Premijer liga rukometaša

Kako su Porečani nasapunali dasku Zamećanima…

Igor Duvnjak

Veron Načinović/Foto Arhiva NL

Veron Načinović/Foto Arhiva NL



RIJEKA Mlada ekipa rukometaša Zameta kolo prije kraja redovnog tijeka natjecanja u Premijer ligi ima više teoretske nego praktičke izglede za ulazak u Ligu za prvaka, to su gole činjenice u očekivanju definitivnog raspleta uzbudljivog nadmetanja za željenu četvrtu poziciju, koja omogućuje nastup u ligi s prvakom PPD Zagrebom i Nexeom. Dubrava, Poreč i Umag su već sigurni za igranje u ovoj konkurenciji, dok su se oko četvrtog imena lomila koplja do prošlog kola, sada je dvojbi puno manje.


Koliko je to pretposljednje sedamnaesto premijerligaško kolo umanjilo neke dvojbe, toliko je zamutilo vodu i ostavilo neke dvojbe oko kojih traju rasprave u rukometnim kuloarima. Konkretno, misli se na pobjedu vinkovačke Spačve na gostovanju kod drugoplasiranog Poreča, na istarski uspjeh koji bi vrlo lako slavonskom klubu mogao biti zlata vrijedan. Rezultat je to kojega su se u riječkom taboru pribojavali, ishod na koji nakon svega u Rijeci odmahuju glavom pitajući se kako se porečka momčad u samo tjedan dana od čopora lavova pretvorila u skupinu janjaca.


Predigra


Poreč je, naime, tog 23. veljače na svom terenu u 16. kolu dočekao Zamet, domaći trener Dinko Đanković i njegovi igrači su bili maksimalno »napaljeni« za uvjerljivu pobjedu 28:24. Usput, susret je imao neobičnu predigru jer je zbog jedne navodno visoke uplate na Zamet, taj par skinut s kladionice. U međuvremenu je za samo tjedan dana, 2. ožujka, taj isti Poreč dočekao Spačvu, u nadmetanju koje je asociralo na onu »povuci-potegni« gosti su povukli pun pogodak, pobijedili su 24:23 u susretu 17. kola. I to istu onu Spačvu, koja nije baš toliko kvalitetnija od Riječana kao što vele ovi rezultati, naprotiv. Vinkovčani su nastupili u Rijeci, 16. veljače u 15. kolu Zamet ih je svladao čak 28:22, po igri je razlika mogla biti i veća.




U Poreču su se sada i požalili na ozljede nekih igrača pri čemu je spominjana gruba igra domaćina na nedavnoj utakmici osmine finala Kupa u Vidovcu, koju su Porečani dobili 24:21 uoči ugošćavanja Spačve, domaćini iz Vidovca, međutim, odmahuju glavom na bilo kakve primjedbe o svojoj gruboj igri.


Prokockane prigode


Bilo kako bilo, s obzirom na rezultate u prethodna dva kola sa Zametom i Spačvom, ispada da je Poreč nasapunao dasku Zamećanima. Riječani se ipak ne predaju do posljednjeg trenutka, sve dok imaju teoretskih izgleda, borit će se svim srcem za Ligu za prvaka. Spačva im odmiče za jedan bod, dočekuje pretposljednji Rudar i opravda li ulogu favorita, eto je u Ligi za prvaka. Zamećani kod Gorice žele pun pogodak, a on ih uz vinkovačko iznenađenje, što bi bio i remi, na koncu može promovirati budući da imaju bolji međusobni omjer sa Spačvom. Ne uspiju li, imat će zbog čega uzdisati, prije svega za čitavim nizom propuštenih prilika, naizgled dobijenih utakmica kada su gubili u završnicama. Da nije bilo tako, već bi bili bez problema u Ligi za prvaka, ovako kao da su presudili sami sebi. Sadašnja nagađanja su kombinacije na papiru, čeka se sada koje će od njih u tom posljednjem kolu od biti i realizirane.