Vratar Zameta

Marin Đurica junak zametskog uspjeha: Upisao sedamnaest obrana, od čega posljednju – glavom

Igor Duvnjak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Kada bismo napravili veliku razliku, onda bismo zastali – kaže golman riječkog sastava, koji je obranio 17 lopti, posljednji šut ga je pogodio u glavu s crte



RIJEKA Rukometaši »Zameta« nastavili su pobjednički niz, nakon pobjede s »Bukureštom« na europskoj sceni, u Premijer ligi su poslije uspjeha s »Ribolom Kaštelom« kod kuće, u Rudom nedaleko Samobora, svladali su »Rudar«. Riječani su u prvom poluvremenu kišom golova gasili entuzijazam novaka u ligi, u nastavku su čvrstom obranom čuvali prednost. Pritom je golman Marin Đurica, jedan od njihovih jesenskih junaka, skupio 17 obrana, od čega tri sedmerca.


– Posljednji udarac me pogodio u glavu, bio je to pun šut, lopta je bila upućena s pozicije pivota – kaže Đurica. I pivot Jadranko Stojanović nije prošao najbolje, dobio je lagani potres mozga nakon udarca koljenom u glavu.


Đurica i suigrači su se ovog puta dobro snašli u ubrzanom ritmu utakmica, uzevši važne bodove. Dočekala ih je vruća atmosfera, ali joj nisu podlegli, naprotiv, bila im je inspiracija.




– Ovo je bilo teško gostovanje, prvi put smo igrali u Rudom. Dvorana je mala, ali akustična, napuni se gledateljima. Publika je bila jako aktivna, bio je lijep doživljaj igrati. U finišu smo čak doveli rezultat u pitanje, bilo je napeto, ali uspjeli smo izvući pobjedu.


U posljednje vrijeme se dosta razglaba o obrani Zamećana, koja je ovog puta sačuvala pobjedu.– U obrani smo igrali dobro, ali to je bilo na trenutke. Kada bismo napravili veliku razliku, onda bismo zastali i rekli »to je to«. Obrana nam je dobra, ali mora biti konstantnija. Čim se odvojimo to funkcionira, a onda s vremenom dođe do »crne rupe«.

U kalkulacijama oko skorašnjih obaveza kormilarima Zamećana Valteru Matoševiću i Marinu Miškoviću utakmica s »Rudarom« bila je jako bitna.


– Svakako da nam je pobjeda bila najvažnija. Dečki su dali svoj maksimum, svi su se »bacali na glavu«. Prikazali smo kolektivnu igru i pobijedili, većina igrača je dobila priliku. Kao i s »Bukureštom« te Kaštelanima, pokazali smo da smo momčad.



Iako još ima dosta vremena do europskih utakmica s uglednim bundesligašem »Melsungenom« u 3. kolu kvalifikacija za Kup EHF-a, 19. studenoga u Rijeci i 26. studenoga u gostima, u riječkim rukometnim krugovima se priča o tim ogledima.


– Svakako da će to biti rukometna fešta, dolazi jak, ugledan suparnik, bundesligaš. Bit će to stvarno lijep događaj, jedva čekamo tu utakmicu, ali naravno, sada prvo razmišljamo o »Gorici« – kaže Đurica.



»Đuro« i suigrači mogu malo odmoriti od ritma srijeda-subota, idući nastup im je tek u subotu s »Goricom« u Centru Zamet.


– Sada možemo malo odahnuti, vidjet ćemo kako će to treneri iskoristiti, hoćemo li imati odmora ili ćemo podizati spremu. U svakom slučaju, ovo malo pauze će nam itekako dobro doći uoči idućih obaveza. Uspjesi u Europi su nam veliki impuls za dalje obaveze.


U Premijer ligi smo malo kaskali psihološki jer smo se možda više htjeli dokazati u međunarodnim utakmicama. Ali, eto pomalo lovimo konce i u našem prvenstvu, nanizali smo tri pobjede.