Kasno buđenje

Pobjeda protiv Njemačke: Hrvatski ”kauboji” osigurali kvalifikacije za OI

Kristian Sirotich

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nakon šokantnog poraza od Poljske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru, hrvatska rukometna reprezentacija je u petak u borbi za poredak od 5. do 8. mjesta pobijedila Njemačku 28-23 (13-11)



Utakmica za razigravanje od 5. do 8. mjesta: Hrvatska – Njemačka (13:11). Ali Bin Hamad Al Attiyah Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Ramirez Sabroso i Rauly Lopez (oba Španjolska).


HRVATSKA: Ivić, Alilović (13), Duvnjak 3, Stepančić 1, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat 1, Karačić 1, Bičanić, Štrlek 8, Čupić 5 (3), Musa, Ninčević, Slišković 4, Brozović.


NJEMAČKA: Heinevetter (15), Lichtlein, Kneer, Gensheimer 6 (3), Sellin 3, Wiencek 2, Pekeler 1, Groetzki 1, Weinhold, Strobel 1, Schmidt, Kraus 1, Mueller, Schoengarth 6, Musche 2, Drux.




Isključenja: Hrvatska 4, Njemačka 4 minute. Sedmerci: Hrvatska 4 (3), Njemačka 3 (3).



Otvaranje utakmice pripalo je Nijemcima, koji su nakon devet minuta igre imali lijepu prednost na svome kontu (5:2). Hrvatska je igrala u grču, u prvih devet minuta dopustili su Nijemcima previše slobode, što se izmjenilo onoga trenutka kada su hrvatski rukometaši zaigrali u obrani na onaj svoj dobro prepoznatljiv način. Pokretljivo, čvrsto i vrlo učinkovito. Pomogao je i Mirko Alilović, koji je imao kudikamo bolji dan nego protiv Poljaka, pomogli su i vanjski igrači, po dva puta Slišković i Kopljar uspjeli su »probiti« njemačku zonu i odličnog vratara Heinvettera prvo za poravnanje (6:6), potom i za prvo vodstvo (7:6), a onda i za mini seriju (10:7) kojom je utakmica definitivno okrenuta na hrvatsku stranu. Odlična igra hrvatskih igrača u obrani potpuno je demoralizirala suparnika, koji je zaredao greškama (čak 18 izgubljenih lopti) i pritom dopustio hrvatskim rukometašima da razviju igru koju nisu uspjeli nametnuti Poljacima (kontra i polukontra). 


Rješenje


Da za Nijemce nema povratka postalo je jasno početkom drugog dijela, iako su u 34. minuti preko Selina izborili poravnanje (13:13). Vori, Kopljar i Štrlek (16:14) pa onda Duvnjak, Štrlek i Čupić iz sedmerca (19:14) do 40. minute utakmice riješili su pitanje pobjednika. U igri Hrvatske nije se promijenilo ništa, osim što se razdoblje dobre igre iz prvih 30. minuta ovoga puta proteglo i na nastavak utakmice. Nijemci su pokušavali sve, umjesto golmana uvodili u napad još jednog igrača, ali na rezultat ništa nije utjecalo. Brzali su i srljali u napadu, što je samo išlo u prilog hrvatskim rukometašima, koji su utakmicu u posljednjih 20 minuta rutinski priveli kraju. Šteta što sve to nisu uspjeli napraviti protiv Poljske, danas se sigurno ne bi osjećali kao gubitnici.


Izjavili su


– Od srca čestitam igračima na današnjoj pobjedi – rekao je Slavko Goluža, izbornik reprezentacije, nakon utakmice s Nijemcima. – Nije se bilo lako vratiti, odigrali smo jako tešku utakmicu protiv jako dobrog protivnika. U obrani smo odlično funkcionirali, u napadu smo bili bitno strpljiviji i od 15. minute u potpunosti smo kontrolirali utakmicu. Zahvaljujem se i navijačima koji su nas u velikom broju došli bodriti na ovu utakmicu, a od srca zahvaljujem i onim ljudima u domovini koji su bili uz nas preko malih ekrana. 


Igor Vori, kapetan hrvatske reprezentacije: Čestitam sugiračima što su se psihički uspjeli vratiti nakon teškog poraza od Poljske. Teško nam je još uvijek, naročito nakon ove utakmice protiv Njemačke. No, unatoč svemu tome, najvažnije je da smo pobijedili i da smo ušli u kvalifikacije za Rio. Obrana je funkcionirala odlično svih šezdeset minuta, Mirko je bio na visini i, što je najvažnije, bilo je lakih golova. 


Ivan Slišković, lijevi vanjski igrač: Najvažnije je da smo na kratko zaboravili na Poljsku i odigrali pravu utakmicu protiv Nijemaca. Bilo je teško, dobra su posložena i organizirana ekipa. Ostala je još jedna utakmica, naravno da ćemo dati sve od sebe da pobijedimo i da pobjedom zaključimo nastup na Svjetskom prvenstvu.


Domagoj Duvnjak, najbolji hrvatski rukometaš: Sada ne mogu riječima opisati koliko mi je žao što smo poraženi od Poljske, što u toj utakmici nismo bili pravi i ušli u polufinale. Ma, bolje da pričam o ovoj utakmici, koju smo malo lošije otvorili, ali je obrana bila na zavidnoj razini, što je mislim, bio ključ za pobjedu. Nismo igrali loše ni u napadu. I čestitam sugiračima, pokazali smo karakter i digli se nakon tog teškog poraza. Moje zdravstveno stanje? Već sam nekoliko puta rekao što je s mojim očima i to nije nikakvo opravdanje za moje, pod navodnicima, malo lošije izdanje na ovom prvenstvu. Ja vidim jako dobro i to je u ovom trenutku najvažnije. Na lijevom oku sam imao malu operaciju, kakvu moram još napraviti i na desnom oku. Bilo je prilike, ali nisam želio jer bih tu operaciju morao napraviti tijekom ovog prvenstva. Ja to nisam htio. To je samo moja odluka, ali nije ništa rizično, niti je išta opasno.