Uoči četvrtfinala

Junak pobjede nad Egiptom Ivan Pešić: ‘Pobijedimo li večeras Španjolce, igrat ćemo u finalu’

Igor Duvnjak

Majstor među vratnicama - Ivan Pešić / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Majstor među vratnicama - Ivan Pešić / Foto N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Nema dvojbe da su Španjolci stvarno dobra momčad. Mislim da protiv njih moramo odigrati najbolju utakmicu na turniru. Mislim da je to utakmica za medalju – kaže 27-godišnji Ivan Pešić



RIJEKA – Ivan Pešić, senjski vratar bjeloruskog »Meškova«, na najbolji je način prekinuo kuknjave iz hrvatskog tabora kako na Svjetskom prvenstvu vratari ne daju adekvatnu podršku momčadi. Popularni »Peške« je jednostavno razoružao Egipćane, bio je poput senjske bure itekakav vjetar u leđa Hrvatskoj u plovidbi k večerašnjem velikom četvrtfinalu sa Španjolskom. Niz njegovih sjajnih obrana, od čega su i dva obranjena sedmerca, efektne intervencije u njegovom stilu izazvale su oduševljenje diljem Hrvatske, naravno, najviše u Senju.


– Naravno da je bilo poziva iz Senja, znate da ovi moji odmah zovu – kaže pomalo u šali Ivan Pešić, kojem su brojni čestitali na zapaženoj prezentaciji. – Riječ je jasno o mojoj ekipi. Kazali su mi da je bilo dobro, da su zadovoljni te da sada idemo na Španjolce i da to dobro odradimo.


Ivan je bio sudionik predstave u kojoj je Hrvatska usprkos već poslovičnim usponima i padovima sve vrijeme kontrolirala rezultat, nije ju omela niti slabija igra u nastavku susreta.


Dogovor




– U prvom poluvremenu je bilo dobro, u drugom dijelu smo imali razdoblje od deset, dvanaest minuta, kada nismo zabili gol. Tu su nam se malo približili. To nismo smjeli dozvoliti, no na kraju smo pobijedili. Mislim da niti u jednom trenutku naš uspjeh nije bio upitan. To smo manje, više držali pod kontrolom, ali ne smijemo dozvoliti da se suparnik ovako približi na dva gola, jer onda i sudac može uzeti loptu, može se svašta dogoditi.


Obrambeni učinak Hrvatske s Egipćanima je bio zadovoljavajući, proradio je dogovor sa suigračima.


– Imao sam neki dogovor s dečkima, Jakovom Gojunom i Željkom Musom, koji su to dobro obavili. Bilo je, istina, nekoliko stvari koje su mogle biti i bolje, ali sve u svemu bilo je dobro.


Pešić je u pravi čas uskočio u momčad, uvršten je u sastav s tribina umjesto Filipa Ivića i odmah je dobio priliku koju je iskoristio na najbolji način.


– Bilo je dobro, nije bilo loše, ali moglo je biti i bolje. Bilo je nekoliko lopti koje su kraj mene ušle u gol. Koliko je trebalo, obranili smo, da je trebalo, obranili bismo još. Ovo je bilo dovoljno za pobjedu.


Osmina finala se pokazala kao iznenađujuće gust filter za velike favorite, eliminirani su i Nijemci i Danci. Španjolci su prošli i naći će se večeras nasuprot Hrvatskoj, koja uz ostalo ima zdravstvenih problema.


Ozljede


– Nema dvojbe da su Španjolci stvarno dobra momčad. Mislim da sada s njima moramo odigrati najbolju utakmicu na turniru, jer dobijemo li Španjolce, siguran sam da ćemo igrati u finalu. Imamo nekih problema u ekipi. Vidjet ćemo hoće li moći igrati Luka Stepančić, koji je ozlijedio gležanj, a ne znamo ni kakvo je stanje s koljenom Domagoja Duvnjaka. No, nadam se da će više, manje, svi biti spremni za ići na pobjedu sa Španjolcima. Mislim da je to utakmica za medalju.


Vrhunske reprezentacije, kao što su Hrvatska i Španjolska, dosta se dobro poznaju, svako u svom taboru dogovara taktiku kojom misli ući u polufinale.


– Uvijek govorim da se obranom dobijaju utakmice, to je ono najvažnije. Stoga, trebali bismo agresivno »udarati« obranu, činiti puno prekida u njihovom napadu. Znam da je ovo već sedma utakmica i da je teško, ali isto tako teško je i njima. Uglavnom, obrana će biti ključ svega.


Utakmica Hrvatska – Španjolska igra se u Montpellieru i počinje u 20.45 sati.