Pod riječkom urom

Od Valtera i Tončija do Stevanovića!

Orlando Rivetti

Od Valtera i Tončija do Stevanovića, Trsaćanina koji je protiv Norvežana skupio 14 obrana, odagnao sve oblake kritike na račun vratara (sebe, Alilovića i Pešića), ali i izbornika Červara. Bili su gromobran ostatku ekipe, a onda je Stevo odlučio svima začepiti usta. S križa je skinuo razapetu ekipu i cijelu Hrvatsku doveo do kolektivnog ludila!



Deset godina je Tonči Peribonio stariji od Valtera Matoševića. Obojica su branili dok im kosti nisu počele »pucati«. Zajedno u Zametu nekoliko sezona, kada su Zamećani prije 25 godina bili viceprvaci Hrvatske. Zajedno u reprezentaciji koja je pod vodstvom Zdravka Zovka osvojila prvu medalju, brončanu, na Europskom prvenstvu (1994.) u Portugalu… Bio je to početak hrvatske rukometne berbe. U sastavu je bio i Alvaro Načinović, dvije godine kasnije kapetan zlatnih olimpijaca u Atlanti. U Atlanti je junak bio Matošević, u momčadi je bio i Labinjanin Franković. Pita se Matošević gdje su nestali oni Rusi iz Atlante… Nekad velesila! Kvarnerska hobotnica, dvije olimpijske medalje, druga je osvojena u Ateni (2004.), koju bi najradije bio preskočio jer rodio se sin Toni. Normalno, danas vratar u mladim sastavima Zameta… Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva, Mediteranske igre – devet igračkih medalja! Šest nacionalnih titula (i toliko Kupova) sa Zagrebom, jedan s Metkovićem… Danas je trener Mornara iz Crikvenice!


Od Valtera i Tončija do Stevanovića, Trsaćanina koji je protiv Norvežana skupio 14 obrana, odagnao sve oblake kritike na račun vratara (sebe, Alilovića i Pešića), ali i izbornika Červara. Bili su gromobran ostatku ekipe, a onda je Stevo odlučio svima začepiti usta. S križa je skinuo razapetu ekipu i cijelu Hrvatsku doveo do kolektivnog ludila!


Voditelji RTL-a, televizije koja nam svakodnevno servira rukomet u velikim dozama, ali veoma zanimljivo i stručno, pohvalili su se da je susret Hrvatske i Norveške gledalo milijun i pol Hrvata! Fenomenalno! Hrvatska je rukometna veselila, Hrvati razumiju i uživaju u rukometu… Večeras od 20.30 sati cijela će zemlja biti ispred malih ekrana. Osim onih sretnika koji utakmicu s Francuzima gledati u čudesnom ambijentu zagrebačke Arene.




Nikola Karabatić je zaštitni znak francuskog rukometa, brat Luka je uništio anemične Srbe… Svjetski prvaci nemaju više Omeyera, vratara sa stotinu ruku, i Narscissea. Novi je val još ubojitiji… Ako zapne, tu je uvijek – Nikola Karabatić. A Omeyerov dvojnik, Gerard, sakupio je 19 obrana protiv Šveđana! Didier Dinart, neka najbolji obrambeni igrač na svijetu, rođen na otoku Gvadalupe u Malim Antilima, preuzeo je momčad nakon odlaska najtrofejnijeg izbornika u povijesti, Claudea Oneste te posložio novi francuski stroj za obranu i – golove. Snažna, granitna obrana zaštitni je znak Francuza, koji su protiv Srbije upisali četrnaestu pobjedu zaredom na velikom natjecanju. Koračaju prema naslovu prvaka Europe, koji žele spariti sa svjetskom titulom… Na putu im je večeras Hrvatska. Nakon demonstracije sile i modernog rukometa protiv Norveške, sve je moguće! U grotlu Arene sa Stevanovićem još jednom u naslovnoj ulozi, ali i cijelom ekipom s nožem u zubima u fazi obrane. Na svojih šest metara. Bila to obrana 6-0 ili 5-1, li pak neki novi Linov specijalitet… Obrana, tranzicija, brzina, pamet u glavu kod crtanja napadačkih akcija… Sve mora biti savršeno da bi se u »francuski stroj« ubacilo nekoliko zrnca pijeska… Susret s Norvežanima bio je putokaz. Hrvatska je uskrsnula, želi do polufinala, do kraja… Naslova prvaka. Francuska je najbolji test. Naslovi se osvajaju pobjedama nad – nepobjedivima. Još jedna luda rukometna noć.


Luka Cindrić nije Ivano Balić, niti Domagoj Duvnjak, ali je karizmatični vođa ove reprezentacije. Uvijek spreman podmetnuti leđa, preuzeti odgovornost i riješiti utakmicu (Bjelorusija), kada se ekipa nađe u slijepoj ulici. Ogulinac, prvak Europe s Vardarom (potpisao je već za Kielce), na dobrom je putu postati MVP prvenstva. Istaknut će svoju kandidaturu ako večeras dobijemo Francuze… Luka i Karačić moraju organizirati igru, Stepančić i Mamić aktivirati topove, Hrvatska mora letjeti na krilima Štrleka, Čupića, Horvata… Marić zabijati s crte od šest metara. Otvoriti pukotine u francuskom zidu. Utakmice dobivaju obrane, ali zbrajaju se golovi… Velika utakmica, nikad važnija u susretima Hrvatske i Francuza. Put do slave vodi preko – Karabatića. Dirigentska palica u rukama je Luke Cindrića!