Pouzdani vratar

Junak Trsata Ivan Stevanović prije polufinala s Norvežanima: ‘Znamo ih jako dobro, bit će teško’

Igor Duvnjak

Foto Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Bit će svakako teško s Norvežanima, ali znamo ih jako dobro. Igraju brzo u napadu, s jako puno rješenja, a u obrani jako dobro – kaže Ivan Stevanović uoči dvoboja u pariškoj dvorani Bercy



RIJEKA Hrvatska reprezentacija je zaigrala baš kada treba, u četvrtfinalu protiv Španjolske, priredila je svoje najbolje izdanje na Svjetskom prvenstvu. Uzvratila je velikom rivalu za polufinalni poraz na Europskom prvenstvu lani u Poljskoj, pored europskih viceprvaka uletjela je u sanjani pariški polufinale. Naravno da u noći pobjede san nije dolazio na oči izabranika izbornika Željka Babića, njegova asistenta Petra Metličića i društva. Trsaćanin u »PPD Zagrebu« Ivan Stevanović, koji je sjajnim intervencijama u svom stilu izluđivao suparnike, zajedno sa suigračima proslavio je matne četvrtfinalne poteze.


– Kako sam se naspavao? Iskreno rečeno – nikako – kazao je Ivan Stevanović, rano na nogama uoči putovanja za Pariz. – Nismo se baš nešto previše odmorili, putovanje vlakom za Pariz nam je nova etapa, uglavnom nema baš previše odmora. Naravno da smo svi zajedno malo proslavili ovu pobjedu, no već u petak nas čekaju Norvežani u polufinalu, tako da nema baš vremena za slavlje. Koncentrirani smo na tu utakmicu, idemo pokušati pobijediti i pokušati ući u finale.Španjolska je najavljivana kao favorit protiv Hrvatske, koja joj je međutim, od početka nadmetanja mrsila konce, praktički je sve vrijeme kontrolirala igru i rezultat. Toliko spominjani Aguinagaldea je pritom bio veći problem izgovoriti nego zaustaviti.

– Mislim da smo igrali jako dobro, pogotovo u obrani. Uspjeli smo zaustaviti njihova dodavanja na Aguinagaldea. Na terenu se događalo sve ono što smo vježbali, za što smo se spremali. Više, manje smo im puštali šut izvana, mislim da je to bio ključ pobjede. U napadu smo zabili kada smo trebali. Odvojili smo se početkom drugog poluvremena na čak pet golova razlike. Oni su to pokušali stići, na našu sreću nisu uspjeli u tome. Bila je to jako teška utakmica jer je ipak riječ o jednoj izvrsnoj ekipi s jako puno dobrih individualaca. Ali, na našu sreću, mi smo uspjeli proći dalje uz naše probleme s ozljedama, koje ćemo imati i dalje. Nadam se da ćemo stisnuti zube i uspjeti pobijediti Norvežane.


Vratarski doprinos


Stevanović je pred sobom imao itekakve »carinike« u obrani »6–0«, Željka Musu i nekadašnjeg Zamećanina Jakova Gojuna, koji su sjajno zaustavljali suparničke pokušaje prijetnji golu.




– Stvarno smo strašno odigrali obranu. »Jaki« Gojun i Željko Musa to rade jako dobro. Poznaju se jako dobro, sigurno da nam je to jedan forte. Još kada bi nam »Dule« Duvnjak bio zdrav u potpunosti, mogli bismo kombinirati zonu »5-1«, koja nam je prije bila još bolja. Nakon Španjolske su rasporedu dva i pol dana odmora, nadam se da ćemo svi doći malo k sebi jer će nam za Norvežane trebati i jedna i druga obrana.


Slavilo se i među Zamećanima, u osmini finala s Egipćanima slavile su se obrane Ivana Pešića, u četvrtfinalu one Ivana Stevanovića, radovali su se zapaženim prezentacijama nekadašnjih suigrača i prijatelja. Nakon kuknjave o doprinosu vratara dojam je da je Hrvatska u pravi čas pronašla zapažen vratarski tandem.


– Naravno da mi je to drago što pomažemo ekipi i dajemo neki doprinos kako bismo prošli dalje, bez obzira bili to Pešić i ja ili prije nas Filip Ivić. U današnjem rukometu je bez vratara teško napraviti dobar rezultat


Hrvatska je prihvatila moderni rukometni trend na ovom prvenstvu, napad sa sedam igrača, kada se izgubi lopta vratari moraju juriti s klupe, nastojeći sačuvati nebranjena vrata.


– Ovo možda općenito nije najsretnije rješenje za vratare jer dolazi do nedostatka koncentracije jer cijelo si vrijeme uspuhan, pogotovo ja, koji branim već dvadeset godina u nekakvom drugačijem ritmu. Nije lako. Ali mi smo odlučili forsirati tog sedmog igrača iako mislim da nam je on puno manje donio nego što je odnio. Primili smo puno pogodaka s gola na gol, sa Španjolcima dva, ali sigurno da smo se tu dosta potrošili.


Vrhunska krila


Stevanović i prijatelji imaju lijepe uspomene na rukometne vikinge s kojima će se u petak nadmetati za finale. Prošle sezone su ih dobili tri puta.


– Dvaput na Europskom prvenstvu, susret u skupini i onaj za treće mjesto, te kasnije na kvalifikacijama za Olimpijske igre. To je bila ekipa koja je tada igrala najbolji rukomet i na prvenstvu i na tim kvalifikacijama, ali mi smo s njima igrali jako dobro i uspjeli smo ih pobijediti u tim važnim utakmicama.


Ivan ne govori o sebi, no pamte se njegove sjajne obrane s Norvežanima, sada se očekuje da ih ponovi.


– Njihova ekipa je ostala u potpunosti ista. Igraju brzo u napadu, s jako puno rješenja, a u obrani jako dobro. Sigurno da će s njima biti itekako teško. Suparnici imaju dva vrhunska krila, ali mislim da je najveća opasnost od lijevog vanjskog Sagosena i desnog vanjskog Tönesena, koji su sjajni bekovi, s pregršt rješenja i s odličnim šuterskim sposobnostima. Bit će svakako teško s njima. Ponavljam, znamo ih jako dobro, pripremit ćemo se kako treba i naravno da se svi nadamo kako ćemo pobijediti i ući u finale.


Strpljivi Ivan, koji je godinama zapaženo branio, sada u svojoj sportskoj jeseni, u 35. godini života, ubire slatke plodove. Lani je osvojio europsko odličje, nastupio je potom na Olimpijskim igrama, bio bi itekakvo zadovoljstvo zaokružiti to finalom Svjetskog prvenstva.


– Naravno da bi to bilo lijepo, ali morat ćemo se potruditi još malo više za to, no to je sada blizu i nadam se da ćemo odigrati još jednu izvrsnu utakmicu i uspjeti pobijediti Norvežane još jednom u ovom kratkom razdoblju.