Kvalifikacije za OI

Izbornik rukometaša Željko Babić: Nema kukanja, sve će se dobro završiti

Zlatko Horvat

Damir Poljak i Igor Krmpotić / D. Krajač / CROPIX

Damir Poljak i Igor Krmpotić / D. Krajač / CROPIX

Uoči priprema za EP rekao sam da nema kukanja, sada je ista situacija, bez obzira što imamo – tri dana priprema. Vjerujemo u sebe, dobri smo, pokazali smo to u Poljskoj i uvjeren sam da možemo izboriti Brazil – kaže izbornik Željko Babić



Hrvatska rukometna reprezentacija priprema se za kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, kojem je od 8. do 10. rujna domaćin Herning. Prema Danskoj putuje se 7. travnja. Dan kasnije igra se protiv domaćina (20.30 sati), 9. travnja je ogled  protiv  Bahreina (18), a posljednjeg dana protiv  Norveške (18). Na Olimpijske igre putovat će dvije prvoplasirane reprezentacije iz grotla Herninga.


– Najprije bih se zahvalio dobrim ljudima što pomažu sport, koji je, recimo to tako, ostao još uvijek čist, nešto što vrijedi. Hrvatska reprezentacija je puno napravila za Hrvatsku i sve to ima smisla – kaže izbornik Željko Babić. 


Poslije bronce na EP-u u Poljskoj, rukometaše čeka novi izazov. Put prema Brazilu vodi kroz Dansku. 





Član Uprave Autotransa Igor Krmpotić i glavni tajnik HRS-a Damir Poljak potpisali su ugovor o sponzorstvu za razdoblje od sljedeće tri godine. Predstavljen je i autobus oslikan u bojama hrvatske  reprezentacije.


– Potpis ugovora s Hrvatskim rukometnim savezom smatramo još jednim velikim uspjehom naše tvrtke, jer smo prepoznati od krovne institucije najtrofejnijeg sporta u Hrvatskoj kao ozbiljan i kvalitetan partner. Dolazimo iz Rijeke, grada u kojem se voli rukomet, čiji su rukometaši u svim generacijama dali i daju veliki doprinos hrvatskom sportu. Zato nas ta suradnja još više veseli i obvezuje u kontinuitetu naše potpore sportu i vjerujemo da će biti dugotrajna, uspješna i »neopisiva« – rekao je  Igor Krmpotić.


Ugovor o sponzorstvu za razdoblje od sljedeće tri godine potpisala je i tvrtka Pevec d.d. 



– Došao sam da Hrvatska bude dobra, da bude prepoznatljiva, da – pobjeđuje. Bez obzira na okolnosti. U sportu je teško neke stvari previdjeti, ali mislim da možemo ispuniti cilj. Uoči priprema za EP rekao sam da nema kukanja, sada je ista situacija, bez obzira što imamo – tri dana priprema. Moja je obaveza u tom razdoblju  procijeniti što promijeniti te pronaći način kako dobiti sve tri utakmice. To je jedna velika čarolija.  Međutim, vjerujem da vrijednosti koje smo pokazali u Poljskoj neće doći u pitanje. 


Babić je proučio igru suparnika, ali sve ponajviše ovisi o – njegovim igračima. Neki vuku ozljede, ali stisnut će zube.


– Kopljar i Slišković nisu sto posto spremni, ali  karakterom će to nadoknaditi. U Dansku ipak putujemo u boljoj situaciji i nismo toliko opterećeni ozljedama kao uoči EP-a, kada je Marko igrao pod injekcijama. On je pravi kapetan. Vjerujemo u sebe, dobri smo, pokazali smo to u Poljskoj i uvjeren sam da možemo izboriti Brazil. U dobroj smo poziciji. Nema kukanja. Sve je dobro i sve će dobro završiti. 


Prvi suparnik je Danska.


– Skupina je teška, ali koliko je teška nama, teška je i našim suparnicima. Na meni je da pronađem nedostatke Danaca i da to iskoristimo. Danci dugo igraju zajedno, jedina promjena je novi trener. Nama su potrebne kontrola ritma i kontrola igre, ono što Danci imaju. Znaju kada trebaju stati i kada trebaju napasti…


Babić nema puno vremena da bi usvojio te postulate, ali hrvatski reprezentativci spremni su za još jednu čaroliju, baš poput one u Poljskoj.