Zametske računice

Mogu li rukometaši Zameta do Lige za prvaka? Teško, ali…

Igor Duvnjak

Zamećanima treba obilna bodovna berba žele li u doigravanje za prvaka/Foto Arhiva NL

Zamećanima treba obilna bodovna berba žele li u doigravanje za prvaka/Foto Arhiva NL

Vodeća Dubrava sa 21, Poreč i Umag sa 19 bodova su stekli prednost kojom su praktički već sigurni za razigravanje u elitnom razredu, ostali aspiranti jedni drugima do uha, pokušat će se u finišu provući kroz to usko grlo do željene četvrte pozicije. Četiri kola prije kraja čak je pet klubova u igri, a dijeli ih samo tri boda, teoretski svaki od njih može u Ligu za prvaka.



RIJEKA Letimičan pogled na poredak u Premijer ligi rukometaša govori više od riječi, ulazak u ciljnu ravninu najavljuje uzbudljivu utrku kada je riječ o Ligi za prvaka koja je želja raznim klubovima, ali će ostati samo sanak pusti za neke od njih buduću da mjesta ima samo četiri, a pretendenata je mnogo više. U to razigravanje najboljih ulaze četiri kluba, a pred vrata Lige za prvaka se uoči posljednja četiri kola natiskala skoro cijela liga, praktički svi osim dva posljednjeplasirana, Rudara koji ima 8 i Gorice koja je osvojila tek pet bodova.


U takvom okruženju prva trojica ipak mirnije spavaju na već ranije pripremljenoj zalihi, vodeća Dubrava sa 21, Poreč i Umag sa 19 bodova su stekli prednost kojom su praktički već sigurni za razigravanje u elitnom razredu, ostali aspiranti jedni drugima do uha, pokušat će se u finišu provući kroz to usko grlo do željene četvrte pozicije, koja je tako blizu, a tako daleko. Četiri kola prije kraja čak je pet klubova u igri, a dijeli ih samo tri boda, teoretski svaki od njih može u Ligu za prvaka.


Vreća


Stara je mudrost bila »grabite bodove od početka prvenstva dok ih je puno u vreći, kako se bliži finiš sve je teže do njih jer ih ima manje«, no ovim klubovima to iz raznih razloga nije uspjelo, sada su u poziciji da »usred zime, kada je izbor sužen, moraju nabavljati drva«.




U tom prostoru, na razmeđi između Lige za prvaka i Lige za ostanak je i riječki »Zamet«, koji je protekle subote u uzbudljivom susjedskom derbiju nadmašio četvrtoplasirani Rudan Labin 26:24 i prišao mu na dva boda. To je za Zamećane dobra vijest, loša je da sa nekadašnjim »rudarima« imaju lošiji međusobni omjer, u Labinu je bilo 27:24 za domaće. Inače, iza Rudan Labina su Sesvete i Spačva sa samo bodom manje, Zamećani imaju 13, Varaždin 1930 12 bodova.


Riječki klub je igrao Ligu za prvaka prošli put u sezoni 2015./16. kada je zauzeto četvrto mjesto. Upamćen je i izlazak na europsku scenu kada je momčad koju su vodili Valter Matošević i Marin Mišković u kvalifikacijama za Kup EHF-a punili tribine na Zametu, eliminiravši ugledne klubove, francuski Creteil i rumunjski Bukurešt nakon čega su ispali od bundesligaša Melsungen. To su tek lijepe uspomene na prošla vremena, stvarnost govori o još jednom zametskom zidanju kuće od temelja s ekipom u kojoj je niz vrlo nadarenih mladića, ali igrača kojima još nedostaje iskustva.


Ceh


Plaćan je ceh tijekom cijele sezone, tako i u pretprošlom kolu kada je u gostima kod lidera Dubrave doživljen poraz golom dvije sekunde prije kraja. Trener Nedeljko Lalić je dobio iskusnija pojačanja u Tinu Lučinu, Filipu Glavašu i Nikoli Babiću, ali oni su stizali tek tijekom sezone kada su bodovi, mnogi i nesretno i nespretno, već bili izgubljeni.U Zametu sada nema mnogo kalkuliranja u toj jurnjavi za četvrtom pozicijom, treba samo juriti pobjede, počevši od prvog idućeg ispita doma sa Spačvom. Poslije toga slijede ogledi s Istranima, gostovanje Poreču i ugošćavanje Umaga te na koncu gostujuća utakmica kod Gorice. Nezahvalno je unaprijed davati odgovore na brojna pitanja jer je sport poznat po iznenađenjima, ali je jasno da Zamećane samo obilna berba bodova može lansirati u Ligu za prvaka.