Željko Tomac

NORVEŠKA FILOZOFIJA Znamo što će Lino pokušati, ali mi ćemo ustrajati u svojem rukometu

Igor Duvnjak

Sander Sagosen/Foto REUTERS

Sander Sagosen/Foto REUTERS

Znamo kako će igrati suparničke reprezentacije, pa tako i Hrvatska. Međutim, mi namećemo svoj način igre. Pravila su danas takva da postoji brzi centar. Bez obzira na to što je eventualno postignut pogodak mi trčimo naprijed kao da idemo u kontru - govori Željko Tomac, Riječanin u norveškom stožeru



RIJEKA Norveška reprezentacija, koja je posljednjih godina pravi hit svjetskog rukometa, ima snažan hrvatski, točnije riječki začin sa Željkom Tomcem. Ovdašnjim ljubiteljima rukometa, pogotovo nekadašnjim suigračima iz onog davnog Zameta, te onda i igračima kojima je u ona davna doba on bio trener, snažnije zakuca srce kada na TV-u gledajući prijenos norveških utakmica na njihovoj klupi vide drago lice prijatelja im Tasketa. Norveška, večerašnji veliki suparnik Hrvatske u polufinalu, djeluje zastrašujuće na ovom Europskom prvenstvu nižući uspjeh za uspjehom u svim do sada odigranim susretima.


– U svih sedam dosadašnjih utakmica na prvenstvu smo odigrali dosta dobro – kaže Željko Tomac, jedan iz ove itekako sportske obitelji o kojoj bi se moglo napistati i knjigu.Brat Nikola je nezaboravna radilica u veznom redu iz dana legedarnog Ivana »Đalme« Markovića, kada su »crveni sa Krimeje« igrali četvrtfinale Kupa Jugoslavije. Kćerke mu, Teodora i Marta, krenule su očevim stopama. Igrale su i za hrvatsku reprezentaciju. Marta je pak zaigrala i za Norvešku s kojom je postala – svjetska prvakinja. Obitelj inače živi u Trondheimu, trećem po veličini norveškom gradu koji je u riječkom rukometu radi njih često spominjan. Po dolasku na Kvarner smješteni su u Opatiji, na Lipovici. Sada je Željko zadovoljni trener u stručnom stožeru reprezentacije koja je novi rukometni gospodar Skandinavije nakon što je to u davnija vremena bila Švedska, u ova novija Danska,


Susrest će se momčadi koje u najavama imaju dvije sasvim suprotne težnje. Tomcu smo prenesli Červarove namjere u smislu uspostavljanja pozicijske igre s čvrsto postavljenom obranom i pokušajima »umrtvljivanja« ritma.




– Znamo kako će igrati suparničke reprezentacije, pa tako i Hrvatska. Međutim, mi namećemo svoj način igre. Pravila su danas takva da postoji brzi centar. Bez obzira na to što je eventualno postignut pogodak mi trčimo naprijed kao da idemo u kontru. Nama je odlazak na centar kao kontra. Stalno igramo tako da kada dobijemo gol, mi smo već u sprintu, jurimo na suparničku polovicu. Suparnik normalno može umrtviti tu igru, što će Hrvatska i pokušati, što je Lino i poručio, ali mi ćemo ustrajati na svome: nakon primljenog pogotka ćemo trčati u kontranapad. To je riješenje. Kada suparnik prima puno golova, to postane mentalno, psihološki teško, opterećenje mu je činjenica da kada god postigne pogodak mora stalno brzo trčati u obranu. Mislim da smo u tom segmentu jaki, probati ćemo tako igrati – kaže Tomac.