Premijer liga

Miličević tragičar: Rukometaši Zameta prokockali pobjedu protiv Varaždina

Kristian Sirotich

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Umjesto statusa junaka Zamećanin David Miličević postao je tragičar derbija 9. kola Premijer lige rukometaša, u kojemu su Varaždinci siguran poraz velikom Miličevićevom nesmotrenošću pretvorili u remi ravan pobjedi izboren nakon što je već istekla 60. minuta. Riječani su imali pogodak prednosti (29:28), imali su napad i naizgled kontrolirali situaciju, te odbrojavali sekunde do mukom izborene pobjede. Točno 25 sekundi prije kraja domaća je klupa minutom odmora dodatno savjetima željela mobilizirati domaće redove, ali sve je bilo uzalud. Kao po Murphyjevom zakonu Riječani su nanizali nekoliko velikih gluposti, što u konačnici nisu mogle proći nekažnjeno.


Pasivan napad


Nedugo nakon predaha sudačke su se ruke našle u zraku zbog domaće napadačke neaktivnosti, iznudili su Riječani i jedan prekršaj pet sekundi prije kraja susreta, ali umjesto da netko reda radi uputi udarac na vrata gostiju lopta je nenadano vraćena Miličeviću što je sucima bilo dovoljno da dosude pasivan napad. Kada su već kola krenula nizbrdo, nezaustavljivo su jurnula ka provaliji, Miličević umjesto da je ostavio loptu na mjestu odgurnuo ju je rukom, gostujuća klupa je skočila, vrijeme je isteklo, a sudac nakon kratkog savjetovanja s nadzornikom Seferovićem donio jedinu moguću odluku – sedmerac.


Ante Tokić sedmi je put u utakmici stao na liniju sedam metara, Marin Đurica na drugoj strani pokušao pronaći koncentraciju, pročitao je Tokićeve namjere, okrznuo loptu vršcima prstiju, ali ona se ipak zakoprcala u riječkoj mreži za veliko gostujuće slavlje i konsternaciju u redovima domaćina, koji su samo minutu ranije imali dobivenu utakmicu. Na isteku 59. minute vratar gostiju Matija Špikić obranio je jedan pokušaj Petra Jelušića, ali je Jadranko Stojaković izborio na crti odličnu poziciju te požrtvovno i atraktivno pokupio odbijanac za, činilo se, prednost što se ne može olako prokockati (29:27). No, već u sljedećem napadu gosti su brzopotezno izborili sedmerac, a Tokić šesti put bio uspješniji od domaćeg vratara. Sve ostalo što se na utakmici zbivalo graničilo je s mogućim.


Preokret




Riječani nisu odigrali Bog zna kako dobru utakmicu na obrambenom planu, imali su tijekom prvog poluvremena nekoliko iznimno loših perioda, ali su se uspjeli na vrijeme trgnuti i utakmicu učiniti kud i kamo zanimljivijom nego li je to sugeriralo otvaranje budući da su Varaždinci već u 5. minuti vodili 6:1, a u 18. i 12:7. Serijom 7:0 koju je otvorio Mateo Hrvatin (Đurica nanizao nekoliko obrana, a Varaždinci nekoliko izgubljenih lopti uz dva isključenja) do 29. minute preokrenuli su rezultat (14:12). U 38. minuti gosti su iznova uhvatili priključak (16:16), do 59. minute praktički se igralo gol za gol. A onda su domaćini stekli i prokockali golemu prednost.