Optimist uoči SP

Labinjanin Luka Stepančić: Siguran sam da u Francuskoj neće biti »slijepih putnika«

Mijat Gavran

Reuters

Reuters

Nitko slučajnošću ne dolazi na europsko ili svjetsko prvenstvo. Do prije nekoliko godina na tim natjecanjima je znalo biti slabijih reprezentacija, no ta vremena su prošla – kaže Luka Stepančić



UMAG Ono što je silno priželjkivao poslije neugodne ozljede, ostvaruje se u najljepšem obliku Luki Stepančiću. Vratio se na parket među igrače na koje izbornik Željko Babić najozbiljnije računa za predstojeću 25. svjetsku rukometnu smotru. Ista se igra uskoro, točnije od 11. do 29. siječnja u Francuskoj. Stoga su u punom jeku pripreme za iskušenja koja u prvoj fazi čekaju naše rukometne poklisare. Završetkom sezone u svojim klubovima, većina igrača gotovo da i nije imala pravog odmora. Rijetke su dane bili s bližnjima, obiteljima i u ovo blagdansko vrijeme. Koliko su ozbiljno shvatili kratko razdoblje priprema za Svjetsko prvenstvo govori i činjenica da su već drugog dana Božića marljivo radili, sve do zadnjeg dana protekle godine. Tek što su stigli zajedno s najdražima »uploviti« u Novu 2017., već istog su dana nakon puta iz metropole u večernjem terminu kročili u tradicionalnu oazu – umašku sportsku dvoranu.


U istoj je veoma živo, primjerenije rečeno udarnički radno, kako prijepodne, jednako tako i za treninga u poslijepodnevnim satima. Pojasnio je izbornik Babić reprezentativcima zašto im je na neki način uskraćen duži i potreban odmor. Jednostavno, nije bilo prostora za još koji dan uživanja u krugu najdražih. Nadaju se svi da će po završetku misije u Francuskoj moći uživati u onome što su ostvarili u svom 11. nastupu na svjetskoj smotri.


– Mene, kao uostalom i sve u krugu reprezentacije, raduje atmosfera koja je na visokoj razini, što je itekako važno uoči svakog nastupa, a posebice ovako velikog natjecanja kao što je Svjetsko prvenstvo. Sve drugo je u najboljem redu, pa neka tako i ostane nakon ovih priprema i utakmica koje su na kraju ovog zahtjevnog trenažnog ciklusa. Sretan sam zbog povratka među suigrače poslije oporavka koji je bio dugotrajan i trnovit – ističe Luka Stepančić.


Novogodišnja želja




– S koljenom je sve u najboljem redu, nije bilo nikakvih problema tijekom oporavka. Trebalo je »stisnuti zube« te se što savjesnije odnositi prema liječničkim uputama za povratak na parket. O mom stanju sad uvelike brine Mirko Krolo, čovjek koji je melem za sve naše poteškoće i probleme. Možete vidjeti kako on sve ima pod paskom, posebice one koji nisu fit. Za takve uvijek pronalazi sve najdjelotvornije mogućnosti da bez nekog osobitog opterećenja dosegnu potpunu i potrebnu fizičku spremu. Odlično se osjećam i ostaje mi poželjeti da to potraje. Svima nam je najveća novogodišnja želja da izborniku ostanu slatke brige da bira najraspoloženije za ispite koji su pred nama već od idućeg tjedna, a ne da mu ozljede diktiraju sastav.


Stručni stožer nastoji iskoristi maksimalno kratko vrijeme za što sadržajnije pripreme, zato i nema »praznih« minuta za dvosatnog vježbanja. Igrači to bez problema podnose, što je veliko zadovoljstvo u prvom redu Mirka Krola, čovjeka zaduženog za »punjenje baterija«. Koliki im je kapacitet doznat će protivnici u uvodnom dijelu natjecanja koje »kockasti« započinju već u petak, 13. siječnja kad Hrvatska igra premijerni susret sa Saudijskom Arabijom. Što misli o suparnicima naš sugovornik?


Prošla vremena


– Nitko slučajnošću ne dolazi na europsko ili svjetsko prvenstvo. Do prije nekoliko godina na tim natjecanjima je znalo biti slabijih reprezentacija, no ta vremena su prošla. Najbolji primjer je Rio, da Brazil, Argentina, Egipat, Tunis i drugi nisu protivnici protiv kojih se može odraditi pucački trening i osvojiti bodove bez većeg truda. Isto je i sa Saudijskom Arabijom s kojom ćemo se sastati na otvaranju natjecanja u skupini. Čekaju nas potom Mađarska, Bjelorusija i Čile, da bi taj ciklus zaključili s Njemačkom. Mislim da su nam ključni ispiti s Mađarima i Nijemcima, iako se i ostali susreti moraju maksimalno odraditi. Ove pripreme odrađujemo s krajnjom ozbiljnošću, jer one su temelj za ono što nas čeka. Sve što smo radili i uigravali moći će se vidjeti protiv Tunisa i Crne Gore koji su protivnici po mjeri za kraj ovog ciklusa – razmišljanje je stasitog Istrana.


Samo jedan dan ostaje hrvatskim rukometašima da se s umaške revije »prestroje« za Francusku, gdje sigurno neće biti bez potpore. Stoga naš sugovornik ističe da će biti važno kako će odigrati prvu utakmicu, ali i svaku narednu. Ne sumnja da će to biti na razini koju navijači očekuju od njih.