Hrvatski izbornik

Mago di Umago: Srebro posvećujem svojoj supruzi, djeci i unucima, idemo kući ponosni

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



STOCKHOLM Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar osvojio je sedmu medalju s olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava.


Červar je protiv Španjoske vodio reprezentaciju Hrvatske u svom sedmom velikom finalu osvojivši peto srebro uz dva zlata.


Prvo zlato osvojio je 2003. na svjetskom prvenstvu u Portugalu protiv Njemačke, a godinu dana kasnije i olimpijsko zlato u Ateni ponovo protiv Njemačke.




“Mago di Umago” ima i pet drugih mjesta – dva sa svjetskih (2005, 2009) i tri s europskih prvenstava (2008, 2010, 2020).


Červar ima i tri medalje s Mediteranskih igara. Na hrvatskoj klupi je osvojio zlato u Tarragoni (2018) i srebro u Almeriji (2005), dok je kao izbornik talijanske reprezentacije osvojio srebro u Bariju 1997.


Hrvatski izbornik je bio korak do ulaska u povijest, naime samo su dva stručnjaka osvojila olimpijsko, svjetsko i europsko zlato – Rus Vladimir Maksimov i Francuz Claude Onesta.


Francuski stručnjak je osvojio dva olimpijska zlata (2008, 2012.), tri puta je bio svjetski prvak (2009, 2011, 2015), a tri puta se uspio na krovu Europe (2006, 2010, 2014). Onesta ima i olimpijsko srebro (2016), dvije svjetske bronce i jednu europsku broncu.


Rus Maksimov je na klupi “Zbornaje” osvojio olimpijsko zlato (2000), dva svjetska zlata (1993, 1997) i prvo mjesto na EP-u 1996.


Lino ima olimpijsko i svjetsko zlato, no nažalost nikada nije slavio na europskim prvenstvima.


– Krvavo smo zaradili ovo finale, čestitam igračima, ništa im ne zamjeram. Trebalo je za finale malo više širine, nismo imali ozlijeđenog Cindrića. Njihov vratar se dobro držao i spriječio nekoliko velikih šansi. Nismo izdržali, nažalost pali smo u zadnjih pet minuta. Moramo ići dalje, ponosni se moramo vratiti kući. U životu ne možeš sve dobiti, moraš se zadovoljiti s onim što imaš. Mogu s ponosom gledati moju cijelu karijeru, puno sam postigao. Hvala svima koji su bili oko mene, nemam si što predbaciti. Više neću voditi ekipu na EP-u ili SP-u, hvala igračima na velikoj borbi i htijenju. Nismo u finalu imali dovoljno siline, ali treba skinuti kapu igračima, trebamo otići ponosni kući. Srebro posvećujem svojoj supruzi, djeci i unucima – izjavio je Červar nakon poraza u finalu.