Riječki rukometni as

Mirza Džomba: Poljska će nam pokazati pravu sliku ove Hrvatske

Igor Duvnjak

Mirza Džomba/Foto: Sergej DRECHSLER/ NL arhiva

Mirza Džomba/Foto: Sergej DRECHSLER/ NL arhiva

Naravno da stožeru  treba dati priliku i treba ih podržati ako ne bude osvojeno neko zadovoljavajuće mjesto. Ali, ne smije nam se dogoditi rupa bez rezultata od pet, šest godina – kaže Džomba



RIJEKA Mirza Džomba, proslavljeni riječki rukometni as, pomno prati događanja na Europskom prvenstvu, dijeleći svoje dojmove s gledateljima RTL televizije. Čovjek koji je bio svjetski prvak i olimpijski pobjednik te klupski prvak Europe zadovoljan je onim što su do sada pokazale najbolje kontinentalne reprezentacije.


 – Prvenstvo mi je odlično, kvalitetno i zanimljivo – kaže Mirza Džomba.  – I inače govorimo da je Europsko prvenstvo najkvalitetnije rukometno natjecanje, sada se samo potvrđuje da je stvarno tako.  Događaju  se čudne utakmice, ostvaruju se čudni rezultati. Onaj tko voli i prati rukomet sigurno može gledati dobre i kvalitetne utakmice.


Džomba je silnih godina bio sudionik najvećih sportskih natjecanja, stoga njegova tvrdnja o evoluciji u organizaciji ovog sporta ima adekvatnu težinu.


Brzina je moć


– Rukomet je napredovao ambnormalno što se tiče organizacije, TV prijenosa. Kvaliteta rukometa je otišla u nebo.  Prije se otprilike znalo što se može očekivati, a sada ima jedno sedam, osam reprezentacija koje  otimaju bodove i glavnim favoritima.  Nitko više ne može ni protiv koga reći da će sto posto pobijediti.U napretku rukometne igre je itekako zamjetna atletska komponenta, uz tradicionalno znanje fizička priprema je itekako važna.


Mirza Džomba ističe zahtjevnost komentiranja Europskog prvenstva u studiju RTL-a.– Nema puno vremena za previše pričanja, odlaženja u širinu, no nadam se da ljudima koji ne prate ovaj sport uspijevamo približiti taj rukomet. Nadam se da smo uspjeli. Ovaj posao uopće nije lagan. Treba se pripremiti jer imaš jako malo vremena, a moraš reći dosta toga. Nema ništa bez priprema.


– Sada je brzina moć. Ekipa treba imati jedno šesnaest igrača za rotaciju. Puno se mijenja, igra se puno ubrzala. Međutim, opet se pojave ti Francuzi koji sve to nekako umire, malo nas istuku, to odrađuju na »fiziku«.  Oni su, možda uz Španjolsku, ostali jedini koji igraju igru »dva na dva« s pivotom, koji još gaje nekakav rukomet od ranije. Svi drugi igraju rukomet »trči i pucaj«. To su kratki napadi, jako se puno šutira. Vidimo to po  rezultatu Norvežana, odnosno vidimo da se s odličnim  postotkom šuta, drugim riječima dobrom realizacijom, može doći daleko. Oni su u ozbiljnim kombinacijama za medalju.


Hrvatska je izgubila prvo upravo od Norveške, nakon toga je doživjela poraz od Francuza, koji će je vjerojatno stajati ulaska u polufinale.


– Još nemam definirani konačni stav o Hrvatskoj, trebaju mi još ove dvije preostale utakmice da sa sigurnoću mogu reći sviđa li mi se to ili ne. Za sada mislim da igramo dosta toplo – hladno. Definitivno se pokazalo da imamo taj psihološki problem protiv Francuza te onaj našeg i njihovog sustava.  Pokazalo se da na ovakvom turnirskom natjecanju snaga pobjeđuje nasuprot brzini i tehnici. Mi smo tehnički bolji igrači od njih, Francuzi igraju ružniji rukomet od nas, ali nažalost broje se bodovi i pobjede, a tu su oni  daleko moćniji od nas.


Podrška stožeru


Džomba je u bogatoj karijeri prošao eru »sedam mršavih krava« dok nije zaigrao u reprezentaciji koja je osvojila niz medalja.


– Kada se pogleda individualna kvaliteta, mi smo »tu negdje«. Možda nemamo jednog Balića ili Metličića, koji je u osam utakmica mogao odigrati svih 60 minuta »obrana-napad«. Ali imamo kvalitetu, tu su igrači koji igraju u vrhunskim klubovima. Sada to treba sve povezati u grupnu vrijednost. Imamo mlad stručni stožer. Naravno da im treba dati priliku i treba ih podržati ako ne bude osvojeno neko zadovoljavajuće mjesto. Ali, ne smije nam se dogoditi rupa bez rezultata od pet, šest godina. Toga se najviše bojim. Ne smijemo pasti prenisko. Moj stav prije ovog prvenstva je bio da, nije bitno hoćemo li biti peti, šesti ili sedmi ako ćemo iskristalizirati dvojicu, trojicu igrača na pozicijama na kojima trenutačno imamo rupe. Mislim na pivote i na lijevog vanjskog. Mislim da smo već dobili Marića i da imamo odličnu dvojicu lijevih bekova, Sliškovića i  Mamića koji se mogu nadopunjavati i u idućih pet – šest godina mogu igrati bitnu ulogu u reprezentaciji.  Čuli smo da HRS nije stavio pritisak rezultata na ovom natjecanju, ipak je ovo prvi turnir ovog stručnog stožera. Javnost  treba podržati struku, ne može se ništa napraviti od prve.  Činjenica je da sada nismo u krugu tri, četiri najbolje reprezentacije u koji su nas uvijek svi svrstavali, činjenica je da smo ispali iz kruga favorita.



Hrvatska muška rukometna reprezentacija, koja na Europskom prvenstvu u srijedu igra posljednji dvoboj u skupini 1 s domaćinom Poljskom je jučerašnje slobodno vrijeme iskoristila za posjet zloglasnom koncentracijskom logoru u Auschwitzu, najvećem takvom mjestu masovnog ubijanja, glavnom  logoru nacističke Njemačke. Prema vijestima s lica mjesta izbornik hrvatske  reprezentacije Željko Babić je bio vidno potresen, a posebno su ga uznemirile dječje žrtve.



Teorija


Hrvatska je sačuvala tek minimum teoretskih izgleda za plasman u polufinale, a po njima u srijedu treba nadmašiti Poljsku s više od devet golova razlike, ali prije toga Norveška, koja je sinoć iznenađujuće remizirala s Makedonijom, mora pobijediti  Francusku kako bi se stvorio krug od tri reprezentacije sa šest bodova (Poljska, Francuska, Hrvatska).


– Do početka utakmice s Poljskom sve će se znati, imat ćemo čistu sliku. Bez obzira na rezultat te utakmice, moramo voditi računa da smo mi Hrvatska. Poljake treba pokušati dobiti na njihovu terenu, treba ih izbaciti iz polufinala i usput im vratiti za poraz u četvrtfinalu SP-a u Kataru lani.  Sada za to imamo savšenu priliku, oni će sigurno biti pod većim pritiskom nego mi. Predvidljiva su reprezentacija, izrazito ovise o dvojici igrača, Bieleckom i Jureckom. Sigurno imamo veće šanse nego s Francuzima. Ovi su druga priča, oni su nas ranili psihološki, a fizički su nadmoćniji. Sada će nam Poljska pokazati pravu sliku Hrvatske.