Udarna igra rukometne vrste uoči svjetske smotre

Lacković: U Španjolsku idemo skromno, ali spremni smo na veliki rezultat

Ivana Vaupotić

Bez obzira na okolnosti, i mi smo u društvu favorita. Možda bismo trebali vrebati iz prikrajka, s obzirom na dosta mladih igrača. Ni slučajno se ne trebamo razbacivati obećanjima o zlatu – kaže Lacković



ZAGREB » Teško se sjetiti kada je u povijesti hrvatskog sporta toliko toga ovisilo o jednom prstu. Uoči Svjetskog prvenstva u Španjolskoj upravo je taj dio anatomije Blaženka Lackovića u samom centru pažnje.



Rukometni portal handball-planet.com uoči svjetske smotre u Španjolskoj prognozira rasplet u borbi za medalje. Po njemu svjetski prvak postat će domaćin Španjolska koja će u finalu svladati Francusku. Po prognozama Danskoj će pripasti brončano odličje nakon pobjede nad Poljacima.    Mađarska, Rusija, Hrvatska i Island svoj će put završiti u četvrfinalu, dok će se za poredak do devetog do šesnaestog mjesta boriti Srbija, Tunis, Njemačka, Bjelorusija, Slovenija, Makedonija, Egipat i Crna Gora.





– U srijedu ujutro sam odradio prvi trening s loptom, i mogu reći da uopće nije bilo loše. Naravno, to još uvijek nije to, ali takva situacija je normalna s obzirom na okolnosti. Krajem studenoga bio sam na operaciji, a s loptom ipak treba raditi duže vrijeme. Međutim, preostalih nekoliko dana treninga puno će mi koristiti. Siguran sam da ću se dizati iz utakmice u utakmicu i da mogu pomoći reprezentaciji – objašnjava Lacković.


Izostanak Ivana Balića nezaobilazna je tema. Kako gledate na to?


– Takvog igrača je jako teško nadomjestiti. Balić je svojom pojavom davao iskustvo i vukao reprezentaciju u trenucima kada bi svi drugi stali. On je bio vođa jedne velike generacije i istinski smo mu zahvalni na tome. Sigurno je da sada moramo svi jako zapeti kako bismo kompenzirali njegov izostanak.



  12. siječnja » Hrvatska – Australija » 16.45  14. siječnja » Alžir – Hrvatska » 16.45  15. siječnja » Hrvatska – Mađarska » 21.15  17. siječnja » Hrvatska – Egipat » 21.15   19. siječnja » Španjolska – Hrvatska » 19.00


Jednog dana ćete i vi doživjeti takvu sudbinu?


– Svjestan sam da nam svima ide vrijeme, jer to je normalno u svačijoj karijeri. Uskoro će doći vrijeme da prepustimo svoja mjesta mlađim dečkima. Te stvari su neizbježne, a ja namjeravam biti na raspolaganju reprezentaciji sve dok igram u dobroj formi i dok me sluša tijelo. Na kraju krajeva, prošlo je već deset godina od onog zlata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. Ranije smo mi bili ti koje savjetuju stariji igrači, a sada smo u ulozi da pomognemo mlađima svojim iskustvom.


Koliko Hrvatskoj odgovara raspored utakmica u skupini D?


– Kao prvo, svakome suparniku moramo pristupiti s dužnim poštovanjem. Prva utakmica je s Australijom, a to nam odgovara da isprobamo neke varijante za nastavak natjecanja, jer radi se o najslabijem sudioniku Svjetskog prvenstva. Nakon njih nas očekuje Alžir, a potom idu Mađarska, Egipat i Španjolska. S obzirom na sustav natjecanja, u kojem eliminacijski dio kreće od osmine finala, moramo pametno rasporediti snage. Vjerujem da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu i da ćemo svježi dočekati osminu finala i četvrtfinale. U ovakvom sustavu natjecanja to su dvije najvažnije utakmice. Do te faze može se doći sa svim pobjedama, a onda te može pokopati jedan loš dan. Mislim da je prijašnji sustav natjecanja bio pravedniji. No, što je, tu je. Kako je nama, tako je i ostalima.


Koga vidite u krugu favorita za naslov svjetskog prvaka?


– Bez obzira na okolnosti, mi smo sigurno u tom društvu. Možda bismo trebali vrebati iz prikrajka, s obzirom na dosta mladih igrača koje imamo. U svakom slučaju, ni slučajno se ne trebamo razbacivati obećanjima o zlatu. U Španjolsku idemo skromno, spremni na veliki rezultat. Ostali favoriti su Francuzi, Danci i Španjolci koji igraju na domaćem terenu. Oni će vjerojatno imati i lagani vjetar u leđa. No, ovo će biti vrlo izjednačeno i uzbudljivo Svjetsko prvenstvo na kojem ima desetak reprezentacija sposobnih za iznenađenje i plasman u polufinale.Prije deset godina hrvatska rukometna reprezentacija također se spremala za Svjetsko prvenstvo na Pirinejskom poluotoku. Te 2003. svijet je upoznao novu, zlatnu generaciju. – To se ne može usporediti s ovim danas. Tada je iza reprezentacije bilo nekoliko neuspjeha, pa ljudi nisu ni znali za nas. Štoviše, siguran sam da mnogi nisu imali pojma da idemo na Svjetsko prvenstvo. Svi smo bili mladi i motivirani da vratimo hrvatski rukomet tamo gdje mu je mjesto. Uspjeli smo i osvojili zlato. Sada je iza nas deset godina kontinuiteta, a siguran sam da će ovi mladi dečki nastaviti u istom ritmu.