoj spremi daleko ispred ostalih reprezentacija, koje ih sada ipak polako sustižu. Danas je rukomet stvarno dinamičan sport, tu su ujedinjeni, ponavljam, snaga, brzina i tehnika. Uz Francuze u te ekipe s vrha ubrajam Dansku, Njemačku, koja s mladom reprezentacijom i novim izbornikom, Islanđaninom Dagurom Sigurdssonom, igra sve bolje i bolje. Te tri reprezentacije su svjetski “Top 3”, možda može iznenaditi i Španjolska. Hrvatska? Mi smo također tu negdje.


Spominajnje hrvatske selekcije budi nade u razvoj njezine igre na ovom dugotrajnom turniru, što je tek započeo.


– Nismo još pokazali pravo lice. Imamo previše crnih rupa. Recimo, protiv Bjelorusije, koju bismo morali pobijediti skoro pa s drugom postavom, Domagoj Duvnjak je ozlijeđen morao ući u igru u 35. minuti i trošiti se. To nam nije potrebno. Ovo sve mi je dokaz da nismo na razini na kojoj smo bili. To je moje mišljenje.


Njemačka


Hrvatska s maksimalnim učinkom ulazi u završnicu nadmetanja u skupini. Večeras (20.45) izabranike izbornika Željka Babića čeka Čile koji je iznenadio Bjelorusiju, a nakon toga slijedi duel s aktualnim europskim prvakom, Njemačkom.


– O utakmici protiv Čilea nemamo što pričati. Koliko god netko govorio da je Čile jak, da su ovakvi ili onakvi, mi ih moramo pregaziti. Hoće li na kraju biti 3, 5 ili 15 razlike, to nije bitno. Igrači se trebaju sačuvati za utakmicu s Njemačkom te za kasnije utakmice osmine finala, četvrtfinala i onoga što slijedi.


Hrvatska se naigrala velikih utakmica s tradicionalnim rivalom Njemačkom, novi takav duel uvijek izaziva veliku pozornost.



– Za utakmicu protiv Njemačke moramo imati spremne sve igrače, pogotovo Duvnjaka. Tu se treba “potući” za prvo mjesto u skupini da bismo kasnije u osmini finala imali što lakšeg suparnika. No, ne treba gledati tako daleko, valja ići utakmicu po utakmicu. U biti, utakmica protiv Njemačke bit će jedini pravi test našoj reprezentaciji u skupini C. Recimo, protiv Mađara sam čak očekivao lakšu pobjedu jer znam tko ih vodi i kako igraju. To je po mom mišljenju reprezentacija za plasman od šestog do desetog mjesta, po kvaliteti nije ni blizu nama.


Renato se ne želi uključivati u neke kalkulacije oko toga treba li ići na pobjedu protiv Nijemaca ili je bolje osvojiti drugo mjesto u skupini. U prvom slučaju ne bismo igrali s Francuskom do polufinala, u drugom bismo s Francuzima mogli igrati tek u finalu, ali bi nam mogući suparnik u četvrtfinalu mogli biti odlični Španjolci.


Bez kalkulacija


– Moje mišljenje je i nebitno, ali smatram da protiv Njemačke ne treba kalkulirati jer će nam to biti prva prava utakmica. Igrači moraju osjetiti pravu utakmicu, vidjeti koliko zaista mogu. Ja bih definitivno u toj utakmici išao na pobjedu sa svim raspoloživim igračima. Jednostavno moramo vidjeti gdje smo jer ove utakmice do sada nismo igrali dobro. U svakom se susretu mučimo i treba nam jaka utakmica da vidimo kakvi smo. Budemo li u toj utakmici kalkulirali to nam se kasnije, u osmini finala i u četvrtfinalu, može osvetiti. Dakle, protiv Njemačke treba odigrati pravu, mušku utakmicu jer samo tako ćemo vidjeti gdje smo budući da je Njemačka sigurno među četiri najbolje reprezentacije u Europi – smatra Renato Sulić.