Riječki vratar

JUNAK STIVI ‘Svi se bacamo na glavu, tako ćemo morati svaku utakmicu’

Igor Duvnjak

Moramo se ponašati na takav način. Europsko prvenstvo je teško, sve ekipe su itekako ozbiljne i praktički za svaku utakmicu moramo biti maksimalno »unutra«, inače bi moglo biti problema – kaže Stevanović



RIJEKA U Splitu se spava bolje nego u Francuskoj, našalit će se netko poslije pobjede hrvatskih rukometaša nad Islandom u utakmici drugoga kola skupine A na Europskom prvenstvu prisjećajući se prošlogodišnjega posrtaja protiv Slovenije u utakmici za brončano odličje na Svjetskom prvenstvu i neobjašnjivo prokockane velike prednosti.


Navijači se nadaju da će trsatski vratar Ivan Stevanović, jedan od junaka pobjede nad Islanđanima, i suigrači u polju ispred njega sada ispričati priču ljepšu od prošlogodišnje budući da su prva dva poglavlja, ono sa Srbijom i Islandom, za izabranike Lina Červara bila pobjednička.


Ivan Stevanović je nakon trijumfa s Islanđanima i odlične prezentacije u drugom poluvremenu, kada je ušavši s klupe obranio osam lopti, spavao duže od predviđenog. Nema što, »snivao je snom pravednika« u splitskom hotelu »Park«. Kao i ostatak hrvatske reprezentacije, koja na krilima dobrog raspoloženja ne zaboravlja stihove pjesme Miše Kovača »Poljubi zemlju po kojoj hodaš«.




– Atmosfera u »Spaladium Areni« je stvarno fantastična, svaka čast našim navijačima koji su nas došli bodriti. Bez njih bi nam bilo teže, to je sigurno. Zbilja uživamo!


Odlična atmosfera


Ozračje u momčadi hrvatskih izabranika je i inače poslovično na visini, igrači se u reprezentaciji odlično osjećaju.


– Naravno, kod nas je atmosfera uvijek dobra, tako da ovo okruženje to samo još poboljšava.


Hrvatska je uporno kucala na islandska vrata, kada su se ona konačno otvorila kročila je prema uvjerljivoj pobjedi.


– Promjenom obrane u »5-1«, koju mi već dugo igramo, napravili smo preokret. Island je napadački jako dobra ekipa te nije bilo lako igrati protiv njih. Riječ je o momčadi koja je u prvoj utakmici pobijedila Švedsku, ekipu za koju smo mi smatrali da ćemo igrati ključnu utakmicu u skupini.


Islanđani su tom pobjedom pokazali da su kvalitetni, a imaju i odlične pojedince koji igraju u Bundesligi. Znali smo da će nam biti teško jer smo se bili ispraznili sa Srbijom na utakmici o kojoj su svi pričali. Ispalo je na kraju da taj susret nije uopće bio toliko važan. Trebalo nam je vremena da se »prešaltamo« na Islanđane.


Jasno, uz to smo bili bez Domagoja Duvnjaka, što je isto tako teška stvar za nas. Pokušali smo nadoknaditi njegov izostanak i to ćemo morati raditi i u predstojećim utakmicama.


Lino Červar je u nastavku susreta protiv Islanda ponudio novost, igranje u napadu s igračem više te bez vratara koji je ulazio među vratnice po okončanoj akciji.


– Naučili smo mi i to, Lino voli igrati »sedam na šest«, pogotovo u nekim trenucima kada nešto, da tako kažem, ne ide po planu. Ta igra »sedam na šest« može donijeti puno toga dobroga. Naravno da je malo teže za vratare jer moraju trčati, ali ako smo koncentrirani, mi to znamo igrati. Uspjeli smo na ovaj način zabiti nekoliko lakih golova.


Ivan Stevanović, rođen 1982. godine, pod pozne je rukometne dane morao trčati s klupe među vratnice, snašao se odlično u toj jurnjavi i bio je jedan od uzročnika definitivnog hrvatskog odvajanja od Islanđana.


Štit reprezentacije


– Sigurno da je bilo dobro. Znamo da je nama vratarima malo teže u toj igri »sedam na šest«, ali smo se na to već navikli. To u reprezentaciji prakticiramo dosta dugo, čak godinu i pol dana, te ovo nije nikakva novost za nas.I detalji su pokazali da svi igrači »složno veslaju«, veteran Igor Vori bacao se po terenu, a pogotovo će se pamtiti let iskusnika Ivana Čupića kada je skokom ispred šest metara spasio praznu hrvatsku mrežu.

– Jednostavno, moramo se ponašati na takav način. Europsko prvenstvo je teško, sve ekipe su itekako ozbiljne i praktički za svaku utakmicu moramo biti maksimalno »unutra«, inače bi moglo biti problema. Stoga se svi bacamo na glavu i idemo tako stepenicu po stepenicu.


Raspoloženi kolektiv redovito izbacuje zapažene pojedince od kojih je u napadu posebno zapinjao za oko ogulinski bek »Vardara« Luka Cindrić, klupski prvak Europe, koji je Islanđanima izmicao iz ruku kao jegulja.


– Sve se vidi na terenu. Znači, to je igrač kojega je izuzetno teško čuvati jedan na jedan. Kada na nekom malo širem prostoru ostane sam, suparnički igrač nema šanse. On i Igor Karačić se jako dobro znaju iz »Vardara«. Obojica u napadu igraju fantastično te smo sretni što ih imamo.


Obrana je uoči Europskog prvenstva spominana kao čvrsti štit hrvatske reprezentacije, tako je uz uspone i padove djelovala u prva dva nastupa.


Veliki apetiti


– Kao što je Lino govorio i prije, obrana mora biti forte, moramo primiti što manji broj golova te onda ići sa što manje akcija na postavljenu zonu, pokušati tranzicijom zabiti što više lakših pogodaka. Tada sve ide jako lijepo, obranimo se, a ne trošimo se dodatno puno u napadu. Zabiješ laki gol, to te nosi i onda ide sve »kao po špagi«.


Osim toga, hrvatsku reprezentaciju nosi i splitska publika, Lino Červar kaže da je hrvatska reprezentacija omiljena u Splitu kao nogometaši »Hajduka«.


– Ovdje je stvarno lijepo igrati, nema se što dodati. Atmosfera je fantastična. Tu smo doživjeli neke stvari koje se zbilja ne događaju često.Usprkos Duvnjakovoj ozljedi Hrvatska je do sada ispunila svoj željeni plan u prva dva europska nastupa s dvije jako važne i uvjerljive pobjede. – Pogotovo je važno bilo pobijediti Island jer je on dobio Švedsku te bismo lošim rezultatom u tom susretu kasnije imali problema. Naravno, sada moramo pobijediti i Šveđane da bismo u iduću fazu natjecanja prenijeli sva četiri boda da bi nam kasnije bilo lakše.Hrvatski rukometaši su uoči prvenstva pobudili velike apetite ovdašnje javnosti, koja večeras očekuje novu pobjedu izabranika Lina Červara.

– Naravno da je tako. Mi smo poslije utakmice već zaboravili na Island, jučer ujutro su počele pripreme za Švedsku. Uostalom, na ovom prvenstvu idemo dan po dan. Island je bio tek druga stepenica i sada idemo dalje. Nema druge, treba izdržati još ova dva tjedna – poručio je Ivan Stevanović.