Iz Opatije u Rio

Pobijedili Sloveniju: Večernja generalka Kauboja razbudila uspavanu ljepoticu

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



OPATIJA Međunarodna prijateljska utakmica rukometaša: Hrvatska – Slovenija 22:20 (13:9). Dvorana »Marino Cvetković«. Gledatelja: 1.200. Suci: Matija Gubica i Boris Milošević (oba Osijek). Nadzornik Dubravko Konjuh (Rijeka).


HRVATSKA: Stevanović, Mihić, Duvnjak 4 (1), Stepančić 1, Kopljar 1, Gojun, Matulić, Pešić, Karačić 6, Kontrec, Štrlek 3 (1), Čupić, Mamić 1, Slišković 3, Cindrić, Brozović 3.


SLOVENIJA: Skok, Blagotinšek 1, Henihman 3, Marguč 3 (1), Kavtičnik 2, Janc 1, Lesjak, Cingesar 3, Skube 2, Poteko, Miklavčić 1, Gaber 2, Bezjak, Razgor, Zarabec 1, Bombač 1.




Isključenja: Hrvatska 8, Slovenija 10 minuta. Sedmerci: Hrvatska 5 (3), Slovenija 1 (1).


Hrvatska je u zanimljivoj utakmici s dugogodišnjim rivalom Slovenijom ostvarila pobjedu 22:20 u svojoj uspjeloj »generalki« u Opatiji prije odlaska na Olimpijske igre. Osim početnih nekoliko minuta izabranici Željka Babića su stalno bili u prednosti i na kraju su ostvarili pobjedu u susretu u kojem je bilo puno borbenosti i žustrine, no svakako su se takmaci itekako čuvali od mogućih ozljeda uoči odlaska na Igre. Momčadi su htjele isprobati trenutak forme prije puta u Brazil i razne varijante u obrani i napadu. Dojam je da jedni i drugi mogu biti zadovoljni.


Vratari briljirali


Na otvorenju nadmetanja viđena su tri izjednačenja rezultata uz minimalna vodstva gostiju da bi Hrvatska prvi puta poslije desetak minuta igre pretekla goste. Bilo je to nakon što je Ivan Stevanović ostvario svoju drugu obranu. Uskoro je Domagoj Duvnjak postigao svoj drugi gol i to kada su slovenski suparnici napadali ostavivši izvan igre vratara Matevža Skoka jer im je bio isključen Henihman. Hrvatski as je iskoristio suparničko »istrčavanje« i poentirao s centra za – 4:3.


Skok je inače bio spominjano ime u prvom poluvremenu, nakon nepunih dvadesetak minuta igre mogao se pohvaliti obranjenim sedmercima Duvnjaku i Ivanu Čupiću. Stevanović je bodren s tribinama u 20. minuti nanizao i petu obranu, na drugoj strani je Igor Karačić dobro iskoristio blok i kraj suparničke obrane 5-1 s isturenim Razgorom stigao i do svog trećeg gola za prvi razmak od dva pogotka razlike – 7:5.


Kapitalizirajući učinkovitu igru u obrani domaćini su prije odlaska na odmor prvi puta poveli s tri gola razlike. Marko Mamić je s igračem manje uspio postići svoj prvi pogodak četiri minute prije kraja poluvremena za najviše vodstvo – 10:7. Uskorom je viđena atrakcija, poslije vezanih Stevanovićevih obrana Karačić je »iz druge općine« pogodio suparničku mrežu, ubrzo mu se pridružio i Manuel Štrlek a, poslije svega domaća je momčad na odmoru imala prednost 13:9.


Gojun i Pešić


U nastavku je umjesto Riječanina Stevanovića među vratnice stao Senjanin Ivan Pešić i nastavio tamo gdje je stao, također bivši Zamećanin, s nekoliko sjajnih intervencija za pljesak publike. U obranu je ušao i Jakov Gojun, također nekada igrač »Zameta«, a Brozović je uskoro hrvatsko vodstvo povisio na pet golova – 18:13.


Protekom minuta pao je malo ritam u hrvatskoj igri, došlo je i do promjena u postavi i uz neke pogreške Slovenija je smanjila na 19:18 igrajući s igračem više te je u 49. minuti Babić pozvao minutu odmora. Usprkos nekoliko obrana Pešić nije uspio zaustaviti goste, Cingesar je u 54. minuti izjednačio na 19:19. Slovenija je uskoro ostala bez jednog pa onda drugog isključenog igrača, Karačić i Ivan Slišković su lako poentirali za 21:19 čime je utakmica praktički bila odlučena.