Smirivanje tenzija

Politika na tribinama: Tadiću vikali da je ustaša, ministrica sporta ne strahuje za sigurnost srpskih turista na Jadranu

Tihana Tomičić

Iako je predsjednik eurofil, loše prolazi kod javnosti, pa mu se vikalo »Tadiću, ustašo«, vjerojatno i zato što njeguje dobre odnose s Hrvatskom i ispričao se zbog rata i žrtava



BEOGRAD Ovo sigurno nije rat, jer sport ne smije prerasti u politiku, a politika u huliganstvo – politička je ocjena koja je vladala sinoć u Beo Areni na susretu hrvatske delegacije koja je pratila utakmicu sa Srbijom, i predstavnika srpske vlade u liku ministrice sporta Snežane Marković Samardžić.


Predsjednik Srbije Boris Tadić na susret je došao tek u 54. minuti, dakle pred sam kraj, jer je cijeli državni vrh Srbije sudjelovao na Svetosavskoj akademiji u Sava centru, na jednoj od većih svečanosti koja se ondje obilježava, tako da na utakmici nije bio ni očekivani ministar policije Ivica Dačić, koji je hrvatsku javnost nakon nedavnih incidenata osupnuo izjavom »nismo mi kao oni«. Tadić nije davao izjave za novinare, niti se susreo s hrvatskom delegacijom u kojoj su bili ministar sporta Željko Jovanović i ministar graditeljstva, Osječanin Ivan Vrdoljak, te ispred Predsjedničkog ureda Siniša Tatalović, vjerojatno upravo zato jer je samo svratio i vrlo kratko se zadržao.   


Odnosi napreduju


Ovakav »labavi« tretman vrha politike Srbije prema susretu s Hrvatskom, nabijenom emocijama na terenu, vjerojatno ide u prilog namjernom stvaranju dojma minorizacije nedavnih incidentata među navijačima, i dojam je da srpska politika jednostavno nije željela pridati pretjeran značaj ružnim zbivanjima i incidentima.



Hrvatskoj ekipi na utakmici jako je bilo žao zbog lošeg rezultata, već su svi nabavili karte za nedjeljno finale, koje im sada neće trebati, najviše je pokisao bio ministar Vrdoljak, a o sportašima u ekipi, Petru Skansiju i Alvaru Načinoviću da se i ne govori. Ministru Jovanoviću žao je zbog rezultata.    – Žao mi je što spektakl nije moglo gledati više hrvatskih navijača, što nisu mogli doći. Organizatori su odradili velik posao, nakon ogromne štete koje su male grupe huligana nanijele svima, i time pokvarile šansu za još bolje odnose naše dvije države. Sport je baza za jačanje prijateljskih odnosa svih u regiji., poruka je Jovanovića.


– Tako je, sama riječ kaže – incidenti, pojedinačni ispadi, to je sve što se dogodilo. Službeni odnosi Srbije i Hrvatske ostaju na najvišem nivou, i incidenti nisu nikakav rat, niti narušavanje odnosa, kaže ministrica sporta Srbije.


Po njoj, veći je problem što policija u Novom Sadu i drugdje nije na vrijeme reagirala i prevenirala nasilje, nego su to dvije-tri gupe huligana. Takav njezin stav objašnjava zašto je sada policija bila rigorozna, i praktički sve navijače vratila natrag u Hrvatsku.


– Naši odnosi dapače napreduju i nema nikakve bojazni da turisti tijekom ljeta neće moći sigurno putovati k vama u Hrvatsku, u to smo svi uvjereni, kazala je ministrica na susretu u hrvatskoj VIP-loži. Dapače, za nju je jako lijepo biti ministar sporta Srbije baš sada, da se dokaže da sport pobjeđuje političke razlike.   


Mirno u VIP loži


Mora se priznati da političkih tenzija doista nema među predstavnicima dviju država, a hrvatska loža sinoć je mirno odgledala utakmicu, osim što je par mladaca iz susjednih loža vikalo »ustaše, ustaše«, no iz očigledno samo folklornih motiva, jer su, kako su pokušali bučno objasniti, Srbi bolji od Hrvata u svim sportovima, i baš ih to najviše veseli. To nije nikoga uznemirilo, pa ni veleposlanika RH u Beogradu Željka Kuprešaka koji je utakmicu odgledao s hrvatskim šalom oko vrata, a koji će ovoga tjedna na konferenciji zemalja jugoistočne Europe u Beogradu ugostiti hrvatsku inoministricu Vesnu Pusić.


– Promjena vlasti u Hrvatskoj sigurno će još poboljšati odnose, koji su ionako zadnjih godina u uzlaznom trendu, mada niz pitanja tek trebamo otvoriti, kaže Kuprešak.


Sadašnja politička situacija u Srbiji je vrlo nabrijana, jer uskoro, na Đurđevdan, na proljeće slijede izbori, na kojima se očekuje da će se Tadić, odnosno njegova partija, vrlo teško izboriti za novi mandat. Europska unija bit će glavno pitanje, jer Srbija dobiva status zemlje kandidata, a ne zna se tko je više protiv EU – radikali i konzervativne struje, ili oni koji su kao demokrati danas na vlasti, ali će ih proeuropska politika na izborima moguće »stajati glave«, s obzirom koliko je javnost negativno ostrašćena na tu temu.   


Stare rane još žive


Dva su bloka izjednačena po podršci u javnosti, pa je i to vjerojatno razlog što se Tadić tako diskretno pojavio na utakmici. Apsurd Srbije je da, iako je predsjednik deklarirani eurofil, loše prolazi kod vlastite javnosti, tako se tijekom utakmice među ostalim i njemu vikalo »Tadiću ustašo«, vjerojatno i jer njeguje dobre odnose s Hrvatskom i ispričao se ranije zbog rata i žrtava.


Da su stare ratne rane ovdje još žive, pokazuju i transparenti s natpisima »Zapadna Slavonija« i četiri S, a upravo povratak i obeštećenje za imovinu, jedna je od tema s kojom se hrvatsko-srpski odnosi još moraju baviti u naredno vrijeme.


Što će biti kad na red dođe tema ratnih zločina i zakona o ništetnosti, prerano je reći, no huliganizam otprije nekoliko dana pokazuje da je vatre lako zapaliti, čak i kad državni vrhovi surađuju vrlo dobro.


Poznato je da je izbor Zorana Milanovića dobro pozdravljen u Srbiji od ovdašnjih vlasti i javnosti, zasad u Beograd stiže ministrica Pusić, a politika odaje dojam da je sport ipak samo najvažnija sporedna stvar na svijetu – kvalitetna politika je ispred halabuke, nereda i nasilja.