Zlatko Saračević

Najveći pritisak je igrati polufinale jer s tom utakmicom dobiješ medalju

Igor Duvnjak

Zlatko Saračević/Foto PIXSELL

Zlatko Saračević/Foto PIXSELL

Znam iz iskustva da je najveći pritisak polufinale jer tu sa tom utakmicom dobijaš medalju, spavaš s njom i onda si puno mirniji. Najstresnija je utakmica polufinala, tu si a još nisi ništa osvojio, a kako to pobijediš, onda si riješio veliki problem, skinuo veliki teret. U finalu je veliko pitanje koliko će ti umor dozvoliti da igraš, stvar je samo pripreme - kaže Saračević



RIJEKA Zlatko Saračević je s Irfanom »Pipom« Smajlagićem činio najslavniji banjalučki tandem ljevorukih asova Borca, čije su majstorije godinama doprinosile velikom međunarodnom ugledu hrvatskog rukometa. I jednog i drugog je na svoje zadovoljstvo mogla gledati i riječka publika, kada su nosili dres Zameta. Nezaboravni bombarder svjetskog glasa Saračević je zadovoljan dosadašnjim nastupima svojih nasljednika u reprezentaciji, čekajući večerašnji polufinale.


– Do sada je to bilo OK – kaže slavni »Sarač«, nekadašnji osvajač zlatne i brončane medalje na Olimpijskim igrama, viceprvak svijeta, brončani na Europskom prvenstvu, nekada i igrač te trener Zameta, sada trener rukometašica Podravke Vegete. – Bilo je dosta utakmica u kojima smo bili favoriti i to smo pokazali na terenu. U one dvije teške utakmice s Njemačkom i Španjolskom smo pokazali kvalitetu i na koncu smo se plasirali u polufinale.


U spomenutim ogledima s Njemačkom i Španjolskom hrvatski igrači su demonstrirali itekakvu mentalnu čvrstinu. S Njemačkom su nadoknadili značajan rezultatski zaostatak, iz matne pozicije su odjurili do pobjede, sa Španjolskom su nadoknadili još veći rezultatski minus u drugom poluvremenu, čak su imali napad za pobjedu.




– To je najjača stvar da ova ekipa ima karakter, momčad ima iskustvo, bitno je to da igrači ne gube glavu u ključnim trenucima. Te su sve stvari jako pozitivne i mišljenja sam da je to najveći plus što ekipa ne padne, ima karakter i gura do kraja. Zna svoj cilj i ide, to je možda jedna od najvećih kvaliteta ove momčadi uz njezinu obranu, koja je stvarno vrhunska.


Saračević ima bogato iskustvo igranja polufinala na najvećim natjecanjima kada je znao doći i do zlatne medalje, zna kako je biti u koži polufinaliste.


– Znam iz iskustva da je najveći pritisak polufinale jer tu sa tom utakmicom dobijaš medalju, spavaš s njom i onda si puno mirniji. Najstresnija je utakmica polufinala, tu si a još nisi ništa osvojio, a kako to pobijediš, onda si riješio veliki problem, skinuo veliki teret. U finalu je veliko pitanje koliko će ti umor dozvoliti da igraš, stvar je samo pripreme.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU