Težak poraz

KOBNA SLABA OBRANA Hrvatski rukometaši izgubili od Švedske i završili drugi u skupini

Hina



Hrvatska muška rukometna reprezentacija u posljednjem je susretu u skupini A prvog kruga Europskog prvenstva u utorak u Spaladium Areni izgubila od Švedske sa 31-35 (12-17).


Ovakvim ishodom Hrvatska je završila kao druga u skupini s četiri boda, koliko je osvojila i Švedska na prvom mjestu. No, Švedska je zbog ove pobjede u nastavak natjecanja, koji počinje već za dva dana u Zagrebu, prenijela četiri boda, a Hrvatska dva. Također, pobjeda Švedske u drugi je krug odvela i Srbiju koja je ranije u utorak svladala Island sa 29-26 (12-12), dok je Island završio s natjecanjem.U drugom krugu suparnici Hrvatske bit će Francuska, Norveška i Bjelorusija koje su zauzele prva tri mjesta u skupini B. Francuska je prenijela četiri, Norveška dva, a Bjelorusija nula bodova. Hrvatska je odigrala najgore prvo poluvrijeme na ovom Euru. Obrana nikako nije mogla zaustaviti raspoložene Šveđani, a niti naši vratari nisu bili raspoloženi. Šveđani su uspješno zaustavili Cindrića i Karačića, pa je bilo i dosta izgubljenih lopti, što je omogućilo našim protivnicima da zabiju pet golova iz kontranapada i jedan na prazan gol, a posebno su bili rapoloženi Ekberg i Lagergren sa po četiri pogotka.Početak susreta bio je solidan, nakon četiri i pol minute rezultat je bio 3-3, ali nekoliko pogrešnih dodavanja u napadu omogućilo je Šveđanima da povedu 7-4. To je prisililo našeg izbornika da pozove minutu odmora. No, nije pomoglo. Prvo je Čupić promašio penal, a onda pogocima Hennigssona i Ekberga Švedska u 13. minuti vodi 9-4. U 15. minuti umjesto Stevanovića na gol je otišao Pešić. Nakon toga uslijedio je kratko razdoblje, dvije i pol minute, naše dobre igre. Pogodili su Musa i Horvat iz penala, Pešić je »skinuo« jedan zicer, a Karačić u kontri pogađa za smanjenje švedskog vodstva na dva razlike (8-10) u 18. minuti. No, nakon toga Šveđani su ponovno uspostavili kontrolu i otišli su na odmor sa pet golova viška (17-12).Odmor nije pomogao »kaubojima«. Horvat nije iskoristio sedmerac, a Jeppson i Nielsen pogađaju za vodstvo Šveđana 19-12. Loše izdanje se nastavilo, a nakon deset minuta Švedska je imala devet golova prednosti (25-16). Šveđani nisu popuštali niti u jednom trenutku, u par navrata naši rukometaši uspjeli su doći na pet golova zaostatka, da bi na kraju završili na minus četiri. Ivan Čupić sa sedam golova, od čega pet iz sedmeraca, bio je najefikasniji kod Hrvatske. Marko Kopljar je zabio pet, a Horvat, Karačić i Mandalinić po četiri.Za Švedsku Albin Lagergren zabio šest pogodaka, a po pet su dodali Simon Jeppson i Jesper Nielsen.Bio je ovo 10. međusobni ogled Hrvatske i Švedske na velikim natjecanjima i sada je omjer pobjeda 5-5.

HRVATSKA – ŠVEDSKA 31-35 (12-17)


HRVATSKA: Stevanović, Pešić; Mihić, Buntić, Stepančić 2, Kopljar 5, Vori 1, Gojun, Horvat 4 (3), Karačić 4, Mandalinić 4, Štrlek 1, Čupić 7 (5), Musa 1, Mamić, Cindrić 2.




ŠVEDSKA: Palicka, Appelgren; Hennigsson 2, Jeppson 5, Darj 1, Tollbring 3 (1), Ekberg 4, Wanne, Pettersson, Jakobsson 2, Lagergren 6, Gottfridsson 4, Nielsen 5, Arnesson, Zachrisson 2, Nilsson 1.


SEDMERCI: Hrvatska 8-10, Švedska 1-1.


ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Švedska 8 minuta.


DVORANA: Spaladium Arena


GLEDATELJA: 11.000


SUCI: Vaclav Horaček i Jiri Novotny (oba Češka)