EP rukomet

Norvežankama zlato, Isabelle Gullden naj rukometašica prvenstva

Hina

Norvešku su do pobjede predvodile Linn-Kristin Riegelhuth Koren sa 10, te Nora Mork sa sedam golova, dok je sjajna Silje Margaretha Solberg sakupila 15 obrana. U španjolskim redovima najefikasnija je bila Abaurrea Nerea Pena sa 10 golova



U finalnom susretu Europskog prvenstva rukometašica koje je održano u Mađarskoj i Hrvatskoj Norveška je u Budimpešti pobijedila Španjolsku 28-25 (10-12) i osvojila šesti europski naslov.


Norvežanke su bile najbolje i 2010. u Danskoj i Norveškoj, 2008. u Makedoniji, 2006. u Švedskoj, 2004. u Mađarskoj i 1998. u Nizozemskoj. Španjolkama je ovo bilo drugo finale i drugi poraz. Prije šest godina u Makedoniji također su u završnom ogledu izgubile od Norveške.


Norvešku su do pobjede predvodile Linn-Kristin Riegelhuth Koren sa 10, te Nora Mork sa sedam golova, dok je sjajna Silje Margaretha Solberg sakupila 15 obrana. U španjolskim redovima najefikasnija je bila Abaurrea Nerea Pena sa 10 golova.




U susretu za treće mjesto Švedska je pobijedila Crnu Goru 25-23 (11-12). Isabella Gullden sa sedam i Ida Oden sa šest golova predvodile su Švedsku, dok je Katarina Bulatović bila najbolja kod Crne Gore koja nije uspjela obraniti naslov osvojen prije dvije godine u Srbiji. Šveđankama je ovo drugi najveći europski uspjeh nakon što su prije četiri godine bile druge.


Šveđanka Isabelle Gullden najbolja je rukometašica europskog prvenstva koje je održano u Mađarskoj i Hrvatskoj, a ujedno je i prvi strijelac prvenstva sa 58 golova.


Za najbolju obrambenu igračicu prvenstva izabrana je Šveđanka Sabina Jacobsen.


Posebna komisija proglasila je i najbolju ekipu prvenstva koju čine vratarka Silje Solberg (Norveška) – lijevo krilo: Maria Fisker (Danska) – lijeva vanjska: Cristina Neagu (Rumunjska) – srednja vanjska: Kristina Kristiansen (Danska) – kružna napadačica: Heidi Loke (Norveška) – desna vanjska: Nora Mörk (Norveška) – desno krilo: Carmen Martin (Španjolska).